maanantai 16. maaliskuuta 2015

St Urho's Day, jälkiruoaksi Savariini, Amarettoa ja marjoja



Pyhän Urhon päivän ateria huipentuu jälkiruokaan, savariiniin eli hiivalla nostatettuun kakkuun joka on paistettu rengasvuoassa, kostutettu alkoholipitoisella liemellä, ja joka tarjoillaan mehustettujen marjojen sekä kermavaahdon kanssa. Savariini on jälkiruokaklassikko ja sukua baba-leivokselle.


Pyhän Urhon päivän menu 2014
*********

Pyhän Urhon päivän menu 2015
*****
savariini
*********

Ja olen edelleen sitä mieltä, että MaRa:n tulisi ottaa Pyhä Urho omaksi suojeluspyhimyksekseen ja alkaa kaikissa maamme ravintoloissa viettää valtakunnallista Pyhän Urhon päivää vuosittain 16. maaliskuuta. Pyhä Urho voisi suojella suomalaista majoitus- ja ravitsemuselinkeinoa kaikelta pahalta, erityisesti poliitikkojemme ja pikkuvirkamiestemme omituisilta päähänpistoilta, joilla nämä elinkeinot on jo nyt kuristettu henkihieveriin.



Savariini
(5 pientä savariinia tai 1 pienehkö rengasvuoallinen)

0,5 dl maitoa 
2 g kuivahiivaa
1 rkl vehnäjauhoa
1 tl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
1,5 rkl sokeria
1 muna
50 g sulatettua voita jäähtyneenä
kostutukseen
3 dl vettä
0,5 dl sokeria
5 cl tummaa rommia tai mantelilikööriä (=minipullo) (myös Kirschiä voi käyttää)
viimeistely
mehustettuja marjoja tai hedelmiä maun mukaan
kermavaahtoa

Kuumenna maito 42-45 –asteiseksi. Sekoita keskenään 1 rkl vehnäjauhoa, kuivahiiva sekä 1 tl sokeria ja lisää nämä lämpimään maitoon. Sekoita ja anna hiivan heräillä noin 5 minuutin ajan. Lisää taikinaan loput vehnäjauhot, sokeri sekä suola hyvin sekoittaen, sen jälkeen kananmuna ja kun taikina on tasaista, lisää jäähdytetty voisula.

Voitele pienehkö rengasvuoka tai donitsipelti ja kaada taikina siihen. Anna taikinan kohota liinan alla vielä noin 30 minuuttia. Paista savariinit 190 asteessa 15-20 minuuttia. Jäähdytä vuoassaan. Kiehauta keskenään vesi sekä sokeri ja lisää liemeen rommi tai mantelilikööri. Kostuta savariini(t) liemellä ja anna vetäytyä kylmässä muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua. Reilusti vaan lientä, savariinia on lähes mahdotonta kostuttaa liikaa ja kuivaksi se ei saa jäädä. Kaada muutama ruokalusikallinen lientä eri kulhoon marjojen päälle ja anna niiden mehustua siinä samalla odotellessa.

Kumoa savariini(t) varovasti vuoastaan. Tarjoile kylmänä, koristele mehustetuilla marjoilla ja/tai hedelmillä ja viimeistele kermavaahdolla.


4 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Kannatan lämpimästi ajatustasi Urhon päivästä!

Voikun voisin napata yhden tuollaisen savariinin tästä ruudun läpi, makean hammasta kolottaa nyt niin vimmatusti!

Tuplaespresso kirjoitti...

Nyt jonkun pitäisi keksiä sellainen 3D -ruokatulostin. Kun täältä lähtisi sähköpostitiedosto, siellä tulostuisi mehevä savariini marjoineen. Siinäpä tiedemiehille puuhaa :)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Onpa sievän näköinen savariini!

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos :)