tiistai 3. maaliskuuta 2015

Potuttaako?! Keitä silloin potutto!Mitenkäs potato risotto kääntyisi suomeksi? Perunatto? Potaatitto? Potutto? Olisiko potutto hyvä nimi risoton näköiselle lisäkkeelle, joka on valmistettu perunasta?

Potuttoon tarvitaan ”punaleimaisesta pussista” mahdollisimman tärkkelyspitoisia perunoita. Tärkkelyksen määrä riippuu perunoiden kasvuolosuhteista, vuodenajasta ja säilytysajasta, joten laatu voi vaihdella huomattavastikin. Näin ollen tämän reseptin keittoajat sekä nestemäärät ovat viitteellisiä ja potuttoa täytyy maistella koko ajan, jotta perunat eivät pääse kiehumaan ylikypsiksi. Liemenä kannattaa käyttää jotain sellaista joka korostaa lautasella olevan proteiinin makua, oli se sitten liha-, kana- tai kalalientä.
Potutto (pihvin kanssa)

6 jauhoista perunaa
1 sipuli
2 rkl voita
3 rosmariininoksaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
3,5-4 dl liha- tai kanalientä
1 rkl voita
1,5 dl parmesaaniraastetta
suolaa, mustapippuria

Kuori perunat ja leikkaa ne tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Leikkaa nämä suikaleet vielä pieniksi paloiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi.

Sulata kasarissa voi, lisää rosmariininoksat sekä sipulikuutiot ja kuullota sipulit pehmeiksi kohtalaisen matalalla lämmöllä. Lisää perunakuutiot, sekoita hyvin ja kaada kasariin valkoviini. Keittele hetken aikaa kunnes neste on melkein haihtunut. Lisää lihalientä vähän kerrallaan kunnes perunat alkavat pehmetä. Valmiissa potutossa tulisi olla jäljellä vielä aavistus puruvastusta, joten tätä täytyy maistella jatkuvasti etteivät perunat vahingossa pääse muusaantumaan. Kun perunat ovat lähes kypsiä (tähän kuluu perunalajikkeesta ja palojen koosta riippuen 15-25 minuuttia), ota kattila pois lämmöltä, poista rosmariininoksat, sekoita joukkoon 1 rkl voita sekä parmesaaniraaste. Tarkista maku ja lisää suolaa ja/tai mustapippuria mikäli on tarpeen.
3 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Ei olekaan tullut mieleen, että perunastakin saisi risoton tyyppistä. Täytyy joskus kokeilla.:)

Nanna kirjoitti...

Tästä on ollut puhetta Anu Hopean seminaareissa. Kun perunan pilkkoo tosi pieneksi, vieläkin pienemmäksi mitä sulla, niin sen entsyymitoiminta muuttuu(en nyt mene yksityiskohtiin, koska en osaa, mutta basic -idean muistan) ja se ei itseasiassa kypsy enää niin helposti kuin kokonainen tai isommat lohkot. Näin ollen hyvin pieni perunalohko toimii melko hyvin risottona, ei tarvi pelätäettä tulee muusia.Toimii toisinkin päin, eli jos joku saa kuningasidean nopeuttaa muusintekoa vaikka raastamalla raaka peruna, ei toimi, kestää ikuisuuden kypsyä!

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Katja
Kaikkea pitää kokeilla :)

@ Nanna
Pitää vissiin ostaa enemmän noita Anu Hopian kirjoja. Kemiaa keittiössä on jo puhkiluettu. Joka tapauksessa tämä onnistui paremmin kuin uskalsin odottaa.