Kuten
eilen kerroimme, Pyhä Urho pelasti Suomen viinitarhat heinäsirkkaparvilta, ja
sen kunniaksi vietetään 16.3. Pyhän Urhon päivää. Tänä vuonna päätimme
juhlistaa sitä valmistamalla pääruoaksi villisikaa viinissä. Villisikalaumakin
pystyy lyhyessä ajassa tuhoamaan uskomattoman määrän istutuksia, ja siksi
niiden kurissapito oli elinkeinolle vähintään yhtä tärkeää kuin pitää
heinäsirkat kaukana. Vielä myöhempinä aikoinakin Pyhän Urhon nimikaima UKK,
joka pitkään presidenttinä hallitsi maatamme, osoitti kiitettävää harrastusta
villisikojen vähentämiseen, varsinkin itäisissä naapurimaissamme. Niinpä
tämänkertainen villisian kasslerkin on peräisin Virosta, josta Veijo Wotkin on
sen tuottanut.
Villisikaa viinissä
n.
1 kg villisian kasslerpaistia
1,5
dl vehnäjauhoja
1,5
tl suolaa
2/3
tl mustapippuria rouhittuna
70
g pancettakuutioita
3
dl punaviiniä, esimerkiksi
chiantia
1
tlk San Marzano –tomaatteja
ripaus sokeria
6 katajanmarjaa murskattuna
Italialainen battuto eli sofrito
4 porkkanaa
3 sipulia
3 sellerinvartta
3 valkosipulinkynttä
1
ruukku lehtipersiljaa
n.
0,5 dl tuoretta salviaa
n.
0,5 dl tuoreen rosmariinin
”neulasia”
oliiviöljyä
Valmista
ensin battuto. Kuori porkkanat, valkosipulinkynnet ja sipulit ja huuhtele
sellerinvarret. Pilko muut paitsi valkosipuli karkeasti neljään - viiteen osaan
ja hienonna ne monitoimikoneessa ensin karkeaksi massaksi. Lisää sitten
joukkoon karkeasti silputtu persilja, salvia ja rosmariininneulaset ja aja
massa sileäksi. Voit myös hienontaa kaiken keittiöveitsellä hienoksi ja
viimeistellä painelemalla sen lappeella. Kuumenna padassa oliiviöljyä ja lisää
vihannesmassa pannulle. Kypsentele sitä jonkin aikaa, kunnes massa alkaa
kypsyä. Siirrä sivuun odottamaan.
Paloittele
kassler tuuman kokoisiin palasiin ja poista suurimmat rasvat – ei toki kaikkea.
Mittaa isohkoon muovipussiin vehnäjauhot, suola ja pippuri Ja laita sinne
lihanpalat. Sulje pussi ja ravistele sitä huolellisesti niin, että kaikki
lihapalat maustuvat. Lisää öljyä pataan
ja ruskista liha kahdessa (tai kolmessa) erässä. Laita kaikki liha pataan ja
kaada viini niiden päälle. Anna viinin kiehahtaa kunnolla ja lisää sitten
tölkissään pienemmäksi saksittu tomaatti, sokeri ja battuto pataan. Sekoita
huolellisesti ja anna hautua hiljalleen kannen alla 2 tuntia. Jos neste käy
vähiin, niin lisää tarvittaessa vettä, ei missään tapauksessa enää ”raakaa”
punaviiniä. Tarkista maku ja lisää suolaa ja mustapippuria tarvittaessa.
Maistuu
erinomaiselta seuraavana päivänä huolella uudelleen lämmitettynä eli
hiljaisella lämmöllä noin tunnin ajan. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera. hyvä
vaihtoehto on myös keveä pasta, esimerkiksi pappardelle tai tagliatelle.
2 kommenttia:
Juhlitaanko tätä Pyhää Urhoa laajemminkin? ;) Mulla taitaa olla vielä villisikaa pakastisemssa, pitääkin tarkistaa mitä paloja. Näyttää herkulliselta!
Tuskin "Pyhää Urhoa" sen kummemmin juhlitaan, mutta se on niin hauska satu, että sille päivälle on melkein pakko keksiä jotain teemaan sopivaa. Toisaalta "Pyhä Urho" voisi hyvinkin olla - jos nyt ei Suomen, mutta edes majoitus- ja ravitsemusalan oma suojelupyhimys.
Lähetä kommentti