perjantai 5. syyskuuta 2014

Tomaattikeittoa ja vuohenjuustopasteijoita



Niin se vaan ihmisen maku muuttuu vuosien varrella ja lapsuuden inhokit, kuten vaikkapa tomaattikeitto, muuttuvat herkuksi. Keiton kanssa sopii pasteija tai kaksi, tomaatin kanssa erityisesti pinaatti-vuohenjuustopasteija.

Tomaattikeitto on yksi niistä keitoista, jotka maistuvat hyvältä niin kuumana kuin kylmänäkin.


Tomaattikeitto
(alkuruoka neljälle, lounasannos kahdelle)

1 pieni sipuli
1 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
100 g kuorittua juuriselleriä paloina
1 rkl voita
1 tl jauhettua juustokuminaa
2 laakerinlehteä
8 dl vettä
1 tölkki (400 g) hyvää tomaattimurskaa
1 tl raastettua appelsiininkuorta
1 rkl tomaattipyreetä
suolaa
mustapippuria
pinnalle
tuoretta basilikaa
hyvää oliiviöljyä

Kuori sipuli, leikkaa se pieniksi paloiksi ja laita kattilaan. Lisää appelsiinimehu, juuriselleri, voi, juustokumina, laakerinlehdet sekä vesi ja keitä 20 minuuttia ilman kantta. Lisää tomaattimurska, appelsiininkuori sekä tomaattipyree ja keitä vielä toiset 20 minuuttia ilman kantta, jotta ylimääräinen vesi haihtuu.

Poista laakerinlehdet kattilasta ja soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella. Jos keitto vaikuttaa kovin paksulta, lisää hiukan vettä ja kiehauta vielä kerran. Mikäli keitosta halutaan oikein sileää, sen voi paseerata siivilän läpi. Mausta keitto lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

Tomaattikeiton voi tarjoilla yhtä hyvin kylmänä kuin lämpimänä. Lisää annosten päälle hiukan silputtua tuoretta basilikaa, pari rouhaisua mustapippuria ja muutama tippa hyvää oliiviöljyä.



Pinaatti-vuohenjuustopasteijat

3-4 voitaikinalevyä
200 g vuohenjuustoa
100 g pinaatinlehtiä
kourallinen tuoretta basilikaa
1 muna
suolaa
mustapippuria

Leikkaa vuohenjuusto pieniksi paloiksi ja survo niitä vielä haarukalla hienommaksi. Kiehauta pinaatinlehtiä noin minuutin ajan kunnes ne pehmenevät. Valuta pinaatti ja painele niitä vielä lusikalla tiheää siivilää vasten, jotta ylimääräinen vesi ei pilaa pasteijantäytettä. Leikkaa pinaatit hienoksi ja sekoita ne hyvin vuohenjuuston joukkoon. Hienonna basilika veitsellä ja sekoita se vuohenjuustotäytteeseen yhdessä kananmunan kanssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kauli voitaikinalevyt mahdollisimman ohuiksi ja leikkaa jokainen levy vielä kahteen osaan. Annostele vuohenjuustotäyte voitaikinapohjille ja paista uunin alaosassa 225 asteessa noin 12-15 minuuttia.



Ei kommentteja: