Olin
ostanut hallista kolme pötköä porsaan kylkiluita eli rimpsuja eli patruunavöitä,
ja koska en oikein osannut päättää minkälaiset rimpsut niistä tällä kertaa
laittaisin, päätin laittaa meille kerralla kolme muunnelmaa samasta teemasta ja
arpoa sitten yhdessä Tuplaespresson kanssa niistä aterian päätteeksi voittajan.
Vasemmalta oikealle: mausteseos 3, mausteseos 1 ja mausteseos 2 |
Ribsejä
kolmella tavalla
3 porsaankylkiluuriviä
Ota lihat huoneenlämpöön tuntia ennen esikypsennystä.
Mausta ne odottaessa. Lämmitä uuni 160 asteeseen.
Mausteseos 1
suolaa
valkopippuria
myllystä
sinappijauhetta
Mausteet hierotaan lihalle molemmin puolin.
Mausteseos 2
karkeaa
merisuolaa
fenkolinsiemeniä
mustapippuria
myllystä
timjaminoksia
salvian
lehtiä
Hienonna morttelissa fenkolinsiemenet ja karkea
merisuola. Mausta lihat molemmin puolin seoksella ja jauha pinnalle
mustapippuria. Laita foliolle timjaminoksia ja salvianlehtiä. Kylkirivi niiden
päälle ja jälleen timjaminoksia ja salvianlehtiä sen päälle. Kääri rimpsu
pakettiin.
Mausteseos 3
½ dl ruokosokeria
1 rkl suolaa
2 tl chipotlepaprikaa
2 tl cayennepippuria
2 tl chilimaustetta
2 tl sipulijauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl jeeraa
Sekoita mausteet morttelissa ja mausta kylkirivi.
Laita uunipannulle leivinpaperi ja sen päälle ritilä.
Nosta lihat ritilälle ja anna kypsyä puoli tuntia 160 asteessa ja pudota sitten
lämpö 150 asteeseen ja kypsennä vielä 2 tuntia. Jäähdytä lihat ennen
grillausta. Voit esikypsentää lihat jo edellisenä päivänä ja laittaa ne
jääkaappiin odottamaan grillausta.
Barbequekastike
1 salottisipuli
silputtuna
2 pientä
valkosipulin kynttä hienonnettuina
1 pienehkö
kuivattu ancho chili hienonnettuna tai tuore punainen chilipalko viipaloituna
2 dl coca
colaa (joka sisältää sokeria – siis ei zero)
1 dl ketsuppia
2 rkl soijakastiketta
4 rkl fariinisokeria
öljyä
Kuullota sipulit ja chili öljyssä, lisää muut ainekset
ja keittele noin tunnin ajan sillä aikaa kun lihat ovat uunissa. Aja lopuksi sauvasekoittimella
tasaiseksi. Kastikkeeseen voi ja kannattaakin lisätä uunipannulle ja
foliopakettiin valuneet nesteet, kun ribsit ovat valmiit. Kastikkeenkin voi
tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa. Säilynee muutenkin
jääkaapissa joitakin päiviä, mutta en osaa sanoa kauanko, paitsi jos se tulee
kerralla nautituksi. Maku on nimittäin hyvä. Ja sopi muuten tosi hyvin myös
niille porkkanoille.
Tee loppusilaus ribseille kuumentamalla ne grillissä tai
uunin grillivastuksen alla, kuten minä jouduin tekemään ukkossateen kutsumatta ja yllättäen ilmestyessä pelipaikalle. Poista ensin tietenkin foliokääre siihen käärityltä
rimpsulta.
Menetelmä 1
Sivele BBQ kastiketta lihoille grillaamisen aikana.
Käsittelyn helpottamiseksi voit pätkäistä kylkirivin kahteen osaan varsinkin
jos käytät grilliä. Kypsä rimpsurivi todennäköisesti käännettäessä katkeaa
juuri väärään aikaan ja väärästä paikasta. Murphyn lakia ei tiettävästi ole
kumottu.
Menetelmä 2
Kuumenna ne grillissä ilman BBQ kastiketta. Tarjoile
sen sijaan kastike dippinä, jolloin jokainen voi makunsa mukaan maustaa
herkkunsa. Valitsin tämän tällä kertaa, koska halusimme vertailla makuja
kastikkeella ja ilman kastiketta.
Vasemmalla tavallisia oransseja porkkanoita, sitten punaisia, violetteja sekä keltaisia, kaikki eriväriset paljon vanhempia lajikkeita kuin oranssit porkkanat. |
Niistä porkkanoista! Lisäkkeenä, tai oikeammin aterian tähtenä tällä kertaa, Tuplaespresso valmisti kesän kauneimmat porkkanat, joka on sekoitus erivärisiä kotimaisia, niihin erikoistuneen kasvattajan tuottamia, porkkanoita uunissa kypsennettynä. ”Sateenkaariporkkanoista” enemmän juttua täällä. Porkkanat voi toki myös kypsentää grillissä. Hakaniemen Hallin vihanneskauppias Merja Valo sai pyynnöstämme hankittua meille niitä. Emme vieneet Merjan koko varastoa, joten eiköhän sinne vielä muutama jäänyt muillekin. Toivottavasti muutkin kauppiaat löytävät nämä herkkuporkkanat myyntipöydälleen.
Sateenkaariporkkanat
uunissa
8-10 mahdollisimman pientä ja ohutta kaikenkirjavaa porkkanaa
ruokailijaa kohden
hiukan oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
tarjoiluun
fenkolinvarsia ja -lehtitöyhtöjä
tuoreita salvianlehtiä
Harjaa porkkanat puhtaiksi ja laita kulhoon. Mausta
suolalla ja mustapippurilla sekä lorauksella oliiviöljyä. Sekoita kädellä sen
verran että kaikki porkkanat peittyvät öljyyn. Levitä uunivuoan pohjalle
leivinpaperi ja levitä porkkanat paperille. Kypsennä uunissa 200 asteessa 40-50
minuuttia. Kokeile 40 minuutin jälkeen terävällä veitsellä, joko porkkanat ovat
kypsät ja anna niille tarvittaessa lisäaikaa. Sivele porkkanat oliiviöljyllä
sen jälkeen kun olet ottanut ne ulos uunista. Viimeistele hienoksi leikatuilla
fenkolinvarsilla ja salvianlehdillä.
Ai niin,
se loppuarvostelu tämän setin lemppariribseistä, joka tällä kertaa ei mennyt
arvonnaksi. En tiedä johtuiko ainoastaan maustamistavasta vai poikkeavasta
kypsennystavasta, mutta joka tapauksessa voittajaksi selvisi kaikin
tuomariäänin mausteseos 2:lla maustetut, folioon käärityt ja tuoreilla yrteillä
maustetut ribsit. Niistä tuli kaikkein mehevimmät, ja se on foliopaketin
ansiota. Myös fenkolin ja muiden yrttien maku toimi todella hyvin – jopa niin
hyvin, että en itse edes harkinnut dipata niitä BBQ kastikkeeseen, niin hyvää,
kun sekin on.
Muista
vaihtoehdoista sen verran, että perinteisin maustein valmistettu versio numero
1 on aivan erinomainen ja sopii ribseille kuin…, no, se vaan sopii niille – BBQ
kastikkeen kanssa tai ilman. Mausteseoksella 3 maustetut ribsit BBQ kastikkeen
kera ovat mausteiden ystävälle sopiva vaihtoehto.
Ensi
kerralla käärin kaikki kylkirivit foliopakettiin maustamistavasta riippumatta,
sillä tämän kokeilun perusteella näin tulee mehevin lopputulos.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti