perjantai 23. toukokuuta 2014

Pestobostonleipä, noutopöydän uusi kuningatar



Hivenen pippurisen makuinen sinappikaali eli rucola on nykyään suosittu salaattikasvis. Tämä kaalin sukuinen kasvi on alkujaan kotoisin Italiasta ja antiikin Roomassa rucolaa pidettiin jopa afrodisiana eli lemmenhaluja nostattavana ruoka-aineena. Afrodisiamaineensa takia rucolan viljely luostareissa olikin keskiajalla ehdottomasti kiellettyä. Loppujen lopuksi rucola jonkinlaisena afrodisiana lienee kuitenkin uskomuksena samaa luokkaa poronsarvijauheen kanssa.



Viikon kasvis  21/52: rucola / sinappikaali

(ulkomaankielisissä resepteissä myös nimellä rocket tai arugula)




Rucolaa käytetään enimmäkseen raakana erilaisissa salaateissa, pizzan päällä sekä pastan joukossa ja joskus myös kypsennettynä kastikkeissa tai keitoissa. Vihreät lehtivihannekset sisältävät paljon nitraattia ja rucola sisältää sitä erityisen paljon. Kuitenkin Eviran mukaan kasvisten hyvät terveysvaikutukset ylittävät nitraatille altistumisesta mahdollisesti aiheutuvat terveyshaitat.

Eri lähteistä kokoamani tilaston mukaan alla mainitut kasvikset sisältävät nitraattia:
20-50 mg/100 g                  parsakaali, kukkakaali, porkkana, kurkku
50-100 mg/100 g                valkokaali, tilli, savoijinkaali
100-250 mg/100 g              kiinankaali, endiivi, fenkoli, purjo, persilja, basilika
250-400 mg/100 g              lehtiselleri, lehtisalaatti, punajuuri, pinaatti, raparperi
yli 400 mg/100 g                 rucola

Rucola on erinomainen aines peston raaka-aineeksi ja pestotäytteisistä ”korvapuusteista” paistettu "bostonkakku", pestobostonleipä on paitsi tosi näyttävä, myös erittäin hyvän makuinen leipä. Todellinen noutopöydän kuningatar brunssille tai osaksi valmistujaisten tarjoilua!



Pestobostonleipä

taikina
25 g tuorehiivaa
2,5 dl maitoa
1,5 dl ruisjauhoa
1 muna
50 g pehmeää voita
1 tl suolaa
ripaus sokeria
1,5 + 5 dl vehnäjauhoa
pesto
70 g rucolaa
1 ruukku basilikaa
6 lehtipersiljanoksaa
0,5 dl pinjansiemeniä
1,5 dl vastaraastettua parmesaania
2 tl suolaa
0,5 dl hyvää oliiviöljyä
heti paiston jälkeen
tilkka oliiviöljyä
hiukan parmesaaniraastetta

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37 astetta) ja liuota siihen hiiva. Lisää ruisjauhot sekä muna ja vatkaa hyvin sekaisin. Sekoita keskenään tasaiseksi muruseokseksi pehmeä voi, suola, sokeri sekä 1,5 dl vehnäjauhoa ja lisää seos taikinaan hyvin vatkaten. Alusta taikinan joukkoon loputkin jauhot (yleiskoneella noin 10 minuuttia, käsin hiukan kauemmin) ja anna kohota noin tunnin ajan liinan alla lämpimässä paikassa.


Huuhtele rucolat ja kuivaa ne pyyhkeen välissä. Revi pieniksi rucola, basilikanlehdet sekä lehtipersiljat ja kaada ne kaikki monitoimikoneen kulhoon. Lisää pinjansiemenet, parmesaani sekä suola ja aja kaikki tasaiseksi seokseksi. Kaada peston joukkoon lopuksi oliiviöljy tasaisena nauhana koneen koko ajan käydessä. Mausta pippurilla ja tarkista vielä lopuksi suolan riittävyys. Kun pesto levitetään taikinalevylle, se saa olla hiukan suolaisempaa kuin jos pestoa käytettäisiin kastikkeena.


Kun taikina on kohonnut, kaada se jauhotetulle työpöydälle ja alusta käsin vielä hetken aikaa. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi ohueksi levyksi ja tasoita pesto taikinan päälle. Kääri taikina rullalle ja leikkaa rulla tasakokoisiksi noin 5 sentin paloiksi. Asettele palat voideltuun uunivuokaan kierrepuoli ylöspäin. Älä täytä vuokaa liian tiiviisti. Kohota leipäsiä vielä vuoassa noin puoli tuntia. Voitele pestoboston vedellä ja kypsennä uunin keskitasolla 175 asteessa noin 30-35 minuuttia. Kumoa valmis leipä jäähtymään samoin päin kuin se on paistettukin, voitele nopeasti tilkalla oliiviöljyä ja ripottele päälle hiukan parmesaania.

(Jos haluaa olla oikein luomu ja trendikäs, keväällä nokkosaikaan rucolan voi pestossa korvata myös tuoreella, ryöpätyllä nokkosella.)

Nautitaan kerros kerrallaan

Ei kommentteja: