Kun
tuo voileipägrilli nyt sattui taas löytymään, on hyvä tilaisuus tehdä pari
muutakin lämmintä täytettyä leipää, joiden resepteillä on ikää vielä
huomattavasti enemmän kuin porilaisella. Kyseessähän on tietenkin
croque monsieur ja croque madame.
Leipäperheen uudempi tulokas on light- tuoteajan
croque mademoiselle,
jossa täytteet on korvattu trendikkäämmillä ja vähärasvaisemmilla aineksilla.
Joidenkin mielestä croque monsieur on klassikko, johon kiteytyy koko ranskalainen kahvilakulttuuri, kun taas toiset nyrpistävät nenää ja kutsuvat sitä pelkäksi kliseeksi.
Loppujen lopuksi nämä grillatut croque –leivät eivät ole mitään sen kummempaa kuin paahtoleipää, kinkkua ja juustoa. Amerikkalaisversioissa tähän leipään tosin keitetään myös bechamel-juustokastike, joka grillataan leivän päälle. Alkuperäinen ranskalaisresepti ei tietääkseni tunnusta bechamelkastiketta, mutta antaahan se leivälle lisää näyttävyyttä ja täyteläisyyttä, jos sellaista kaipaa. Koska naiset ovat mutkikkaampia olentoja kuin miehet, croque madame on saanut päähänsä hatun, paistetun kananmunan. Mademoiselle puolestaan on terveellisempi kevytversio, jonka täyte koostuu mahdollisimman vähärasvaisesta tuorejuustosta, kalkkunasta sekä salaatinlehdestä. Erilaisilla täytteillä croquesta tunnetaan myös muutamia muita versioita.
Vaikka periaatteessa leivän sisään voisi laittaa lähes mitä tahansa kinkkua ja juustoa, ranskalaiset ovat kovin tarkkoja etenkin croque monsieurin sekä croque madamen juuston laadusta, jotta leivän makuun tulisi oikeanlainen, vähän pähkinäinen vivahde. Ja tällöinhän ainoa oikea juusto on gruyère. Tosin nykyään juustona käytetään useimmiten emmentalia, todennäköisesti siitä syystä että se on huomattavasti halvempaa kuin gruyère. Kinkun tulee olla oikeaa kunnon kinkkua eikä mitään kinkkuleikkelemakkaraa. Leivästä tulisi myös leikata pois kaikki kuori ja käyttää ainoastaan paahtoleipäviipaleiden pehmeä osa. Minun mielestäni sellainen on kuitenkin suurta tuhlausta, joten reunat jääkööt paikoilleen.
Croquet voidaan valmistaa voileipägrillissä tai paistamalla ne ensin paistinpannulla ja sen jälkeen vielä sulattamalla päälle juustoraastetta uunin grillivastuksen alla. Jälkimmäisellä tavalla leivät jäävät vähän pulleammiksi. Otsikkokuvaa lukuunottamatta näiden kuvien leivät tehtiin kuitenkin voileipägrillin parilalevyjen välissä.
croque monsieur ja croque madame.
Leipäperheen uudempi tulokas on light- tuoteajan
croque mademoiselle,
jossa täytteet on korvattu trendikkäämmillä ja vähärasvaisemmilla aineksilla.
Joidenkin mielestä croque monsieur on klassikko, johon kiteytyy koko ranskalainen kahvilakulttuuri, kun taas toiset nyrpistävät nenää ja kutsuvat sitä pelkäksi kliseeksi.
Loppujen lopuksi nämä grillatut croque –leivät eivät ole mitään sen kummempaa kuin paahtoleipää, kinkkua ja juustoa. Amerikkalaisversioissa tähän leipään tosin keitetään myös bechamel-juustokastike, joka grillataan leivän päälle. Alkuperäinen ranskalaisresepti ei tietääkseni tunnusta bechamelkastiketta, mutta antaahan se leivälle lisää näyttävyyttä ja täyteläisyyttä, jos sellaista kaipaa. Koska naiset ovat mutkikkaampia olentoja kuin miehet, croque madame on saanut päähänsä hatun, paistetun kananmunan. Mademoiselle puolestaan on terveellisempi kevytversio, jonka täyte koostuu mahdollisimman vähärasvaisesta tuorejuustosta, kalkkunasta sekä salaatinlehdestä. Erilaisilla täytteillä croquesta tunnetaan myös muutamia muita versioita.
Vaikka periaatteessa leivän sisään voisi laittaa lähes mitä tahansa kinkkua ja juustoa, ranskalaiset ovat kovin tarkkoja etenkin croque monsieurin sekä croque madamen juuston laadusta, jotta leivän makuun tulisi oikeanlainen, vähän pähkinäinen vivahde. Ja tällöinhän ainoa oikea juusto on gruyère. Tosin nykyään juustona käytetään useimmiten emmentalia, todennäköisesti siitä syystä että se on huomattavasti halvempaa kuin gruyère. Kinkun tulee olla oikeaa kunnon kinkkua eikä mitään kinkkuleikkelemakkaraa. Leivästä tulisi myös leikata pois kaikki kuori ja käyttää ainoastaan paahtoleipäviipaleiden pehmeä osa. Minun mielestäni sellainen on kuitenkin suurta tuhlausta, joten reunat jääkööt paikoilleen.
Croquet voidaan valmistaa voileipägrillissä tai paistamalla ne ensin paistinpannulla ja sen jälkeen vielä sulattamalla päälle juustoraastetta uunin grillivastuksen alla. Jälkimmäisellä tavalla leivät jäävät vähän pulleammiksi. Otsikkokuvaa lukuunottamatta näiden kuvien leivät tehtiin kuitenkin voileipägrillin parilalevyjen välissä.
Croque Monsieur
(1
annos)
2
viipaletta paahtoleipää
dijon
sinappia
hiukan
oikeaa voita
juustoa viipaleina tai raasteena (gruyère tai emmental)
1
viipale hyvää kinkkua
Sivele
paahtoleipien toiselle puolelle hiukan voita ja toiselle puolelle pikku sipaisu
sinappia. Aseta leipä voipuoli alaspäin lautaselle, sen päälle juustoa, sitten
kinkku ja vielä juustoa. Lopuksi toinen paahtoleipäviipale voipuoli ylöspäin.
Aseta
leipä voileipägrilliin, sulje kansi ja kuumenna kunnes juusto on sulanut.
tai
Kuumenna
paistinpannu ja aseta leipä pannulle. Paista kunnes molemmat puolet ovat
ruskistuneet. Ripottele leivän pinnalle juustoraastetta ja grillaa juusto
uunissa grillivastuksen alla.
Croque
Madame
(1 annos)
1 kpl croque monsieur
1
paistettu kananmuna tai uppomuna
Valmista
kuten croque monsieur ja viimeistele leipä paistetulla kananmunalla tai uppomunalla.
Croque mademoiselle
(1
annos)
2
viipaletta täysjyväpaahtoleipää
2
rkl vähärasvaista tuorejuustoa
1 rkl ruohosipulisilppua
1 rkl ruohosipulisilppua
1
viipale kalkkunaleikettä tai muuta kypsää kalkkunaa
1
salaatinlehti
Sivele
leipäviipaleet tuorejuustolla ja laita
niiden väliin ruohosipulia, kalkkunaa sekä vihreää salaattia. Grillaa leipä lämpimäksi.
Jos ei haluta olla niin nokonuukia sen suhteen, miten klassikko pitää valmistaa tai mitä siihen ei missään tapauksessa kuulu, niin netin syövereistä löysin tällaisia muunnelmia:
Croque Norvégien
(1
annos)
2
viipaletta paahtoleipää
hiukan
voita
1
viipale graavi- tai kylmäsavulohta
juustoa viipaleina tai raasteena (gruyère tai emmental)
Sivele
paahtoleipien toiselle puolelle hiukan voita. Aseta leipä voipuoli alaspäin
lautaselle, sen päälle juustoa, sitten lohi ja vielä juustoa. Lopuksi toinen
paahtoleipäviipale voipuoli ylöspäin.
Aseta
leipä voileipägrilliin, sulje kansi ja kuumenna kunnes juusto on sulanut.
tai
Kuumenna
paistinpannu ja aseta leipä pannulle. Paista kunnes molemmat puolet ovat
ruskistuneet. Ripottele leivän pinnalle juustoraastetta ja grillaa juusto
uunissa grillivastuksen alla.
Croque Auvergnat
(1
annos)
2
viipaletta paahtoleipää
dijon
sinappia
hiukan
oikeaa voita
juustoa viipaleina tai raasteena (gruyère tai emmental)
2
tl Bleu d’Auvergne sinihomejuustoa muruina
1
viipale hyvää kinkkua
Sivele
paahtoleipien toiselle puolelle hiukan voita ja toiselle puolelle pikku sipaisu
sinappia. Aseta leipä voipuoli alaspäin lautaselle, sen päälle juustoa, sitten
kinkku sekä sinihomejuusto muruina ja vielä juustoa. Lopuksi toinen
paahtoleipäviipale voipuoli ylöspäin.
Aseta
leipä voileipägrilliin, sulje kansi ja kuumenna kunnes juusto on sulanut.
tai
Kuumenna
paistinpannu ja aseta leipä pannulle. Paista kunnes molemmat puolet ovat
ruskistuneet. Ripottele leivän pinnalle juustoraastetta ja grillaa juusto
uunissa grillivastuksen alla.
Croque l’Italienne
(1
annos)
2
viipaletta paahtoleipää
2
tl tomaattipyreetä
oliiviöljyä
juustoa viipaleina tai raasteena (mozzarella)
1
viipale ilmakuivattua kinkkua
1
viipale tuoretta tomaattia
kuivattua
oreganoa
Sivele
paahtoleipien toiselle puolelle hiukan oliiviöljyä ja toiselle puolelle sipaisu
tomaattipyreetä. Aseta leipä oliiviöljypuoli alaspäin lautaselle, sen päälle
mozzarellaa, sitten kinkku, sen päälle tomaatti sekä hiukan oliiviöljyä ja
vielä juustoa. Lopuksi toinen paahtoleipäviipale öljypuoli ylöspäin.
Aseta
leipä voileipägrilliin, sulje kansi ja kuumenna kunnes juusto on sulanut.
tai
Kuumenna
paistinpannu ja aseta leipä pannulle. Paista kunnes molemmat puolet ovat
ruskistuneet. Ripottele leivän pinnalle oreganoa sekä juustoraastetta ja
grillaa juusto uunissa grillivastuksen alla.
Croque
Provençal
(1 annos)
1 kpl croque monsieur
1 viipale tomaattia
Kokoa
ja valmista kuten croque monsieur, mutta lisää kinkun päälle tomaattiviipale.
Croque
Hawaiian
(1 annos)
1 kpl croque monsieur
1 ananasrengas
Kokoa
ja valmista leipä kuten croque monsieur, mutta lisää kinkun päälle ananasrengas.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti