maanantai 25. heinäkuuta 2016

Maanantain texmex



Jossain vaiheessa tein varmaan ihan liikaa nauta-sika-jauheliharuokia, koskapa sitten meni lähes kymmenen vuotta, etten halunnut ajatellakaan kokata mitään jauhelihasta, tuosta tylsääkin tylsemmästä raaka-aineesta. Kunnes erilaiset etniset keittiöt vyöryivät suomalaistenkin tietoisuuteen, ensin varovasti kotimaisissa naistenlehdissä ja sitten ulkomaisten taivaskanavien kautta mitä erilaisimpina ruokaohjelmina. Jauheliha sai kunnianpalautuksen, se pelastaa päivän ja sitä voi maustaa ihan miten haluaa. M maustoi naudan paistijauhelihan vähän texmexin tapaan ja minä tein kylkeen muutaman kastikkeen. Lisäkkeeksi keitin vielä riisiä.

Sen mitä lihapaistoksesta ja kastikkeista oli jäljellä seuraavana aamuna, sekoitin ne keskenään ja siitä tulikin vallan mainio voileipätahna.



Maanantain texmex

jauhelihapaistos
500 g             vähärasvaista naudan paistijauhelihaa
1                    sipuli hienonnettuna
2                    valkoisipulin kynttä hienonnettuna
1                    mieto chilipalko viipaloituna
2 rkl              oliiviöljyä
1 tölkki         San Marzano tomaatteja
1 tl                sokeria
1 ½ tl            suolaa
maun mukaan mustapippuria myllystä
1 tl                (savu)paprikajauhetta
1 tl                jeeraa
1 tl                kuivattua basilikaa
1 tl                kuivattua oreganoa
½ (- 1) tl       chilihiutaleita myllystä maun mukaan
1                    lihaliemikuutio
                      sipulin vartta viipaloituna

crème fraiche kastike
1 tölkki (200 g) crème fraichea
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
ripaus valkosipulijauhetta

guacamole
1 kypsä avokado
1 rkl limettimehua
ripaus suolaa

cheddarkastike
1 dl kuohukermaa
100 g raastettua cheddarjuustoa
ripaus jeeraa
ripaus sipulijauhetta
ripaus valkosipulijauhetta
pikkuripaus cayennea

Avaa tomaattipurkki ja pieni tomaatit saksilla porkissa. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla 1- 2 erässä ja lisää pannulle chilipalko, sipuli ja valkosipuli. Anna sipulin kuullottua ja lisää tomaattipurkin sisältö pannulle. Mausta suolalla, sokerilla, mustapippurilla, paprikalla, juustokuminalla eli jeeralla, basilikalla ja oreganolla sekä chilihiutaleilla. Murenna joukkoon lihaliemikuutio. Hauduta liha kypsäksi hiljaa poristen 15 – 20 minuuttia.
Lisää lopuksi viipaloitua sipulin vartta tai kevätsipulia (tämä tehtiin aikana, jolloin tuoretta nippusipulia oli saatavilla)

Valmista kastikkeet sillä välin kun liha hautuu. Sekoita crème fraichen joukkoon mausteet ja jätä kastike tekeytymään.

Guacamolea varten halkaise ja kuori avokado. Soseuta avokadon sisus sauvasekoittimella yhdessä limettimehun ja suolan kanssa. Jätä guacamole jääkaappiin maustumaan.

Kaada kasariin kerma sekä juustoraaste ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes juusto on sulanut. Mausta kastike ja jätä lämpimään.

Crème fraiche ja guacamole tarjotaan kylminä, cheddarkastike lämpimänä. Keitä lisäksi riisiä.


Ei kommentteja: