torstai 23. syyskuuta 2021

Chili con kauris


Vaikka peuroista ja kauriista on tullut etenkin Etelä- ja Lounais-Suomessa varsinaisia maanvaivoja, kokin kannalta runsas riistakanta on positiivinen asia, sillä kauriin ja peuran liha on oikein maukasta. Jos ei itse metsästä, hyvästä lihakaupasta voi joskus löytää tällaisten pienempien hirvieläinten lihaa. Fileet on helpot valmistaa, samoin paistit, mutta vaihtelun vuoksi riistalihasta voi tehdä muutakin. Meillä pieni kauriinpaisti päätyi tällä kertaa chilikastikkeeksi. Chilissä usein käytetään jauhelihaa, mutta tuntui tuhlaukselta vetää paisti lihamyllyn läpi, joten leikkasin paistin parin sentin kuutioiksi. Jos käytettävissä olisi ollut kauriin rintaa tai lapaa, olisin ehkä päätynyt jauhamaan sen, mutta paisti kypsyy helposti muutenkin. Itse asiassa paistia ei saisi edes kypsentää liian kauan, sillä kuten moni riistaliha, kauriinlihakin saa maksaisen sivumaun liian pitkään kypsennettäessä.

Chili con kauriin kanssa sopii kaikki ne lisukkeet joita tarjotaan perinteisen chili con carnen kanssa: guacamole, creme fraiche, keitetty basmatiriisi, cheddar-juustokastike sekä limetti. Lisäksi tortillachipsejä, joita voi käyttää lusikkana.

 

Chili con kauris

noin 500 g  kauriinpaisti

1  keltasipuli pieninä kuutioina
2  valkosipulinkynttä hienonnettuna
nokare voita ja tilkka oliiviöljyä
400 g  tölkki (San Marzano) tomaatteja
1  vahva chili
1  mieto chili
1 tölkki  (320 g) kidneypapuja
1 rkl  chilijauhetta
1 tl  jeeraa
1 tl  oreganoa
mustapippuria myllystä
1 rkl  fariinisokeria
5 dl  lihalientä
(suolaa, limettimehua)

Leikkaa kauriinpaisti parin sentin kuutioiksi ja mausta ne suolalla sekä mustapippurilla. Valuta ja huuhtele kidneypavut. Laita blenderiin tölkkitomaatit sekä chilit ja soseuta ainekset.

Kuumenna pannulla hiukan voita ja oliiviöljyä ja ruskista siinä paistikuutiot. Siirrä kypsät lihat odottamaan. Kuullota seuraavaksi sipulit sekä valkosipulit voi-öljyseoksessa. Lisää valutetut ja huudellut pavut sekä chilijauhe, jeera, oregano, mustapippuri sekä fariinisokeri ja sekoittele aineksia noin minuutin ajan. Lisää sitten chili-tomaattiseos sekä lihaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Keittele aineksia 15-30 minuuttia kunnes ylimääräinen neste haihtuu ja seos hiukan sakenee. Lopuksi lisää kypsät lihat ja keitä pienellä lämmöllä10-15 minuuttia kunnes liha on lämmennyt ja imenyt kastikkeen makua itseensä. Mausta lopuksi limettimehulla ja tarvittaessa suolalla.

 

P.S. Peurat ja kauriit lisääntyvät vauhdilla, syövät suunnilleen kaiken mitä eteen sattuu ja näiden pienempien hirvieläinten aiheuttamien kolareiden määrä on viime vuosina moninkertaistunut. Tähän vuodenaikaan niitä sattuu erityisen paljon, sillä metsästysajan lisäksi syksyllä on hirvieläinten kiima-aika. Kun peura ja erityisesti kauris ovat paljon pienempiä eläimiä kuin hirvi, ne juoksevat auton eteen vieläkin vauhdikkaammin kuin hirvi. Vuonna 2010 koko maassa sattui vuosittain vain noin 4.000 hirvieläinkolaria ja siitä luvut ovat moninkertaistuneet varsinkin näiden pienempien hirvieläinten osalta. Vuonna 2019 Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja etenkin Varsinais-Suomessa tilastoitiin yli 11.300 valkohäntäpeura- ja metsäkauriskolaria, ja vuonna 2020 näitä kolareita oli jo lähes 13.000.

4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Yllättävän vähän on kauriin lihaa saatavilla, vaikka se kovin yleinen elukka onkin. Meidän pihalla on viihtynyt metsäkaurisemä jo muutaman vuoden ja lisääntyy joka vuosi 3 vasalla. Viime vuonna keksi meidän kasvimaat, joten kamala riesa siitä on tullut.
Luulisi, että metsästäjät harventaisivat kantaa mielellään, mutta ei ne lihat ainakaan kauppaan päädy. Stockalla oli viime vuonna kaurista, poskettomaan 59,90 - 79,90 €:n kilohintaan.

Tuplaespresso kirjoitti...

Eräs metsästävä kokkituttava kertoi, että suuri osa metsästäjistä väheksyy kaurista saaliina. Sellaisten "rääpäleiden" sijaan metsästävät mieluummin "oikeaa riistaa" (lue: hirviä). Onhan kauriin teurastuksessa toki iso työ suhteessa siitä saatavaan lihaan, mutta jotain tarttis tehdä että kauriista tulisi houkuttelevampi saalis. Sehän ei vaadi edes pyyntilupaa.
Pienteurastamoita tarvittaisiin lisää? (Sääteleekö EU tätä liikaa?)Tämä kauriinpaisti ostettiin Vehmaalta, Vallan Maukkaan tilapuodista, ja hinta ei ollut lähelläkään S-osuuskaupan hintaa, ei edes sisäfilee.

Ulla kirjoitti...

Oi joo, oispas mahtavaa, jos olisi lähellä pienteurastamo, josta sais haettua kaurista pakastimeen. Mutta taitaa tosiaan olla melkoisen säädeltyä toimintaa :-(

Tuplaespresso kirjoitti...

Tuo paikka kun sattuu olemaan mökkimatkan varrella, niin silloin tällöin tulee pistäydyttyä siellä. Kunhan vaan muistaa, että myymälä ei ole avoinna kuin perjantaisin klo 12-17. Alkujaan mentiin sinne ihan uteliaisuudesta mangalitzapossujen takia. Noita muita tarjoomuksia on tiskissä vain satunnaisesti. Vaikka meillä ei ole tapana mainostaa mitään eikä ketään, niin kannattaa joskus ottaa perjantaiksi vapaapäivä ja käydä tuolla ekskursiolla https://vallanmaukas.fi/
:D :D :D