Uutisissa
kerrottiin, että * jauhelihamakaroonilaatikko * on lasten suosikkiruoka numero yksi.
Ei mikään ihme. Lihamakaronilaatikko eli ” Pasta Finlandese ” on hyvää.
Italialainen saattaa kylläkin olla asiasta eri mieltä. Onhan tämän ruokalajin
makaronit ensin keitetty ja sitten vielä paistettu, pohjalta täysin ylikypsäksi
ja pinnalta kuivaksi, yleensä jopa hiukan palaneeksi. Laatikkoon käytettävää
jauhelihaa ei mausteta kuin sipulilla, vähän suolalla sekä pippurilla eikä
hauduteta tuntitolkulla jotta liha saisi jonkin erityisen hienon makuvivahteen.
Kaiken lisäksi ainekset sotketaan munamaidon kanssa ja lautasella tämä paistos hukutetaan
ketsupin alle. Entä sitten? Se ON hyvää ja kaiken lisäksi edullista. Yhdestä
lihamakaronilaatikosta viisihenkinen perhe syö vatsansa täyteen alle viidellä
eurolla eikä tästä koskaan jää hävikkiä roskiin, vaan ruoka häviää vatsaan
viimeistä murua myöten.
Tajusimme
yhtäkkiä, että niin paljon reseptejä kuin tänne olemmekin tallentaneet, blogistamme
puuttuu perinteisen lihamakaronilaatikon resepti. Se puute korjataan nyt. Ohje
on niin perusresepti, ettei siinä ole kuin perusmausteet. Mikäli
lihamakaronilaatikkoon haluaa jotain tulisempaa tai eksoottisempaa makua, mausteita
voi vaihdella mielin määrin. Tämä on kuitenkin SE lihamakaronilaatikkoresepti
numero yksi.
Perinteinen
lihamakaronilaatikko
5 dl (300 g) makaronia
2 l vettä
1 lihaliemikuutio
1 rkl suolaa
1 rkl ruokaöljyä
1 iso sipuli (kuutioituna noin 100 g sipulia)
1 rkl voita
400 g nauta-sikajauhelihaa
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1/4 tl mustapippuria
5 dl maitoa
1 dl kermaa
3 munaa (koko M)
Kaada kattilaan vesi, lihaliemikuutio sekä 1 rkl
suolaa. Kuumenna kiehuvaksi, lisää makaronit ja keitä kypsäksi pakkauksen
ohjeen mukaan (tässä 8 min). Valuta makaronit ja kaada takaisin kattilaan.
Lisää ruokaöljy ja sekoita.
Kuori ja kuutioi sipuli. Kuullota sipuli pienessä
määrässä voita. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla ja mausta se suolalla,
valko- ja mustapippurilla. Yhdistä ruskistettu jauheliha, sipulit sekä keitetyt
makaronit ja sekoita.
Kaada ainekset voideltuun uunivuokaan. Vatkaa kulhossa
munat, maito sekä kerma ja kaada seos lihamakaroniseoksen päälle. Paista
laatikkoa 200 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti. Anna vetäytyä puolisen
tuntia ennen tarjoilua. Lihamakaronilaatikko kuuluu lautasella maustaa
ketsupilla.
Keittiömestari Kari Aihisen vinkki tämän ruokalajin
valmistukseen oli se, että kaiken voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja
laittaa vuoka jääkaappiin odottamaan paistamista. Silloin ruoanlaitto
nopeutuu huomattavasti ja kuka tahansa ensin kotiin tuleva voi lykätä laatikon uuniin
paistumaan.
2 kommenttia:
Se ON hyvää.
Olen joskus sitä hiukan tuunaillut mutta tulos ei ole sama. Siihen ei silloin tule sitä oikeaa makaroonilaatikon tunnelmaa. Ja ne rapsakat, lähes palaneet makaronit siinä pinnalla on ihan MUST!
Tätä on nyt saatava tänään!
:) Sitten ei muuta kuin kauppaan ostamaan jauhelihaa...
Lähetä kommentti