sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Etanapasta



Monille meistä valkosipulietanat ovat varmasti tuttuja, sillä niitä on tarjolla ravintoloissa ympäri Suomen ja tietääkseni ainakin Porvoossa ja Ahvenanmaalla kasvatetaan kotimaisia kotiloita nautittavaksemme. Etanapasta on vähän erilainen tapa nauttia tästä herkusta. Tällä kertaa etanapasta täytti meillä hävikin välttämisruoan kriteerit, sillä kaapissa oli purkki (ranskalaisia) etanoita, joiden best before lähestyi uhkaavasti. Tosin tiedämme että best before ei ole yhtä kuin viimeinen käyttöpäivä. Lisäksi meillä oli vielä hengissä olevaa basilikaa ja lehtipersiljaa ruukuissansa. Pääosin muutkin ainekset löytyivät keittiömme kätköistä.


Etanapasta

1 prk (24 kpl) etanoita
voita
oliiviöljyä
1 pienehkö purjo suikaloituna
2 salottisipulia hienona silppuna
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
n. 2 rkl tuoretta ruohosipulia silputtuna
n. 2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 dl valkoviiniä
1 tl osterikastiketta
1 tl thai –kalakastiketta
2 tl kanaliemifondia
2 dl kermaa
1 prk (1,25 dl) smetanaa
2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa mm
cayennepippuria mm (=maun mukaan)
valkopippuria myllystä mm
cappellinipastaa tai spagettia
parmesaaniraastetta

Valuta etanat siivilässä. Kuumenna pannulla voi sekä öljy ja kuullota siinä miedolla lämmöllä sipulit ja purjo kunnes ne pehmenevät. Itse lisäsin tässä vaiheessa myös varovasti suolaa. Lisää persiljaa lukuun ottamatta yrtit, mausteet ja valutetut etanat pannulle ja kuumenna. Lisää valkoviini, johon on sekoitettu kalakastike, osterikastike ja kanafondi ja keitä lientä kokoon, kunnes jäljellä on noin 2/3-osaa. Lisää joukkoon kerma ja anna sen kunnolla kiehahtaa niin, että se vaahtoaa, jonka jälkeen lisää smetana. Sekoita hyvin ja lisää joukkoon silputtu lehtipersilja. Lisää lopuksi smetana ja lämmitä muhennos. Tarkista maku. Jos haluat muhennoksesta tulisemman, lisää joukkoon ripaus cayennepippuria.

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan, siivilöi se jo hieman ennen kun pasta on täysin kypsä, ja lisää pannulle ja sekoita. Säästä hieman keitinvettä ja lisää kastikkeeseen tarvittaessa. Viimeistele annokset parmesaaniraasteella.


3 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Nam. Etanat on herkkua, mutta enpä usko koskaan tehneeni niistä mitään itse. Pitääpä kokeilla joskus.

Tuplaespresso kirjoitti...

Ei oo vaikeeta. Purkki kaupasta kotiin ja kokkaamaan :)

Nanna kirjoitti...

No pastassahan ne näyttävät komeilta! Nam!