Chaîne des Rôtisseurs – Paistinkääntäjät on kansainvälinen gastronominen järjestö, jonka tarkoituksena on edistää alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä sekä kansainvälistä ja kansallista ruokakulttuuria. Järjestöön kuuluu yli 25 000 jäsentä noin 80 maassa.
Ravintolalle
tai ruokakaupalle myönnetty Paistinkääntäjien kilpi on järjestön korkein
tunnustus, se on merkki ruoka- ja palvelutuotteiden korkeasta tasosta.
Kilpikriteerien mukaan ruoan tulee olla hyvän makuista ja rakenteellisesti sekä
ulkonäöllisesti onnistunutta sekä puhdasta, hygieenisesti valmistettua ja
turvallista. Valikoiman tulee olla monipuolinen niin raaka-aineiden kuin
valmistusmenetelmien suhteen. Kilpiyrityksen, niin ravintolan kuin ruokakaupan,
kuten Stockmann Herkun, tulee täyttää kriteerit sesongista riippumatta ja
tilannetta seurataan vuosittain.
Tänä
viikonloppuna Rôtisseurit järjestävät yhteistapahtuman Stockmann Herkun kanssa
ja perjantaina sekä tänään lauantaina järjestön jäsenet kokkaavat Stockmannin demokeittiöissä kauden syksyisiä makuja ja kertovat enemmän
Paistinkääntäjien toiminnasta ruokakulttuurin parissa. Keittiömestari Kim
Palhusin suunnittelema menu sisältää ajankohtaisia raaka-aineita,
joista Stockmann Herkuissa ympäri Suomen kokataan alkuruoaksi siikachevicheä ja
perunakakkuja, pääruokana maistatetaan hirvipyöryköitä sekä omena-punajuuri-ohrattoa ja jälkiruoaksi on tarjolla herkullinen
yhdistelmä vadelmaa, punajuurta, omenaa sekä granolaa. Tervetuloa maistelemaan.
Minä kokkasin eilen Helsingin keskustan Stockan Herkussa ja tänään lauantaina tie vie
lieden ääreen Itäkeskuksen demokeittiöön.
Kaikki
Rôtisseurs-tapahtumat liittyvät tavalla tai toisella gastronomiaan,
raaka-aineisiin, ruokatuotantoon, tapa- ja juomakulttuuriin. Tapahtumiin
kuuluvat erilaiset teemaillalliset laadukkaine juomineen,
ruoanvalmistuskurssit, vierailut elintarviketuottajien luona sekä nuorten
kokkien ja nuorten sommelierien kilpailut. Vuosittain järjestetään suurkapituli
Grand Chapitre, jossa installoidaan uusia jäseniä. Järjestön tapahtumat ovat
pääsääntöisesti avec-tilaisuuksia.
Jäsenmäärä
Suomessa on noin 1.900, joista 60% on harrastajia ja 40% ammattilaisia. Ylin
päättävä elin Suomessa on Suomen kansallisen voutikunnan puhemiehistö, johon
kuuluu 9 jäsentä. Suomi on jaettu 11 voutikuntaan, joiden toimintaa johtaa
aluevouti Bailli Régional paikallisen voutineuvoston avustuksella. Alueelliset
tapahtumat vaihtelevat kunkin alueen kulttuurin ja tarjonnan mukaan. Suomen
Valtavouti, Bailli Délégué on Ari Arvonen. Pariisissa kokoontuvassa
Suurneuvostossa (Conseil Magistral) Suomea edustavat Ari Arvonen, Ari-Pekka
Parviainen ja Ahti Saarenpää. Järjestön korkein hallinnollinen elin on
Valtaneuvosto (Conseil d'Administration), joka koostuu 15 henkilöstä ympäri
maailman. Siinä Suomesta on Ari-Pekka Parviainen. Jäsenyydestä kiinnostuneet voivat kysyä asiaa oman alueensa voudilta, joiden yhteystiedot löytyvät
Paistinkääntäjien nettisivuilta.
3 kommenttia:
Ehdin jo käymään maistelemassa eilen, ja toiseen kertaan tänään kauppareissulla. Mielettömät tuoksut oli kyllä tiskin ympäristössä!
Olisinpa ollut lähempänä niin olisin tullut käymään....
Stockalla kokkaaminen oli ihan mielenkiintoinen ja kiva kokemus. Paljon siellä kävikin väkeä maistelemassa. Menu oli tosi onnistunut ja tuossa seuraavassa päivityksessähän ne reseptit ovat kaikkien luettavissa ja kokattavissa :)
Lähetä kommentti