Hesarissa oli taas mainio uutinen kalan
syömisen terveysvaikutuksista. Otsikon mukaan "kalan syöminen näyttäisi ehkäisevän masennusta". Tosin tekstissä sitten kerrottiin, että ”periaatteessa tämän
tutkimuksen perusteella ei pystytä arvioimaan syy-seuraus-suhteita eli sitä,
johtuuko vähempi masentuneisuus runsaasta kalansyönnistä vai runsas kalansyönti
vähemmästä masentuneisuudesta”. Ja että ”Mahdollista on sekin, että runsas
kalansyönti on vain merkki muutenkin terveellisestä ja monipuolisesta
ruokavaliosta.” Ihan loistavaa sivuntäytettä, jossa kerrotaan, miten asia voi
olla niin tai näin tai ehkä jotenkin muutoin, tai mistä sitä oikeastaan voisi edes tietää. Varmaan
muuten ihan hieno tutkimus, josta voi päätellä ettei mitään voi päätellä? Mutta voisiko kalaa syödä ihan vaikka vaan sen vuoksi, että se
maistuu hyvältä? Isosta lohilasagnesta riittää syötävää isollekin perheelle ja pienemmälle ainakin pariksi päiväksi.
Pinaattinen
lohilasagne
600 g tuoretta
lohta graavattuna
400 g tuoretta
pinaattia
1 uuden
sadon sipuli hienonnettuna
½ dl kuivaa
valkoviiniä
voita
suolaa
sokeria
1 rkl sitruunamehua
valkopippuria
myllystä
4 kpl kananmunia
kovaksi keitettynä
n. 12 kpl lasagnelevyjä
uunivuoan koon mukaan
Olen oppinut, että jos graavaa kalan edellisenä
päivänä tai saman päivän aamuna, niin siitä tulee parempi lasagne kuin pelkästä
tuoreesta lohesta. Jos ei ole mahdollisuutta graavaamiseen, niin tuore lohi käy
hyvin. Jos haluaa, niin siitä voi osan korvata kylmäsavulohella. Viipaloi lohi
valmiiksi.
Laita kattilaan litra vettä, mausta se suolalla,
ripauksella sokeria ja sitruunamehulla. Laita kattilaan huuhdeltu pinaatti,
josta on suurimmat lehtiruodit nypitty pois, sekoita ja ihmettele jälleen
kerran sitä, miten pieneksi kattilallinen pinaattia kutistuu. Anna kiehua
pari-kolme minuuttia ja kaada pinaatit lävikköön valumaan. Puristele niistä
enimmät nesteet pois ja hienonna karkeasti leikkuulaudalla. Laita pannulle tai
kattilaan nokare voita ja kuullota siinä sipuli. Lisää hienonnettu pinaatti ja
lorauta valkoviini pannulle. Anna viinin haihtua. Mausta lopuksi rouhitulla
valkopippurilla.
Keitä kananmunat, kuori ne, jäähdytä ja hienonna
haarukalla.
Bechamel-juustokastike
100 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1,2 l maitoa
150 g manchego-juustoa
raastettuna
1 valkosipulin
kynsi raastettuna
suolaa
valkopippuria
myllystä
Sulata voi kasarissa ja lisää jauhot. Sekoita ja anna
jauhojen kypsyä, mutta älä kuitenkaan ruskista niitä. Lisää pari desiä maitoa
samalla koko ajan sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Lisää sitten loppu
maito. Koska minulla ei ollut täysmaitoa, josta tulee täyteläisempi kastike,
niin korvasin 1 dl:n maitoa kuohukermalla – sitä kun sattui kaapista löytymään.
Anna kiehua hiljaa välillä sekoitellen noin kymmenen minuuttia, kunnes kastike
on saostunut. Lisää juustoraaste erissä samalla sekoittaen. Manchego on sopivan
voimakas, mutta ei liian vahva juusto tähän tarkoitukseen. Mozzarellaraastetta
voi käyttää, jos manchegoa ei ole saatavilla. Lisää lopuksi raastettu
valkosipuli ja mausta suolalla ja vastajauhetulla valkopippurilla. Siirrä
sivuun odottelemaan. Jos kastike tässä vaiheessa vaikuttaa liian paksulta, niin
lisää vähän maitoa ja kuumenna sekoittaen. Kastiketta saa olla reilusti, jottei
lasagnesta tule kuivaa.
Olisi varmaan kannattanut valita vähän isompi vuoka... |
Kun kaikki on valmiina, kokoa lasagne uunivuokaan.
Voitele uunivuoka. Laita pohjalle juustokastiketta. Lado sen päälle
lasagnelevyt. Koska tosi harvoin vuoka on juuri kokonaisten lasagnelevyjen
kokoinen, ja joudut näin ollen taittamaan niitä esimerkiksi puoliksi, niin tee
se jo valmiiksi ennen lasagnen kasausta. Laita kastiketta pastalevyille ja
asettele sen päälle pinaattia, sitten lohiviipaleet, sitten hienonnettua
kananmunaa ja lopuksi taas kastiketta. Sitten seuraava kerros pastalevyjä ja
niin edelleen, toista tämä kunnes kaikki lohi, pinaatti ja muna on käytetty. Tähän
lasagneen tuli kolme kerrosta kalaa. Päällimmäiseksi kerrokseksi tulee lasagnelevyt,
joiden päälle kaadetaan loput valkokastikkeesta. Sitten koko komeus 200 ˚C
uuniin 35 – 40 minuutiksi. Tarkkaile pintakerroksen väriä. Paiston jälkeen anna
lohilasagnen vetäytyä noin 30 minuuttia ennen leikkaamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti