Silakkalaatikko
on aikoinaan tehty suolasilakasta, mutta nykyään suolasilakkapytty on harvinainen näky kenenkään keittiössä.
Silakkalaatikkoon on kuitenkin olemassa oikotie, jonka käyttö ei edellytä
silakan ennakkovarastointia, ja joka samalla vie pohjan kuulemma armeijasta
peräisin olevilta kutsumanimiltä ”piikkilankaeste” ja ”joukkohauta”. Nämä nimet
viittaavat huonosti kypsennettyihin laatikkoihin käytettyjen kokonaisten silakoiden selkä- ym. ruotoihin. Tähän laatikkoon
käytetään sen sijaan valmiita silakkafileitä, jotka pikasuolataan. Näin selkä- ja muiden ruotojen antamat pilkkanimet
menettävät merkityksensä – ne kun puuttuvat ruoasta.
400
g tuoreita silakkafileitä
karkeaa merisuolaa
n.
800 g kiinteää perunaa ohuina
viipaleina
2
- 3 punasipulia karkeana
silppuna
1 pienehkö purjo viipaleina
8
viipaletta n. 5 mm paksua pancettaa
3
dl kuohukermaa
1
dl maitoa
2 kananmunaa
mustapippuria myllystä
maustepippuria myllystä
Levitä
silakkafileet lautaselle, suolaa ne todella reilusti karkealla merisuolalla ja
anna niiden maustua pari – kolme tuntia. Valuta silakat ja saksi ne suuhun
sopivan kokoisiksi paloiksi. Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi.
Kuori ja viipaloi myös punasipuli sekä purjo. Leikkaa puolet
pancettaviipaleista pienemmiksi paloiksi. Voitele uunivuoka ja laita pohjalle
kerros perunaviipaleita. Levitä sen päälle sipulia, purjoa, silakkaa sekä
pancettaa ja rouhi niille myllystä mauste- ja mustapippuria. Levitä uusi
perunakerros päälle ja toista kunnes lopuksi pinnalle tulee kerros
perunaviipaleita.
Laita loput pancettaviipaleet laatikon pinnalle ja kaada hyvin vatkattu muna-kermamaitoseos vuokaan. Laita 180 ˚C uuniin tunniksi, laske sen jälkeen lämmöksi 150 ˚C ja anna kypsyä vielä 1 tunti.
Laita loput pancettaviipaleet laatikon pinnalle ja kaada hyvin vatkattu muna-kermamaitoseos vuokaan. Laita 180 ˚C uuniin tunniksi, laske sen jälkeen lämmöksi 150 ˚C ja anna kypsyä vielä 1 tunti.
Tarjoile
perinteisten lisukkeiden, etikkapunajuurten ja suolakurkkujen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti