Nyt
kun street food on taas kovin muodikasta ja Streat Helsinki levittäytyy
torikortteleihin 21.-22. maaliskuuta, täytyy palauttaa mieliin eräs supisuomalainen
snagariklassikko, porilainen.
Perimätiedon mukaan Helsingin yliopiston Satakuntalaisen osakunnan opiskelijat
keksivät tämän herkun 1950-luvulla. Silloisessa Satakunnan osuusteurastamossa
kehitettiin porilaista varten oma makkara, joka sai nimekseen Metsästäjä,
sipulilla ja valkosipulilla ryyditetty leikkelemakkara.
Sittemmin Metsästäjä
–makkaran resepti on siirtynyt muiden lihanjalostamoiden valmistettavaksi,
mutta koska metsästäjänmakkaraa on nykyään aika vaikea löytää mistään,
porilaiseen voidaan käyttää seuraavaksi parasta eli jahtimakkaraa tai hätätapauksessa
jopa sipuliteemakkaraa, vaikka siinä ei olekaan sattumia. Ei kuitenkaan
lauantaimakkaraa, joka ei edes maistu miltään.
Porilaisen
leipänä on vaalea vehnäpaahtoleipä ja mausteina sinappi, raaka ja/tai paahdettu sipuli, maustekurkku (tai
kurkkusalaatti) sekä joskus myös ketsuppi. Porilaiseen EI kuulu juusto, ananas, tomaattiviipaleet,
paistettu muna, majoneesi tai muutkaan vastaavat hampurilaislisäkkeet. Leipä
sekä makkara paahdetaan parilalla (tai paistolevyllä) molemmin puolin rapeaksi.
Opiskeluaikoina
70-luvulla parhaat porilaiset Helsingissä sai Ateneumin edustalla sijainneesta
grillikioskista sekä Vuorimiehenpuistikon grillikioskista, joita kumpaakaan ei
ole ollut enää vuosiin. Niiden makea ja väkevä sinappikin oli ihan parasta.
Atskin grillikioskin eräästä myyjästä mietin pitkään, mistä muusta yhteydestä
tunsin hänet. Tutut kasvot, mutta en millään saanut päähäni, miksi hän oli niin
tutun näköinen. Kunnes eräänä päivänä – tottakai! Hänhän oli meillä Taideteollisen
opiskelijoilla alastonmallina. Mitenkäs se vanha vitsi menikään: ”en ollut
tunnistaa vaatteet päällä”.
Meidän
”kodinkoneiden hautausmaalta” löytyi sinne unohtunut vanha parilagrilli/vohvelirautayhdistelmä,
joka on kuin tehty porilaisten paistamiseen. Tämän jälkeen sille täytyykin
antaa kunnianpalautus ja päästää takaisin hommiin. Porilaisista tuli aivan
loistava iltapala ja nopeammin kuin mikään muu pikaruoka. Reseptikin tuli jo
selostettua tuossa ylempänä, mutta laitetaan se nyt vielä ihan oikean reseptin
muotoon.
Porilainen 1 annos
2
viipaletta vaaleaa vehnäpaahtoleipää
1
cm paksuinen viipale metsästäjänmakkaraa tai jahtimakkaraa tai
sipuliteemakkaraa
sinappia
(makeaa ja väkevää!)
kurkkusalaattia
raakaa
sipulia
paahdettua
sipulia
(ketsuppia)
Paahda
makkara- ja leipäviipaleet parila- tai paistolevypintojen välissä siten, että
ainekset hiukan litistyvät ja samalla rapeutuvat pinnoiltaan. Laita makkara
leipäviipaleiden väliin ja mausta sinapilla, kurkkusalaatilla sekä sipulilla.
Nauti heti äläkä välitä vaikka sinappi valuisikin rinnuksille.
|
"Laitetaanko kaikilla mausteilla?...! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti