Kun jääkaappi on siivottu, on pakastimen vuoro. Laatikon
pohjimmaiseksi unohtuu usein vajaita pussillisia ihan hyviä aineksia, jotka
pitää valmistaa ruoaksi ennen kuin on liian myöhäistä. Nyt siivouksen
tuloksena löytyi vajaa pussillinen kampasimpukoita ja toinen pakastemaissia.
Niistä ja muutamasta muusta raaka-aineesta syntyi todella maukas keitto.
viikon kasvis 17/52: maissi
viikon kasvis 17/52: maissi
Maissi on kaikin puolin monikäyttöinen kasvis. Tämä
korkea heinäkasvi on itse asiassa yksi maailman tärkeimmistä ja
monipuolisimmista viljelykasveista. Siitä saadaan ihan sellaisenaan maissintähkiä
tai vähän lisäjalostettuna muun muassa maissijauhoa, maissihiutaleita, maissitärkkelystä ja maissiöljyä.
Bourbon-viskin raaka-aineesta vähintään 51% on maissitislealkoholia (jota
lisätään myös bensan lisäaineeksi), maissia käytetään myös muoviraaka-aineena ja
siitä voidaan valmistaa kuitua. Ai niin, eikä maissista puhuttaessa pidä unohtaa popcorneja!
Suomessa maissin satokausi kestää noin kuukauden verran alkaen elokuun puolivälistä, mutta esikeitettyjä maissintähkiä on kaupoissa ympäri vuoden.
Tässä blogissa on käytetty maissitärkkelystä kaikenlaiseen suurustamiseen sekä kokattu maissijauhoista polentaa ”fegato alla veneziana”.
Suomessa maissin satokausi kestää noin kuukauden verran alkaen elokuun puolivälistä, mutta esikeitettyjä maissintähkiä on kaupoissa ympäri vuoden.
Tässä blogissa on käytetty maissitärkkelystä kaikenlaiseen suurustamiseen sekä kokattu maissijauhoista polentaa ”fegato alla veneziana”.
Maissi-kampasimpukkakeitto
(ohje
kahdelle tai alkuruoaksi neljälle)
1
rkl oliiviöljyä
1
pieni sipuli
puolikas
pieni fenkoli
1
dl valkoviiniä
6
kiinteää perunaa
4
dl kanalientä
maissinjyviä
pakasteesta (200 g pussi)
1
dl kermaa
hiukan
suolaa ja mustapippuria myllystä
8-10
kampasimpukkaa
4
viipaletta parmankinkkua
kourallinen
hienoksi leikattua lehtipersiljaa
Kuori
sipuli ja leikkaa se pieniksi lohkoiksi. Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja
kuullota sipulit siinä. Lisää ohuiksi viipaleiksi leikattu fenkoli ja
sekoittele miedolla lämmöllä parin minuutin ajan. Lisää valkoviini ja keitä
kunnes neste on haihtunut noin puoleen. Lisää pieniksi paloiksi leikatut
perunat sekä kanaliemi ja keitä kunnes perunat ovat melkein kypsiä (noin 15
min).
Taputtele kampasimpukat talouspaperilla huolella kuiviksi joka puolelta. Paista
parmankinkkuviipaleet ja kampasimpukat (noin 40 sekuntia/puoli) sillä välin kun perunat kypsyvät. Mausta
kampasimpukat heti paistamisen jälkeen
suolalla ja mustapippurilla.
Lisää
kattilaan jäiset maissinjyvät ja odota kunnes keitto alkaa taas kiehua. Lisää
kerma ja keitä kunnes sekä perunat että maissinjyvät ovat kypsyneet. Mausta varovasti
suolalla ja pippurilla mutta muista, että parmankinkussa on jonkin verran
suolaa.
Leikkaa kampasimpukat puoliksi, laita
lautasen pohjalle ensin kampasimpukat ja kauho keitto niiden päälle. Näin kampasimpukat
pysyvät lämpiminä, mutta eivät pääse kypsymään liikaa. Ripottele lautaselle
lopuksi pieniksi paloiksi leikatut parmankinkut sekä hienonnettu lehtipersilja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti