Kun
kävelee kauppahallin käytävää ja katse osuu kalatiskissä oleviin pieniin,
sieviin, suomustettuihin ja perattuihin pannuahveniin, niin jalat vaan
automaattisesti lakkaavat toimimasta. Aina. Vaikka päivän ateria-ainekset ovat jo
kassissa, niin niitä ahvenia vaan pitää saada. Omat pienet onkiahvenet
kävisivät erinomaisesti, mutta ensiksikin pitäisi mennä ongelle ja toiseksi
saalis pitäisi suomustaa ja perata, ja se onkin työläämpi vaihe. Keskustelin
valmistustavoista Herkkunuotan Tainan kanssa ja sain häneltä vinkin, että tällaisista
pikkuahvenista voisi helpolla valmistaa ahvenkukon käyttämällä ruistaikinan
asemesta kaupan valmista revittyä ruisleipää. Siis silleen vähän oikaisten. Mielenkiintoinen
ajatus, jonka toteutin heti seuraavana päivänä.
Ahvenkukko
revittyyn ruisleipään
500 g perattuja
ja suomustettuja pieniä ahvenia
500 g mahdollisimman
rasvaista siansivua, josta kamara on poistettu
2 revittyä
ruisleipää eli 4 puolikasta (sellaista isompaa pyöreää)
voita
suolaa
valkopippuria
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita kukkotarpeisiin
sopivan kokoiseen uunivuokaan riittävän iso pala paksua alumiinifoliota, jonka
voit kukon latomisen jälkeen kääriä kukon ympärille. Laita pohjalle revittyä
ruisleipää revitty puoli ylöspäin. Se imee paremmin kukon nesteet. Lado sen
päälle siansivua. Pekoni ei ole tähän oikea aines, vaan siansivun tulee olla riittävän
paksuina, n. 1 cm viipaleina. Mahdollisimman rasvainen kylki tekee kukosta
mehevämmän. Mausta suolalla ja lado possun päälle kerros ahvenia. Mausta taas
ripauksella suolaa ja valkopippurilla ja lado päälle uusi kerros siansivua.
Taas varovasti suolaa ja sitten toinen leipäkerros jälleen revitty puoli
ylöspäin.
Tässä vaiheessa huomasin, että minulla oli liian vähän
possunkylkeä tehdäkseni kerroksen siitä, joten päätin voidella leivän ja
levitin voiviipaleita leipäkerroksen päälle. Jos possua on riittävästi, niin tähän
tulee seuraavaksi possukerros ja maltillisesti suolaa. Sitten kerros ahvenia,
suolaa ja valkopippuria. Kerros possua ja suolaa ja tämän päälle jälleen
revittyä ruisleipää. Tällä kertaa revitty puoli voidellaan reilusti ja
laitetaan alaspäin possun päälle. Kerrokset ovat siis alhaalta ylöspäin: folio,
leipä, possu, ahven, possu, leipä, (possu), ahven, possu, ja leipä. Neljästä
leivänpuolikkaasta tähän meni kolme kappaletta.
Folio käännetään koko komeuden päälle ja vuoka uuniin.
Ostamissani kylkiviipaleissa oli vielä kamara paikoillaan, joten poistin sen
ennen vuokaan laittoa. Asettelin nämä kamarasuikaleet rasvapuoli alaspäin
päällimmäisen leivän päälle ennen paketin sulkemista. Ne antoivat lisää
mehukkuutta kukolle. Ylimmän leivän päälle voi myös laittaa voiviipaleita tai
voisulaa ennen paketointia.
Paistoaika kukolleni oli aluksi 1 tunti 200 ˚C, sitten
2 tuntia 150˚C ja sitten 2 tuntia 100˚C. Sen jälkeen sammutin uunin ja annoin
uunin jäähtyä yhdessä kukon kanssa. Ihanat tuoksut levisivät keittiöön jo
illalla, mutta maltoimme laittaa jäähtyneen kukon jääkaappiin tekeytymään ja
avasimme sen seuraavana päivänä. Kun sitten avasimme kukon ja poistin
kamarasuikaleet tehtävänsä tehneenä, niin totesimme että koostumus ja näkö,
mutta ennen kaikkea maku, vastasivat tuoksua. Mietimmekin, että oikean
kalakukon ruistaikinakuoresta ei millään saa näin ohutta, mehevää ja pehmeää,
ja kuitenkin tässä oli ihan oikean oloinen, rukiisen herkullinen maku. Eikä kaivannut kyytipojakseen muuta kuin lasin maitoa.
Kannattaa kokeilla. Kukon kokoaminen kestää vain
hetken ja loppu hoituu lähes itsestään. Toimii varmasti toki muikunkin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti