tiistai 29. syyskuuta 2015

Päärynöitä keltaisessa ja punaisessa viinissäYstävien päärynäpuuhun tuli tänä vuonna aivan liikaa hedelmiä. Kypsä päärynä ei kestä kovin pitkää säilytystä kotioloissa, joten saimme kassillisen hedelmiä kotiin viemisiksi. Mekään emme saa niitä tuoreeltaan käytetyksi riittävän nopeasti, joten keitin suurimman osan näistä makeista pikkupäärynöistä säilykkeiksi. Yhteen tölkkiin keitin päärynät makeassa jälkiruokaviinissä hunajan kera, toiseen tölkkiin upotin päärynät portviini-inkivääriliemeen. Niitä voi sitten syksyn mittaan käyttää erilaisiin jälkiruokiin. Osa päärynöistä syötiin heti tuoreeltaan ja loput pilkoin maustamaan pannukakkua, mutta siitä pannukakusta enemmän huomenna. Ensin säilötään päärynöitä viiniin.


Hunajaiset päärynät

5 dl vettä
2,5 dl makeaa keltaista jälkiruokaviiniä
(=muscatel, tokaiji, trockenbeerenauslese tms)
150 g hunajaa
1 tl sitruunamehua
1 rkl konjakkia
12-20 pientä päärynää

Sekoita kattilassa kaikki mausteliemen ainekset ja kuumenna kiehuvaksi.

Leikkaa pikkupäärynät halki, koverra puolipallon muotoisella maustemitalla siemenkota pois ja kuori päärynänpuolikkaat.

Upota päärynät kiehuvaan mausteliemeen ja keitä noin 20 minuuttia kunnes päärynät tuntuvat pehmeiltä. Nosta päärynät lasitölkkiin ja kaada kiehuvan kuuma mausteliemi niiden päälle. Sulje kansi ja anna päärynöiden jäähtyä liemessään. Kun tölkin sisältö on jäähtynyt, siirrä tölkki jääkaappiin.


Portviini-inkivääripäärynät

5 dl vettä
2,5 dl hyvää portviiniä (Tawny)
150 g sokeria
1 tl sitruunamehua
20 g raastettua tuoretta inkivääriä
12-20 pientä päärynää

Valmistetaan samoin kuin hunajaiset päärynät.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kauanko näin säilötyt päärynät säilyvät?

Tuplaespresso kirjoitti...

Meillä nämä tölkilliset säilyivät ihan priimana syyskuulta uuteenvuoteen, jolloin viimeisistä päärynöistä tehtiin jälkiruokaa.

Yksi tärkeä asia täytyy aina muistaa kaikista säilykkeistä:
Purkista otetaan säilykettä vain ja ainoastaan puhtaalla ottimella. Jos lusikkaa "sattuu vahingossa nuolaisemaan" välillä ja työntää sen takaisin purkkiin, niin säilyvyys lyhenee huomattavasti kun joukkoon pääsee syljestä bakteereja pilaamaan ruokaa.