Vanhassa
Kauppahallissa Erikssonin kalakaupalla oli tiskissään niin komea turska, että
siitä ei päässyt ohi ostamatta palasta. Välillä erittäin aliarvostettu turska
on taas päässyt takaisin oikeaan arvoonsa yhtenä Pohjois-Atlantin tärkeimmistä
saaliskaloista.
viikon
kala 12 / 33 Turska
turska, Gadus morhua
Kaikki
kalastajat tietävät, että turskasta on päästettävä veret heti kun kala nostetaan
ylös. Muussa tapauksessa kalasta tulee nopeasti kitkerä ja pahan makuinen.
Mutta kun turska on käsitelty oikein, se on todella erinomainen ruokakala. Tuore,
vaalealihainen turska sopii jopa graavattavaksi, mutta jouluinen lipeäkala on
varmaan Suomen tunnetuin turskaresepti.
Brittien
rakastama ”fish & chips”, uppopaistetut kalanpalat ja lohkoperunat, valmistetaan
usein turskasta. Portugalissa kuivattu turska (bacalhao) on todellinen
kansalliskala, jota sanotaan olleen jo varhaisten tutkimusmatkailijoiden eväänä
purjelaivoilla. Pelkästään bacalhaoresepteihin keskittyneitä keittokirjoja
Portugalissa on kymmenittäin ja jokaisessa pienessäkin ruokakaupassa on
tiskissä iso röykkiö kuivattua suolaturskaa, josta sitten voi ostaa haluamansa
määrän.
En
ole mikään erityinen kuivatun turskan ystävä, mutta tuoreena pidän siitä
kovasti. Turska on melko vähärasvainen kala, vaikka kyllä siitäkin saa mehevän
lopputuloksen. Miedon makuisen turskan voi maustaa lähes millä tahansa. Silti
maltillinen määrä perusmausteita tuo turskan oman maun parhaiten esiin. Nämä kalanpalat päätyivät jauhettaviksi. Streat Helsinki –katuruokatapahtuman innoittamana
tein niistä eräänlaista ”makkaraa”, jonka tarjoilin tuulihattusämpylän välissä.
Ei mikään hot dog, vaan cod dog. Mausteeksi sopii kaikenlaiset
majoneesipohjaiset kastikkeet; tartarkastike, limettimajoneesi, tillimajoneesi
tms.
Cod dog
Tuulihattusämpylät hodareihin
(6
sämpylää)
100
g voita
1,5
dl maitoa
1
dl vettä
1
tl sokeria
ripaus
suolaa
150
g vehnäjauhoa
4
kananmunaa
Sulata
voi kattilassa ja lisää maito, vesi, suola sekä sokeri. Kuumenna kiehuvaksi,
lisää jauhot ja sekoita kunnes taikina on tasaista, irtoaa kattilan seinämistä
ja muovautuu helposti palloksi. Laita taikinapallo vatkaimen kulhoon jäähtymään
ja laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Kun taikina on jäähtynyt, käynnistä
vatkain ja vatkaa taikinan joukkoon kanamunat yksi kerrallaan, ja sen jälkeen
vielä muutaman minuutin ajan.
Pursota
taikinasta leivinpaperille 6 kpl hotdogsämpylän muotoista pötköä ja paista
niitä noin 30-35 minuuttia kunnes ne ovat kullanruskeita. Kun sämpylät ovat
valmiit, nosta ne ritilälle jäähtymään.
Turskamakkarapötkylät jauhetusta
turskasta
(6
makkaraa)
600
g ruodotonta ja nahatonta tuoretta turskaa
1
tl suolaa
1
tl raastettua sitruunankuorta
1
dl ruohosipulisilppua
ripaus
cayennea
hiukan
vehnäjauhoa, suolaa ja valkopippuria myllystä
voita
paistamiseen
Jauha keskenään kala ja ruohosipulisilppu hienoksi jauhelmaksi monitoimikoneen kutterissa. Lisää mausteet suola,
sitruunankuoriraaste sekä cayenne ja käynnistä kone uudelleen vähäksi aikaa jotta massasta tulee tasaista ja kuohkeaa. Laita kalamassa jääkaappiin
odottelemaan noin tunnin ajaksi. Tällä tavalla valmistettuna kalamassa pysyy
hyvin koossa ilman muita aineksia.
(Laiskana kokkina päätin, että nyt en ryhdy askartelemaan minkäänlaisten makkarankuorten kanssa, vaan paistan kalamassan sellaisenaan "makkaraksi" paistinpannulla. Hyvin onnistui.)
(Laiskana kokkina päätin, että nyt en ryhdy askartelemaan minkäänlaisten makkarankuorten kanssa, vaan paistan kalamassan sellaisenaan "makkaraksi" paistinpannulla. Hyvin onnistui.)
Sekoita
keskenään vehnäjauho, suola sekä valkopippuri ja levitä seos laakealle
lautaselle. Jaa kalamassa tasan kuuteen osaan ja pyörittele niistä makkaran
muotoisia pötkylöitä. Älä tiivistä liikaa ettei kuohkeus häviä. Jos massa tarttuu käsiin, kostuta kädet kylmällä vedellä.
Kierittele kalamakkarat maustetuissa vehnäjauhoissa ja kypsennä ne voissa
paistinpannulla. Kun kypsennät kalamakkararoita kohtalaisen miedolla lämmöllä
muutaman minuutin ajan, ne pysyvät mehevinä eivätkä kuivu.
Rakenna
aineksista hodareita ja mausta ne jollain sopivalla majoneesilla.
2 kommenttia:
Hauska idea, täytyy kokeilla! Tein jokunen viikko sitten teidän ohjeellanne porilaisia ja olivat juuri sellaisia kuin nuoruudessakin.
Turska on muuten aika veijarimainen fileoitava 😊! Muistan vielä 1970-80-luvun suolapulssit Itämerellä ja turskasaaliit. Kylmiltään kun lähti fileoimaan turskaa oli yllätys melkoinen veitsen osuessa kylkiruotoihin...
Kiva että Porilainen maistui. Pajuniemi tekee vielä sitä oikeaa metsästäjämakkaraa.
Allekirjoitan tuon turskan fileoinnin "haastavuuden". Onneksi hallikauppias teki sen minun puolestani ;)
Lähetä kommentti