Jossain
vaiheessa tein varmaan ihan liikaa nauta-sika-jauheliharuokia, koskapa sitten
meni lähes kymmenen vuotta, etten halunnut ajatellakaan kokata mitään jauhelihasta,
tuosta tylsääkin tylsemmästä raaka-aineesta. Kunnes erilaiset etniset keittiöt
vyöryivät suomalaistenkin tietoisuuteen, ensin varovasti kotimaisissa
naistenlehdissä ja sitten ulkomaisten taivaskanavien kautta mitä erilaisimpina
ruokaohjelmina. Jauheliha sai kunnianpalautuksen, se pelastaa päivän ja sitä voi maustaa ihan miten
haluaa. M maustoi naudan paistijauhelihan vähän texmexin tapaan ja minä tein
kylkeen muutaman kastikkeen. Lisäkkeeksi keitin vielä riisiä.
Sen mitä
lihapaistoksesta ja kastikkeista oli jäljellä seuraavana aamuna, sekoitin ne
keskenään ja siitä tulikin vallan mainio voileipätahna.
Maanantain
texmex
jauhelihapaistos
500 g vähärasvaista
naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
hienonnettuna
2 valkoisipulin
kynttä hienonnettuna
1 mieto
chilipalko viipaloituna
2 rkl oliiviöljyä
1 tölkki San
Marzano tomaatteja
1 tl sokeria
1 ½ tl suolaa
maun mukaan mustapippuria myllystä
1 tl (savu)paprikajauhetta
1 tl jeeraa
1 tl kuivattua
basilikaa
1 tl kuivattua
oreganoa
½ (- 1) tl chilihiutaleita
myllystä maun mukaan
1 lihaliemikuutio
sipulin
vartta viipaloituna
crème
fraiche kastike
1 tölkki (200 g) crème fraichea
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
ripaus valkosipulijauhetta
guacamole
1 kypsä avokado
1 rkl limettimehua
ripaus suolaa
cheddarkastike
1 dl kuohukermaa
100 g raastettua cheddarjuustoa
ripaus jeeraa
ripaus sipulijauhetta
ripaus valkosipulijauhetta
pikkuripaus cayennea
Avaa tomaattipurkki ja pieni tomaatit saksilla
porkissa. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla 1- 2 erässä ja lisää pannulle
chilipalko, sipuli ja valkosipuli. Anna sipulin kuullottua ja lisää
tomaattipurkin sisältö pannulle. Mausta suolalla, sokerilla, mustapippurilla, paprikalla,
juustokuminalla eli jeeralla, basilikalla ja oreganolla sekä chilihiutaleilla.
Murenna joukkoon lihaliemikuutio. Hauduta liha kypsäksi hiljaa poristen 15 – 20
minuuttia.
Lisää lopuksi viipaloitua sipulin vartta tai
kevätsipulia (tämä tehtiin aikana, jolloin tuoretta nippusipulia oli
saatavilla)
Valmista kastikkeet sillä välin kun liha hautuu.
Sekoita crème fraichen joukkoon mausteet ja jätä kastike tekeytymään.
Guacamolea varten halkaise ja kuori avokado. Soseuta
avokadon sisus sauvasekoittimella yhdessä limettimehun ja suolan kanssa. Jätä
guacamole jääkaappiin maustumaan.
Kaada kasariin kerma sekä juustoraaste ja kuumenna
koko ajan sekoittaen kunnes juusto on sulanut. Mausta kastike ja jätä
lämpimään.
Crème fraiche ja guacamole tarjotaan kylminä,
cheddarkastike lämpimänä. Keitä lisäksi riisiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti