Puhuttaessa leivonnaisten ulkonäöstä sanalla galette on useampia merkityksiä ja tässä yksi
niistä, hiukan huolettoman rustiikkisen näköinen avopiirakka, joka paistetaan
uunipellillä ilman vuokaa. Tämän konstailemattoman leivonnaisen voi täyttää
niin suolaisella kuin makeallakin täytteellä kunhan muokkaa taikinan täytteelle
sopivaksi eli sokerilla tai ilman. Kotimaiset luumut alkavat kohta olla
parhaimmillaan, joten käytin täytteeksi mausteliemessä marinoimiani luumuja ja ennen
paistamista kaadoin luumujen päälle vielä siirapiksi kokoon keittämäni liemen. Lopuksi
vatkasin crème fraîche-calvadoskermavaahdon. Aivan ihana jälkiruoka! Testasimme
luumugaletten myös vaniljajäätelön kanssa, mutta vanilja jyräsi luumut ja ne
maut eivät toimineet keskenään alkuunkaan. Hiukan hapan calvadoskermavaahto sen sijaan sopi todella hyvin.
Luumugalette
(6-8 annosta)
8-10 tummaa luumua
marinointiliemi
3 dl vettä
100 g fariinisokeria
1/2 appelsiinin keltainen kuori
1 kanelitanko
6 kardemummapalkoa
2 tähtianista
1 vaniljatanko
2 rkl calvadosta
piirakkataikina
100 g voita
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
3 rkl kylmää vettä
crème
fraîche-calvadoskermavaahto
1,5 dl kuohukermaa
100 g crème fraîchea
2 rkl calvadosta
Marinoi ensin luumut. Kiehauta kattilassa vesi,
fariinisokeri, appelsiininkuori, kanelitanko, murskatut kardemummapalot,
tähtianikset sekä vaniljatanko. Keitä pari minuuttia jotta mausteet luovuttavat
arominsa ja lisää lopuksi calvados. Huuhtele luumut, halkaise ne ja poista
kivet. Leikkaa luumunpuolikkaat 3-5 mm paksuiksi viipaleiksi, laita
luumuviipaleet sekä hiukan jäähtynyt marinointiliemi kannelliseen astiaan ja
marinoi luumuja jääkaapissa yön yli.
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe sekä sokeri.
Leikkaa voi pieniksi kuutioksi kulhoon, kaada jauhoseos voin päälle ja nypi
nämä tasaiseksi muruseokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Tee
taikinasta tiivis pallo ja anna sen tekeytyä jääkaapissa noin tunnin ennen
kaulitsemista.
Nosta luumuviipaleet pois marinadista ja siivilöi
liemi. Keitä lientä kokoon sen verran, että jäljelle jää noin 1 dl
makusiirappia. Jäähdytä siirappi ennen käyttöä.
Kauli kylmästä taikinasta mahdollisimman iso ympyrä
suoraan leivinpaperille. Ripottele taikinalle hiukan jauhoja helpottamaan
kaulitsemista. Asettele luumuviipaleet taikinalle aloittaen keskeltä. Älä
levitä luumuja ihan reunalle asti, vaan jätä muutama sentti tilaa. Valuta
makusiirappi luumuille ja taita piirakan reunat sisään luumujen päälle. Varovasti, sillä ohueksi kaulittu taikina repeää helposti. Vedä
leivinpaperi uunipellille ja kypsennä galettea uunin alatasolla 200 asteessa
noin 30 minuuttia.
Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, lisää crème fraîche sekä
calvados ja vatkaa vielä sen verran että vaahto sakeutuu. Tarjoile hiukan
jäähtyneen luumugaletten kanssa.
2 kommenttia:
Tuo on varsin hauska tapa tehdä piirakoita. Meillä on tehty niitä ompusta ja päärynöistä niin, että hedelmät paistetaan pannulla sokerin ja voin kanssa ennen piirakan kokoamista ja paistamista.
Karamellisointi (kirjaimellisesti!) tekee hyvää näille vähän kiinteämmille piirakkaan laitettaville hedelmille.
Lähetä kommentti