perjantai 19. syyskuuta 2014

Ruusuiset omenaleivonnaiset



Sain Herkkujen Suomi –tapahtumasta purkillisen ruusunterälehtihilloa ja olen miettinyt, mihin ihmeeseen sellaista voisi käyttää. Kukaan ei edellyttänyt siitä bloggaamista, mutta tuote itsessään oli niin ristiriitaisen mielenkiintoinen, että en halunnut laittaa sitä kierrätykseen. Ensivaikutelma hillosta oli nimittäin jokseenkin päällekäyvän parfyyminen, että luulin eksyneeni Stockan hajuvesiosastolle, mutta jo toisella (tai ehkä kolmannella vai olisiko ollut neljännellä) maistamiskerralla aloin uskoa, että ehkä hajuvesi ja lihapullat mahdollisesti sittenkin voisivat sopia yhteen. No sellaista lihapullareseptiä ei vielä ole tullut vastaan, mutta löysin netistä omenapiirakkaohjeen, omenaruusut , jota muokkasin ruusunterälehtihillolle sopivaksi. Näihin sieviin, mutta muuten melko vaatimattoman makuisiin omenaleivonnaisiin ruusunterälehtihillo antoi selvästi lisäarvoa.



Ruusuiset omenaleivonnaiset

täyte
2 isoa punaista omenaa
2 rkl sokeria
1 rkl hunajaa
3 rkl vettä
taikina
75 g voita
3,5 dl vehnäjauhoa
4-5 rkl omenoiden keitinlientä
muuta
ruusunterälehtihilloa
kanelia
tomusokeria
paperisia muffinvuokia

Leikkaa omenat kahtia, poista siemenkota ja viipaloi puolikkaat enintään 2 mm ohuiksi siivuiksi. Laita omenaviipaleet kattilaan ja kaada päälle sokeri, hunaja sekä vesi. Keitä 3-5 minuuttia, nosta omenaviipaleet varovasti lautaselle jäähtymään ja valmista taikina.

Laita kulhoon voi sekä jauhot ja nypi ainekset tasaiseksi muruseokseksi. Lisää omenoiden keitinlientä sen verran, että taikinasta tulee kiinteä ja helposti kaulittava pallo. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin puoli tuntia.


Kauli taikina mahdollisimman ohueksi ja leikkaa siitä 6-8 kpl 3x30 cm suikaletta sekä sama määrä ympyröitä, jotka ovat hiukan suurempia kuin paperisten muffinvuokien pohja. Levitä suikaleille ohuelti ruusunterälehtihilloa ja asettele sitten 7-8 omenaviipaletta limittäin toistensa päälle 3/4 taikinasuikaleen pituudelta. Kääri suikale rullalle aloittaen siitä päästä jossa on omenaviipaleet. Aseta rulla ympyränmuotoiselle pohjalevylle, käännä pohjan reunoja hiukan ylöspäin ja laita leivonnainen muffinvuokaan. Ennen uuniin laittamista levitä vielä varovasti omenaviipaleita hiukan ulospäin, jotta ruususta tulisi avoimempi. Kypsennä omenaruusut 180 asteessa noin 16-20 minuuttia.

Ripottele valmiiden omenaruusujen päälle kanelia ja tomusokeria.

edit: p.s. Jos teen näitä joskus uudelleen, käytän varmaankin voitaikinaa...
 


9 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Oi, miten kauniita leivoksia!:) Itse tehty ruusunterälehtihillo on tosi ihanaa. Meillä sitä on käytetty kakun täytteenä sekä lettujen ja jäätelön kanssa.:)

Paula kirjoitti...

Oi miten kauniita! Ruusunterälehtihillo on minullekin ihan uusi tuttavuus.

Tuplaespresso kirjoitti...

Näin jälkeenpäin ajatellen siihen melkoisen mauttomaan taikinaankin olisi ehkä voinut lisätä lusikallisen ruusunterälehtihilloa...

viv kirjoitti...

Jopa on soma leivos! :) Ruusunterälehtihillo - en oikein osaa edes kuvitella miltä se maistuu. Ois hauska testata!

Rommirusina kirjoitti...

Komppaan muita, on kyllä tosi kauniita leivoksia. Taidan pölliä kyllä tämän(kin) idean...

Tuplaespresso kirjoitti...

Kannattaa sitten varmaan kokeilla jotain muuta taikinaa, vaikka voitaikinaa tms...

Nanna kirjoitti...

No johan on kauniita. Voitaikinalla saattaisi tosiaan tulla helpostikin hyvää.

minna kirjoitti...

Meinasin ensin ihmetellä että mitä epätrendikästä on tehdä näitä ruusuleivoksia kun niitä on näkynyt viime viikkoina melkein jokaisessa blogissa. Ennen kuin huomasin että nämä teidän ruusueivokset onkin tehty VUOSI sitten. Voisiko nimen muuttaa epätrendikkäästä edelläkävijäksi?

Tuplaespresso kirjoitti...

Ruoanlaitossa ei taida olla mitään niin uutta, etteikö joku olisi sitä jo tehnyt? Kun tehdään sitä mikä kulloinkin tuntuu hyvältä, niin joskus ollaan vähän edellä, joskus pahastikin jälkijunassa näissä resepteissämme ;)