Syyskuun
ensimmäisenä päivänä alkoi jäniksenmetsästys, joka jäniksen ja rusakon osalta
päättyy helmikuun lopulla. Villikania saa metsästää maaliskuun loppuun saakka.
Me otimme pienen varaslähdön jo kuun vaihteessa, tosin ei jäniksellä, vaan kaupan kanilla, sillä
jokunen päivä menee ennen kuin ensimmäistäkään oikeaa jänistä ilmestyy
hallikauppiaan lihatiskiin (jänisreseptejämme täällä). Ei kanin maku jänikselle vedä vertoja, mutta
onpahan vähän vaihtelua normiruokailuun (kanireseptejämme täällä). Ehkä jossain vaiheessa keittiömme
pataan pomppii myös oikea jänis, kuten usein ennenkin näin syksyisin. Kaneja
sen sijaan on saatavilla ympäri vuoden, sillä etelämpänä Euroopassa kaneja
paitsi metsästetään luonnosta, niitä tarhataan kuten broileria. Miedon makuinen
liha onkin yhtä helppo maustaa kuin broileri. Kani on myös eräänlainen
”kompromissiliha”, joka kelpaa niillekin jotka eivät uskontonsa vuoksi syö
sikaa/lehmää/lammasta/rapuja/jotain.
Kaupan
kani pääsi marsala-punaviinikylvyssä uuniin ja kanin kanssa tarjottiin
violeteista porkkanoista tehtyä raastesalaattia. Söpö ja Höpö päivystivät taaskin kiitettävän
ahkerasti keittiössä koko ruoanvalmistuksen ajan ja kyllähän kärsivällinen odotus palkittiin,
kun niiden iltaruokaan tällä kertaa paloiteltiin kanin ohuet vatsaliepeet, joista M käytti
nimitystä ”kanin flank steak”.
Kania
punaisessa viinissä
Näistä ei voi tulla muuta kuin hyvää... |
1 patavalmis kani (myös maksa & munuaiset)
1 porkkana
pieni pala juuriselleriä
pieni pala palsternakkaa
2 keltasipulia
6 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
30 kirsikkatomaattia
1 oksa puuvartista rosmariinia
1 oksa puuvartista timjamia
3 vartta salviaa
5 vartta lehtipersiljaa
2 laakerinlehteä
1 pieni kuivattu ja murskattu linnunsilmächili
1 dl Marsalaviiniä
4 dl punaviiniä
lehtipersiljaa
Paloittele kani pienempiin osiin (etukoivet,
takakoivet jne) ja kuivaa palat huolella. Paloittele juurekset peukalonpään
kokoisiksi paloiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne 8 osaan. Kuori valkosipulit. Laita
uuni lämpenemään 150 asteeseen.
Kuumenna hiukan öljyä pannulla ja kuullottele siinä
kasviksia sekä sipuleita kunnes sipulit ovat pehmeitä. Kaada kasvikset
lautaselle odottelemaan. Lisää hiukan öljyä ja ruskista siinä kaninpalat.
Mausta lihat molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Ruskista lopuksi
kanin maksa sekä munuaiset ja kaada kaikki kaninlihat toiselle lautaselle
odottamaan.
Palauta kasvikset pannulle, lisää kirsikkatomaatit
sekä yrtit ja muut mausteet, ja nosta kaninpalat näiden kaikkien päälle. Lisää marsala sekä
punaviini ja anna kiehahtaa. Nosta pannu uuniin kannen alle ja hauduta kaninpaloja 1,5
tuntia kunnes liha irtoaa luista lähes itsekseen. Käännä lihat paiston puolivälissä ja rouhi silloin pinnalle hiukan
lisää suolaa ja mustapippuria.
Tarjoile porkkana-appelsiinisalaatin ja keitettyjen
perunoiden kanssa ja viimeistele lehtipersiljalla.
tälle kansi päälle ja uuniin |
Salaatti
violeteista porkkanoista ja appelsiinista
3 violettia porkkanaa
2 appelsiinia
Raasta porkkanat karkeasti. Violetti porkkana on
violetti vain pinnaltaan ja sen sisus on oranssi. Violetti pintaväri on samaa kuin
mustikan sisältämä väriaine eli terveellistä antioksidanttista antosyaania. Leikkaa
appelsiineista kuoret pois ja fileoi sisus kalvottomiksi lohkoiksi. Leikkaa
lohkot vielä vähän pienemmiksi ja sekoita porkkanaraasteen kanssa. Tämä
raastesalaatti ei punaviinikanin kanssa kaipaa mitään mausteita, ei suolaa, ei
pippuria, ei etikkaa eikä mitään muutakaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti