Nykyisin tulee aika harvoin leivotuksi mitään makeaa, kun tavoitteena olisi vielä jonain päivänä löytää uudelleen se kadonnut vyötärö. Mutta ei elämä voi olla pelkkää kieltäytymistä, eihän. Ja marjathan ovat tunnetusti terveellisiä ja vähäkalorisia?
Tämä pitkässä vuoassa paistettu, todella helppotekoinen kakku on maltillisen makea ja erityisen mehevä taikinan sisältämän ranskankerman ja rypsiöljyn ansiosta. Kakku vain paranee vanhetessaan, kun kosteus tasaantuu ja maku löytää tasapainon marjojen ja sitruunankuoren välillä. Leipomista seuraavana päivänä kakku on jo todella hyvä, sitä seuraavana päivänä vielä parempi ja mikä parasta – tämän kakun voi tarvittaessa jopa pakastaa.
Paistoin tämän kakkutaikinan kahdessa pienessä (3” x 7” eli 7,5 x 17,5 cm) vuoassa, kun halusin tehdä kaksi pientä kakkua. Yhtä hyvin kakun voi paistaa yhdessä isommassa.
Mehevän marjaisa kahvikakku
200 g creme fraichea
hiukan voita vuokien voitelemiseen
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele pitkä kakkuvuoka (tai kaksi) ja vuoraa se/ne leivinpaperilla.
Siivilöi yhteen kulhoon vehnäjauho. Lisää leivinjauhe, sokeri sekä suola ja sekoita huolella. Mittaa toiseen kulhoon creme fraiche, kananmunat, rypsiöljy, vaniljauute sekä sitruunankuori ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos jauhojen joukkoon ja kääntele nuolijalla sekaisin. Lisää lopuksi tuoreet marjat ja kääntele nekin varovasti taikinan joukkoon. Kaada taikina vuokaan/vuokiin, tasoita pinta ja kypsennä 45-60 minuuttia. Kakku on valmis kun tikulla pistettäessä tikkuun ei enää tartu taikinaa.
Anna kakun jäähtyä ennen kuin viimeistelet sen ohuella tomusokerikuorrutteella. Mittaa tomusokeri kulhoon, lisää sitruunamehu, sekoita tasaiseksi ja valuta kuorrute kakun päälle.
Kakun voi leikata viipaleiksi kun kuorrute on jähmettynyt, mielellään vasta leipomista seuraavana päivänä - jos vain malttaa odottaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti