MasterChef
–kokkikilpailu on ollut huikea menestys ja formaatti on ostettu yli
neljänkymmenen maan televisioon ympäri maailman. Ensimmäiset MasterChef –ohjelmat tehtiin
Britanniassa vuosina 1990-2001, minkä jälkeen alkuperäistä ideaa muokattiin ja
päivitettiin kunnes se alkoi BBC:llä taas vuonna 2005 aivan uusin eväin nykyisen kaltaisena ohjelmasarjana.
MasterChef on poikinut ympärilleen myös muita saman nimisiä sarjoja, kuten Junior MasterChef, MasterChef Professional, Celebrity (Julkkis) MasterChef sekä MasterChef All-Stars.
Telkkarissa
pyörähti käyntiin uusi Australian MasterChef –kausi. Ohjelmasarja on tehty
huolella ja isolla rahalla, mistä syystä se on ostettu esitettäväksi aika
moneen muuhunkin maahan niiden omien MasterChef –ohjelmien lisäksi. Jokaisella
kuudella Australian MasterChef -kaudella ohjelmaa on tehty keskimäärin 73
jaksoa ja niissä on esiintynyt paitsi Australian omat, myös lähes kaikki muutkin
maailman parhaat ja tunnetuimmat kokit. Masterclass -jaksoista myös katsojilla on ollut mahdollisuus oppia ruoanlaitosta paljon sellaista, mitä keittokirjat eivät kerro. Ei ihme, että monet ruokaharrastajat ovat koukuttuneet seuraamaan sarjaa tiiviisti jakso toisensa perään.
Campasimpukan
eräs kommentti täällä sai miettimään, mikä Australian MasterChefissä on ollut
niin hyvää, että minkään muun maan Suomessa nähdyt MasterChefit eivät pärjää
sen ohjelman suosiolle. Ja mikä yhtäkkiä muuttui ohjelmaformaatissa? Ainakin
aussien sarja on ollut mahtava matkailumainos Australialle. Jaksoissa esitellyt
huippuravintolat arvostettuine keittiömestareineen ja gourmetruokineen sekä
upeat maatilat ja viinitilat ympäri mannerta ovat saaneet yhden jos toisenkin
ruokaharrastajan suunnittelemaan Australian matkaa, eikä pelkästään vain
nähdäkseen Oopperatalon tai lähteäkseen sukeltelemaan Suurelle Valliriutalle.
Siinä
missä Brittien MasterChef on lähes pelkkää peribrittiläisen hillittyä yksilösuoritusta
niin kokkaamisessa kuin voiton juhlinnassakin, MasterChef USA läväyttää katsojien silmille koko sen
raadollisuuden, miten kaikin tavoin kilpailun osallistujat voivat kiusata ja
sabotoida kanssakilpailijoitaan. Australian MasterChef puolestaan on näyttänyt
katsojille kilpailijoista sen leppoisamman YYA-puolen, vaikka varmasti
siinäkään joukossa kaikki ei aina ole sujunut niin auvoisasti kuin mitä on
annettu ymmärtää.
Miten
kolme periaatteessa kai samalla formaatilla toteutettua ”tosi”teeveekokkiohjelmaa
voi olla keskenään niin täysin erilaisia? Tosi –sana lainausmerkeissä siitä
syystä, että ainahan tositv:ssä on käsikirjoitus. Ohjelman osallistujiksi
valitaan sopivasti erityyppisiä ja eri ikäisiä ihmisiä, joiden keskinäisten
ihmissuhteiden kuvaus saa usein paljon suuremman painotuksen kuin ohjelman
varsinainen aihe. Lopullinen valta on ohjaajan lisäksi leikkaajalla, jonka
näkemys tapahtumista vasta esitetään katsojille. Onko kansanluonteissa niin
paljon eroja, että briteille täytyy esittää asiat hillitysti ja sivistyneesti,
kun taas USA:ssa vaaditaan juonittelua, ilkeilyä ja toisten sättimistä? Onko
aussien kansanluonne muuttunut aiemmista jaksoista, kun tällä Suomessa nyt esitettävällä
kaudella kilpailutilanteita on erityisesti dramatisoitu ja ohjelmaan on leikattu kanssakilpailijoista sellaisia ikäviä
kommentteja, joita aiemmin ei koskaan ole esitetty?
kuvat: thedrum, Houstonpress, bbc, Heraldsun & nelonen |
Unohdinko
ohjelmien joukosta Suomen MasterChef –sarjan? No… tuota… en unohtanut, mutta…
Mitä sellaisesta nysästä voisi sanoa? Vanhan sanonnan mukaan ”mikä kannattaa
tehdä, kannattaa tehdä hyvin”. Siinä missä aussit tekevät sarjaa huolella ja
suurella rahalla, suomalaisversio on ollut minimi jaksomäärällään selkeästi pula-ajan
tuotantoa. Siinä missä aussit tekivät tunnetuksi koko maataan ja sen
ruokakulttuuria, suomalaisversio teki tunnetuksi lähinnä vain ohjelman tuomareita.
Siinä missä aussien sarjassa kilpailijat ehtivät oppia aika paljon
ruoanlaitosta, suomalaiset kilpailijat eivät ehtineet oppia edes tunnistamaan
kotimaisia kaloja… Ehkä meillä tässä köyhässä maassa on myös liian vähän
julkkiksia, kun samat naamat toistuvat kaikissa eri ohjelmissa ihan kyllästymiseen
asti. En todennäköisesti jää kaipaamaan suomalaisversiota, jos tuottaja päättää
että se ei enää jatku.
Mitä
mieltä sinä olet eri maiden MasterChef ohjelmista? Oletko katsellut myös muiden
kuin edellä mainittujen maiden MasterChefejä? Kommentoi vapaasti.
12 kommenttia:
Suomalainen versio on tosiaankin heikko
Mä olen katsonut vain ruotsalaisten versiota, Sveriges Mästerkock, joten en osaa verrata noihin muihin. Länisnaapurin ohjelma on ollut varsin viihdyttävä ja tuomarikolmikko mahtava.
Mä jäin heti koukkuun aussi-versioon. Kotimaisten kaikkien ruokaohjelmien perusteella meillä on tässä maassa 4 kokkia: Tomi Björck, Sikke Sumari, Hans Välimäki ja Jyrki Sukula. Ekaa Suomen kautta taisi tulla 2 jaksoa viikossa ja se oli ihan jees. Sen jälkeen ohjelma on ollut ihan pirun tylsä. Oon seurannut edelleen, mutta niin ahkerasti, että olisin jaksanut näkemättä jääneitä jaksoja ruudusta jälkikäteen kattoa. Puolivillaista jaksaa katsoa toisella silmällä.
Jotenkin mä tykkään eniten niistä BBC:n Masterchefeistä, sekä perussetistä että siitä missä ammattilaiset kisaa keskenään. Viimeiset puolitusinaa kilpailijaa saa tosi upeen loppuhuipennuksen kun ne on päässeet kokkaamaan monessakin eri huippupaikassa ja tosi vaativille vieraille.
Suomalainen Määsterseef on ollut tylsä.
Ehdottomasti Australian versio on ollut paras ja on edelleen. Vaikka tällä hetkellä pyörivä kausi ei olekaan se kaikista parhain. En tiedä, että onko budjettia vähennetty vai haluttu vähän erilainen versio mutta ensimmäiset kolme ovat olleet parhaita kausia.
Usan Masterchef vielä menettelee mutta muita en ole jaksanut seurata. Suomalainen oli ehdottomasti pohjanoteeraus. En myöskään pidä Espanjan versiosta, jota olen katsonut täällä kotimaassani. Laadullisesti samaa kuin Suomessa mutta lisänä typerää juonittelua ja haukkumista.
Toivon vain, että Australian versio jatkuu ja vielä monta vuotta sillä sitä jaksaa seurata mielenkiinnolla joka kerta. Ja myös masterclass-tunnit ovat todella mielenkiintoista nähtävää.
Täytyy myöntää, että itsellä on syttynyt kipinä päästä Australiaan mahd.pian ja nähtävyyksinä taitavat olla enemmänkin sarjassa nähdyt ravintolat kuin varsinaiset turistikohteet...
Minä olen seurannut Australian Master Chefiä, ja Suomen versioita. Mun mielestä tuo Australia on tosi hyvä, mielenkiintoisia teemoja, ja oikeesti sellainen tekemisen meininki. Kilpailijat on hyviä, ja taitavia. Ohjelmassa on myös hyvät tuomarit, ja "aito meininki" kuitenkin. Suomen versiot olivat aluksi ihan ok, mutta viimeisin oli tosiaankin pettymys. Koko Master Chefistä ei ole kuulunut enää mtn. Oli tosi vaisu tuo viimeksi tullut, enkä jaksanut edes joka jaksoa katsoa. HArmi, että sekin meni jotenkin pilalle. USA ei vaan kiinnosta, koska jotenkin tosi teennäistä. Joku kehui lehdessä , että Espanjan Master Chef on hyvä. Pystyy katsomaan netistä jaksoja. Itse en ole vielä ennättänyt tsekkaamaan, mutta aikeissa olen.
P.S. Suomen Junior MasterChef voisi jatkua. Oli ilo huomata, miten hämmästyttävän hyvää ruokaa nuo juniorit osasivat laittaa, ja miten ennakkoluulottomia he olivat. Sellaista lisää, kiitos :)
Uskomatonta pateettisuutta ja nyyhkyä näissä viimeisissä Australianmasterchefin jaksoissa. Pääseekö sinne edes kilpailemaan, jos joku perheenjäsen ei ole kuollut tai vähintään loukkaantunut vakavasti viimeisten muutaman vuoden aikana? Jokainen vuorollaan kokkaa tippa linssissä jollekkin kuolleelle äidille tai isälle. Kohta ei tiedä katsooko Australianmasterchefiä vai suomalaista ”vain elämää”.
MasterChef-Suomi ei näy ulkomaille,mutta onnistuin näkemään jonkun osan jostain jaksosta ,ja se oli mielestäni tylsä!
Täällä täkäläinen MasterChef on ihanan värikäs ja kiinnostava,ja sitä katsoo niin mielellään.USAN Masterchef just loppui ja tosiaankin ,se onkin sitten jo paljon kovempaa toimintaa.
@ Anonyymi kirjoitti...
Uskomatonta pateettisuutta ja nyyhkyä...
Sama pateettisuus alkaa vähitellen tökkiä minuakin. On aikaisempinakin vuosina joku joskus vähän tihruttanut, mutta että joku joka jaksossa ja parhaissa jaksoissa lähes kaikki, niin...
Australian masterchef parantaa tahtiaan vuosi vuodelta mutta odotan kauhulla tätä uutta Suomen masterchefiä joka kuulemma alkaa tänä syksynä. Ohjelman suomalaisessa tuotannossa on täytynyt tapahtua TODELLA isoja muutoksia jos ne meinaavat tehdä siitä katsottavan. Pitäisi olla vähintään 20 kilpailijaa ja ainakin tuplasti sen verran jaksoja. Niin, ja ei missään tapauksessa Sikke Sumaria eikä Meri-Tuuli Lindströmiä eikä Hanna Gullichsenia ruutuun eikä mitään muutakaan juontajaa joka ei ole oikeasti ja todistettavasti koulunsa käynyt oikea ammattikokki. Suomessa on loistavia kokkeja vierailemaan ainakin 20 jaksoon. Sitten kilpailijoitten pitäisi osata tai ainakin oppia käsittelemään kaikenlaisia raaka-aineita mitä Suomessa on, niinkun erilaisia kaloja ja riistaa ja kasviksia, eikä säveltää mitään ihmeen hajuvesi-lihapulla-annoksia. Saa nähdä tuleeko tästä uudesta Suomen masterchefistä samanlainen fiasko kiun edellisistäkin.
Toivotaan että uudet jaksot ovat parempia kuin vanhemmat kaudet.
Lähetä kommentti