Kesän
ensimmäiset metsämustikat löytyivät viikonloppuna torikauppiaalta. Minulla ei ollut
ajatustakaan siitä, mitä niistä tekisin, joten lupasin M:lle tehdä niistä jotain mitä hän haluaisi. Pienen
miettimisen jälkeen tuli vastaus *mustikkatartaletteja*... Mustikkatartaletit, mistä ihmeestä se nyt
sellaisen keksi? Ei sitten mitään tavallista ja helppoa mustikkapiirakkaa? No eipä siis muuta kuin tarttumaan haasteeseen ja leipomaan –
mustikkatartaletteja – heh. Kaikkea sitä tuleekin luvatuksi :) Reseptin annoksesta
tulee 12-24 tartelettia riippuen vähän vuoan koosta. Tämän kokoisia minileivoksia
näistä aineksista saisi 24 kpl. Jos ei ole tartalettivuokia, niin ei hätää, muffinivuokaa voi ihan yhtä hyvin käyttää tällaisten murotaikinakuppien tekemiseen.
Maultaan
näistä tuli oikein hyviä, vaikka ulkonäkö ei kondiittoritasolle ylläkään.
Mustikkatartaletit
murotaikinakupit
400-500 g murotaikinaa
(laiska emäntä käyttää valmista kaupan murotaikinaa)
vanilja-limettikreemi
2 dl maitoa
2 dl kermaa
2 munankeltuaista
0,5 dl kidesokeria
2 rkl maizenaa
0,5 tl jauhettua vaniljaa
puolikkaan limetin raastettu kuori
mustikkapäällyste
puoli litraa mustikoita
1,5 dl vettä
1 tl limettimehua
3 rkl mustikkalikööriä (tai mustikkamehua)
1 dl hyytelösokeria
Valmista ensin murotaikinakupit. Kauli taikina ohueksi
ja vuoraa sillä 12 kpl pieniä tartalettivuokia. Leikkaa leivinpaperista vuoan
kokoinen paperipala, leikkaa reunoja harvakseen hiukan hapsullisiksi ja painele
paperi taikinan päälle. Kaada paperille paistopapuja ja kypsennä tartaletit
uunissa 180 asteessa noin 12-15 minuuttia. Kun tartaletit ovat hiukan
jäähtyneet, poista pavut sekä paperi, irrota taikinakupit ja jäähdytä ne huoneenlämpöisiksi.
Laita kattilaan kaikki vanilja-limettikreemin ainekset
ja kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa
sakeutua, ota kattila pois liedeltä ja sekoita edelleen voimakkaasti kunnes
seoksesta on muodostunut paksu kiisseli. Jäähdytä kiisseli jääkaapissa ja
pursota se murotaikinakuppeihin.
Painele leivoksiin kreemin päälle tasainen kerros
mustikoita.
Kaada kattilaan vesi, limettimehu sekä mustikkalikööri ja kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen, kiehauta uudelleen ja jäähdytä. Sekoita kiillehyytelöä sen jäähtyessä ja kun seos alkaa olla sopivasti hyytelöitynyt, lusikoi sitä ohuelti mustikoiden päälle. Ennen tarjoilua jäähdytä tartaletteja jääkaapissa puolisen tuntia jotta hyytelö jähmettyy kunnolla.
Kaada kattilaan vesi, limettimehu sekä mustikkalikööri ja kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen, kiehauta uudelleen ja jäähdytä. Sekoita kiillehyytelöä sen jäähtyessä ja kun seos alkaa olla sopivasti hyytelöitynyt, lusikoi sitä ohuelti mustikoiden päälle. Ennen tarjoilua jäähdytä tartaletteja jääkaapissa puolisen tuntia jotta hyytelö jähmettyy kunnolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti