Kaikki
ovat varmasti kuulleet sen hyvän neuvon, että jos koko leipää ei ehdi syödä tuoreena,
loput voi kuivattaa krutongeiksi tai korppujauhoiksi. Ohuina viipaleina
kuivattu ruisleipä on kyllä oikein hyvää, mutta mieluummin syön leivän
tuoreena. Leipää voi kuitenkin tehdä myös ihan korppujen takia. Yksi
lempimausteistani on rosmariini ja sillä maustoin nämä korpuiksi leipomani
pikkupatongit (jotka olisi tietysti voinut syödä myös ihan patonkeina...).
Rosmariinikorput
(40-50 korppua)
2,5
dl maitoa
2-3
tl hienonnettua rosmariinia
25
g tuorehiivaa
2
dl hiivaleipäjauhoa
0,5
dl öljyä
2 tl suolaa
0,5
tl sokeria
1
muna
6
dl vehnäjauhoa
lisäksi
2
rkl öljyä
1
tl hienonnettua rosmariinia
Sekoita
keskenään maito ja mahdollisimman hienoksi (morttelissa) jauhettu rosmariini. Kuumenna seos
kiehumispisteeseen ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Näin saat mausteista irti
enemmän kuin vain sekoittamalla ne kädenlämpöiseen maitoon. Kun maito on jäähtynyt
noin 37 –asteiseksi, liuota joukkoon tuorehiiva.
Sekoita toisessa kulhossa
keskenään öljy, hiivaleipäjauho, suola sekä sokeri ja lisää näin syntynyt tahna
maidon joukkoon. Vatkaa hyvin sekaisin. Lisää kananmuna sekä 2 dl vehnäjauhoa
ja vatkaa hyvin. Alusta taikinaan loput jauhoista ja jatka taikinan vaivaamista
ainakin 10 minuuttia. Jätä taikina lämpimään paikkaan liinan alle kohoamaan
noin tunniksi.
Leivo
taikinasta kolme samankokoista, leivinpellin pituista ”patonkia” ja anna niiden
vielä kohota liinan alla noin puoli tuntia. Kypsennä kohotetut patongit (ilman
voitelua yhtään millään) 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Jäähdytä leivät.
Leikkaa
patongit noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja asettele ne uunipellille.
Sekoita keskenään pari ruokalusikallista öljyä ja teelusikallinen hienonnettua
rosmariinia. Sivele jokaisen korpun päälle hiukan rosmariiniöljyä. Kuivata korppuja 125-asteisen uunin keskitasolla ensin noin 20 minuuttia. Sitten käännä korput ja madalla uunin lämpö 50 asteeseen. Kuivaa korppuja vielä parin tunnin ajan.
2 kommenttia:
Itsekin tykkään tosi paljon rosmariinista, joten nämä korput olisi varmasti ihania.:) Kyllä sitä kaiken leivän pyrkii syömään aina heti tuoreena, mutta näitä korppuja voisi tosiaan tehdä ihan varta vasten.:)
Rosmariinin lisäksi voisin kuvitella, että timjamilla tai rakuunallakin tulisi aika hyviä korppuja. Ja pizzanmakuisia saisi maustamalla leivän oreganolla :) Ensi kerralla pitää kokeilla kuivattua ruohosipulia.
Lähetä kommentti