Ostin pitkästä aikaa karitsan
ulkofileetä. Yksi filee on liian iso yhdelle, mutta vähän liian pieni kahdelle,
joten kahta vähempää ei voinut ostaa. Käytännössä tässä on siis kolmen hengen annos tai hyvät leivänpääliset seuraavana aamuna. Mutta voi! Mistään ei saanut aineksia siihen lisäkkeeseen,
jota ajattelin tarjota karitsanfileen kanssa. Maa-artisokat ovat kuulemma vielä
niin pieniä ja huonoja, että aikaisintaan kuukauden kuluttua olisi toivoa saada
niitä jostain. Niinpä päädyin siivoamaan jääkaapin vihanneslaatikkoa ja sieltä
löytyikin riittävä määrä sekä keskenään että karitsan kanssa sopivia aineksia.
Juureksista syntyi maukas paistos ja eriväriset pikkutomaatit päätyivät
uunikuivaukseen. Tomaattien resepti on täällä.
Juureslisäke
lampaanlihalle
100 g kuutioitua keltasipulia
1 rkl voita
1 rkl ruokaöljyä
100 g kuutioitua palsternakkaa
150 g kuutioitua juuriselleriä
200 g kuutioitua fenkolia
2 tl tuoretta timjamia (vain lehdet)
2,5 dl vettä
hiukan suolaa
Kuumenna voi sekä öljy paistinpannulla ja kuullota
siinä sipuleita hetken aikaa. Lisää kaikki muut juureskuutiot ja sekoittele
minuutin tai pari. Lisää vesi, sekoita ja anna juuresten hautua kannen alla
miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia. Poista kansi, lisää timjami ja kypsennä
välillä sekoitellen vielä sen aikaa että suurin osa vedestä haihtuu pois.
Mausta suolalla ja peitä vielä kannella siihen asti kunnes karitsanfileet on
paistettu.
Paistetut
karitsan ulkofileet
2 karitsan ulkofileetä (maustamatonta!)
2 tl karkeaa merisuolaa
5 kuivattua rosmariininoksaa (vain neulaset)
1 tl kokonaisia mustapippureita
voita ja öljyä paistamiseen
(kastiketta varten hiukan kermaa ja tilkka
soijakastiketta)
Valmista ensin mausteseos. Laita mortteliin
rosmariinin neulaset, suola sekä mustapippurit ja hierrä kunnes seos on
kohtalaisen tasaista jauhetta. Mausta fileet tällä seoksella molemmin puolin
ennen paistamista. Kuumenna paistinpannulla voi-öljyseos ja paista fileet
haluttuun kypsyyteen. Karitsanfilee maistuu parhaalta, kun se jää sisältä
hiukan roseeksi. Anna fileen vetäytyä folion alla 10-15 minuuttia ennen sen
leikkaamista viipaleiksi.
Kaada paistinpannulle kerma sekä pikkutilkka
soijakastiketta ja sekoita nämä pannulle jääneen paistoliemen kanssa. Tarjoile
fileen kastikkeena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti