Maa-artisokka on perulaisten lahja
maailmalle. Tämän vanhan intiaanien viljelykasvin, perunan tapaan kasvatettavan
auringonkukan sukulaisen juurimukulat ovat maultaan hyvin mietoja. Kasville
ominainen, hiukan makea ja pähkinäinen maku tulee esille vasta kypsennettäessä.
Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana maa-artisokasta on tullut hyvin suosittu
raaka-aine erilaisiin ruokalajeihin. Epämääräisen muotoiset mukulat kannattaa
yleensä kuoria vasta kypsentämisen jälkeen, jolloin kuori irtoaa helposti eikä syötävää
osaa juurikaan mene hukkaan.
Viikon kasvis 20/52 :
Maa-artisokka
Joskus harvoin voi onnistua saamaan näin siistejä maa-artisokan mukuloita. |
Tämä ruoka ei koreile ulkonäöllään,
mutta maku on todella hyvä.
Maa-artisokka-broilerigratiini
(kahdelle)
2
broilerin nahatonta rintafileetä
suolaa
kuivattua
rakuunaa
5
dl kanalientä
1
limetti
1
tuore rosmariininoksa
400
g maa-artisokkaa
200
g jauhoista perunaa
tilkka
kermaa
1
muna
50
g juustoraastetta (gouda & parmesaani)
1
sipuli
4
ruskeaa herkkusientä
2
kevätsipulia
mustapippuria
kourallinen
lehtipersiljaa
voita
oliiviöljyä
panko
-korppujauhoja
Valmiina uuniin gratinoitumaan |
Laita
kattilaan kiehumaan kanaliemi, limetti ja rosmariini. Kuivaa broilerinfileet ja
hiero niiden pintaan hiukan suolaa sekä kuivattua rakuunaa. Kun kanaliemi
kiehuu, nosta fileet liemeen ja kypsennä 20-30 minuuttia kunnes liha on
läpikypsää ja mehevää.
Kuori
maa-artisokat sekä perunat ja keitä juuri ja juuri kypsiksi miedosti suolatussa
vedessä. Laita perunat kattilaan muutamaa minuuttia aiemmin kuin maa-artisokat,
niin kaikki kypsyvät samanaikaisesti. Älä päästä juureksia kiehumaan ylikypsiksi,
sillä varsinkin maa-artisokista tulee silloin helposti vetisiä. Anna hiukan
jäähtyä ennen soseuttamista.
Kuori
sipuli ja leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi. Leikkaa herkkusienet pieniksi
paloiksi ja viipaloi kevätsipulit. Kuumenna paistinpannulla 1 rkl voita ja
saman verran oliiviöljyä ja kypsennä siinä sipulit sekä herkkusienet. Kun
sipulit alkavat olla pehmeitä, lisää noin 0,5 dl kanan keitinlientä ja anna
hautua kunnes neste on lähes haihtunut. Lisää lopuksi persiljasilppua sekä kanafileet
pieninä paloina ja sekoita.
Voitele
kaksi uuninkestävää annosvuokaa ja lusikoi kasvis-broileritäyte vuokien
pohjalle. Soseuta maa-artisokat ja perunat karkeasti, lisää tilkka kermaa, yksi
kananmuna sekä suurin osa juustoraasteesta ja vatkaa hyvin sekaisin. Mausta
suolalla sekä mustapippurilla ja tasaa juuressose vuokiin. Sekoita loppuun
juustoraasteeseen pari lusikallista korppujauhoa ja ripottele se juuressoseen
päälle. Gratinoi annoksia uunissa grillivastuksen alla kunnes pinta on kauniin
ruskea.
Pirskottele
lopuksi valmiiden annosten päälle hyvää oliiviöljyä sekä hiukan lehtipersiljaa.
2 kommenttia:
Oikein kivan kuulloinen käyttökohde maa-artisokalle :)
Niin, aina ei tarvitse laittaa maa-artisokasta keittoa ;)
Lähetä kommentti