tiistai 9. syyskuuta 2014

Mamman marjapiirakkaa portviiniluumuista ja kookoskermasta



Hävikkiviikon kunniaksi hankkiuduin eroon toissa syksynä tekemästäni viimeisestä portviini-luumusäilykkeestä, jotta puolityhjä litran tölkki ei veisi kohtuuttomasti tilaa jääkaapista. Etsin käsiini retroreseptin ”mamman marjapiirakka” vuodelta kivi ja kirves ja ryhdyin hommiin. Valutin luumusäilykkeen siivilän kautta kulhoon. Siivilään jääneet luumunpalat päätyivät piirakkaan ja paksusta portviini-sokeriliemestä tuli erinomainen kastike. Koska meillä ei ollut alkuperäiseen reseptiin kuuluvaa kermaviiliä, enkä viitsinyt lähteä kauppaan, korvasin kermaviilin kookoskermalla, jota sattui olemaan kaapissa. Se oli hyvä ratkaisu. Kahdestaan M:n kanssa nautittuna tämä piirakka olisi lisännyt kohtuuttomasti viikon kalorimäärää ja kaikkea ei ehkä oltaisi jaksettu edes syödä, joten vein suurimman osan mukanani taloyhtiön hallituksen kokoukseen.  
Hyvät ”kaffepullat”, paremmat hallituksen päätökset?




”Mamman marjapiirakkaa” portviiniluumuista ja kookoskermasta

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 dl grahamjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl vehnäjauhoa
täyte
noin 3 dl portviini-sokeriliemessä säilöttyjä luumuja
2,5 dl kookoskermaa
1 muna
2 rkl sokeria
pinnalle
tomusokeria
kookoshiutaleita
tarjoiluun
luumujen portviini-sokeriliemi


Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon muna voimakkaasti vatkaten. Lisää jauhot huolellisesti sekoittaen ja painele taikina piirakkavuoan pohjalle sekä reunoille. Levitä luumunpalat tasaisesti taikinapohjalle. Sekoita keskenään yksi muna, kookoskerma sekä sokeri ja valuta se piirakan pinnalle. Kypsennä uunissa ensin 200 asteessa 30 minuuttia ja sen jälkeen vielä uunin alaosassa 200 asteen alalämmöllä 10 minuuttia, sillä luumut ovat sen verran kosteita että pohja saattaa muuten jäädä hiukan pehmeäksi.

Siivilöi jäähtyneen piirakan päälle tomusokeria ja ripottele lopuksi hiukan kookoshiutaleita. Kaada kastikkeeksi luumujen portviini-sokerilientä.


Ei kommentteja: