Halusimme
hampurilaisia varten välillä jotain erilaisia sämpylöitä. Briossitaikinan
koostumus on hyvä hampparisämpyläksi eikä sen makukaan vie huomiota
hampurilaisen täytteiltä. Tällä kertaa lisäsin briossitaikinaan myös
perunasurvosta. Kuohkeat perunabriossit eivät ole
kiireisen leipurin juttu, sillä tämä taikina kohotetaan kolmeen kertaan ennen
paistamista.
Perunabriossit
1,5 dl maitoa
30 g tuorehiivaa
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
3 kananmunaa
3 dl löysähköä perunasosetta (2-4 Rosamunda -perunaa)
8 dl + 2 dl vehnäjauhoa
150 g voita
voiteluun
1 vatkattu kananmuna
Valmista ensin perunasose. Kuori ja keitä jauhoiset
perunat (tässä: Rosamunda) ylikypsiksi reilusti suolalla maustetussa vedessä, survo
hienoksi soseeksi ja jäähdytä. Tarvittava perunoiden määrä riippuu perunan
koosta ja lajikkeesta.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen
tuorehiiva, hunaja sekä suola. Kaada seos taikinakulhoon ja riko joukkoon
munat. Sekoita haarukalla sen verran että munien rakenne rikkoutuu. Liitä
yleiskoneeseen taikinakoukku ja käynnistä kone keskinopeudelle. Lisää vuorotellen
vehnäjauhoa (9 dl) ja perunasosetta ja alusta taikinaa noin 10 minuuttia. Ota
taikinakoukku irti, tasoita taikina ja peitä kulho. Anna taikinan nousta noin
tunnin ajan.
Jatka taikinan alustamista. Lisää huoneenlämpöinen voi
sekä noin 2 dl vehnäjauhoa vähän kerrallaan ja alusta yleiskoneessa keskinopeudella
vielä noin 10 minuuttia kunnes taikina on vielä hiukan tahmeaa, silti kimmoisaa
ja irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho uudelleen ja kohota taikinaa vielä noin
tunnin ajan.
Punnitse leivontavalmis, hiukan tarttuvainen taikina
ja jaa se 18-24 keskenään saman kokoiseen palaan. Pyörittele paloista
sämpylöitä jauhotetuin käsin ja nostata sämpylöitä vielä kerran leivinpellillä
noin tunnin ajan leivinliinan alla. Voitele kohonneet sämpylät vatkatulla
kananmunalla ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 15-20 minuuttia
kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti