Televisiosta
on tullut ohjelmasarja nimeltä ”hengenvaarallinen saalis”, jossa seurataan Pohjois-Amerikan ravunpyytäjien työskentelyä Beringin merellä. Kun on saanut nähdä,
millaista työtä lumiravun pyytäminen on ja millaisissa rankoissa olosuhteissa sitä tehdään,
ei yhtään ihmettele näiden kilohintaa ja osaa suhtautua otuksiin riittävällä
kunnioituksella.
viikon kala 10 / 33 lumitaskurapu
Lumitaskurapu, Chionoecetes opilio
Taskuravun liha on melko erilaista kuin katkaravun, jokiravun tai hummerin liha. Kypsänä taskurapujen liha on suorastaan murenevaa ja vähän hiutalemaista, kun taas näiden meille tutumpien rapujen liha on kiinteää ja liikaa kypsennettäessä muuttuu jopa sitkeäksi. Koivet ovat tämän taskuravun arvokkaimmat osat. Paketti kypsää, pakastettua lumitaskuravun lihaa on ostettu Kalatukku Arvo Kokkosen tehtaanmyymälästä, jossa on erinomaiset valikoimat kestävän kehityksen periaatteella pyydettyjä, MSC- ja ASC-sertifioituja vedeneläviä. Myymälä sijaitsee Vantaalla ja se on avoinna torstaisin ja perjantaisin klo 12–18.
viikon kala 10 / 33 lumitaskurapu
Lumitaskurapu, Chionoecetes opilio
Kuva: Pixabay |
Taskuravun liha on melko erilaista kuin katkaravun, jokiravun tai hummerin liha. Kypsänä taskurapujen liha on suorastaan murenevaa ja vähän hiutalemaista, kun taas näiden meille tutumpien rapujen liha on kiinteää ja liikaa kypsennettäessä muuttuu jopa sitkeäksi. Koivet ovat tämän taskuravun arvokkaimmat osat. Paketti kypsää, pakastettua lumitaskuravun lihaa on ostettu Kalatukku Arvo Kokkosen tehtaanmyymälästä, jossa on erinomaiset valikoimat kestävän kehityksen periaatteella pyydettyjä, MSC- ja ASC-sertifioituja vedeneläviä. Myymälä sijaitsee Vantaalla ja se on avoinna torstaisin ja perjantaisin klo 12–18.
Lumitaskurapupiiras
1
paketti (400 g) pakastettua lumitaskuravunlihaa
175
g vehnäjauhoa
100
g voita
ripaus
suolaa
1
muna
1
valkosipulinkynsi
4
kevätsipulia
100
g cheddar juustoraastetta
1
dl kermaa
2
munaa
1
rkl osterikastiketta
2
rkl soijakastiketta
1
tl ruokokidesokeria
5
tippaa tabascoa
ripaus
cayennea
lehtipersiljaa
Sulata
pakastettu ravunliha ja valuta se huolellisesti siivilässä.
Nypi
vehnäjauhot, voi sekä suola murumaiseksi taikinaksi, sekoita joukkoon muna ja
painele taikina palloksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin noin
tunniksi.
Kauli
taikina ohueksi levyksi ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Esipaista piirakkapohjaa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Käytä paistettaessa
paistopapuja, niin taikina pysyy kuosissaan. Täällä enemmän paistopapujen käytöstä.
Ripottele
esipaistetulle pohjalle hiukan juustoraastetta, sitten ihan pieniksi kuutioiksi
leikattu valkosipuli ja sen päälle ohuiksi viipaleiksi leikatut kevätsipulit.
Puristele valutetusta ravunlihasta vielä enimmät nesteet ja levitä ravunliha
piirakkapohjalle, minkä jälkeen päällystä se raastetulla cheddarilla.
Vatkaa
keskenään kerma, kananmunat, osterikastike, soijakastike, ruokokidesokeri,
tabasco sekä cayenne ja kaada seos tasaisesti piirakan päälle. Kypsennä
lumirapupiirakka uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes piirakan
pinta on kauniisti ruskistunut. Ripottele piirakan pinnalle silputtua
lehtipersiljaa heti otettuasi piirakan uunista.
Tarjoile
chiliavokadon ja fenkoli-appelsiinisalaatin kanssa.
Chiliavokado
2
rkl sweet chili kastiketta
0,5
tl srirachaa
1
kypsä avokado
1
tl limettimehua
Sekoita
keskenään sweet chili ja sriracha. Halkaise avokado, poista siemen, viillä
molemmat puoliskot noin sentin kuutioiksi, lusikoi ne kuoristaan ja sekoita
chilikastikkeen joukkoon yhdessä limettimehun kanssa. Anna maustua kymmenisen
minuuttia ennen käyttöä.
Fenkoli- appelsiinisalaatti
1
iso fenkoli
2
appelsiinia
Viipaloi
fenkoli paperinohuiksi siivuiksi. Leikkaa appelsiineista kuoret ja fileoi
hedelmät kalvottomiksi. Sekoita ainekset keskenään ja leikkaa salaatin joukkoon
fenkolin vihreitä töyhtöjä. Tämä salaatti ei tarvitse mitään muita mausteita.
3 kommenttia:
Huh, paistopavut ovat siis kestotavaraa, hyvä niin!
Mielenkiintoinen tuttavuus - taisin juuri syödä viikonloppuna yhdessä pääkaupunkimme ravintolaketjuista jotain sukulaissielua, soft shell crabia friteerattuna. Ja se oli kyllä ihan t o si i hyvää.
Mainio kalatukkuvinkki!
Paistopavut on kestotavaraa, kyllä vain. Pitää vaan aina muistaa antaa niiden käytön jälkeen jäähtyä ennen pakkaamista takaisin purkkiinsa ;)
Jos matka sattuu sinne Vantaan suuntaan, Arvo Kokkonen on hyvä retkipaikka. Ja sitten äkkiä kotiin kokkaamaan...
Paistopavut on kestotavaraa, vaikka käyttäisi ihan niitä luontoäidin kasvattamiakin versioita. Tavallinen kuivattu hernekeittoherne toimii sekin, mutta itse on jostain syystä tullut useimmin käytettyä riisiä.
Lähetä kommentti