Helsinki
oli tänä toukokuisena lauantaina yhtä suurta tapahtumaa. Design District
Helsinki oli valloittanut Dianapuiston, fillarikansan kevätjuhla Teurastamon,
eurovaalikojut Lasipalatsin sekä Kolmen sepän patsaan alueen ja Ravintolapäivä
lähes koko muun kaupungin. Päivä oli kuulemma myös jokin ”talkoopäivä”, mutta
sellaista aktiviteettia ei ainakaan Helsingin keskustassa näkynyt. Eikä sinne olisi
mahtunutkaan.
Eri
maiden ruokakulttuurit olivat esillä Helsingissä paremmin kuin hyvin.
Valitettavasti Ravintolapäivän nettisivut kärsivät taas odottamattoman suuren
kävijämäärän aiheuttamista toimintaongelmista ja kun en ollut huomannut
etukäteen laittaa muistiin mielenkiintoisia paikkoja, tämänkertaiselle
ruokavaellukselle oli lähdettävä kutakuinkin sokkona. Kun ei ole karttaa minkä mukaan
suunnistaa, on paras mennä sinne missä varmasti tietää olevan säpinää. Samaa
ilmeisesti oli ajatellut muutama muukin… Espan puistossa oli puolenpäivän jälkeen paikoin jo
lähes läpitunkematon ruuhka.
Monenkohan
maan ruokia oli tarjolla eri puolilla Helsinkiä? Vaikea kuvitella
monikulttuurisempaa tapahtumaa kuin ravintolapäivä. Pelkästään Espan ja Ruttopuiston alueelta
laskin kameraan kertyneiden kuvien perusteella ainakin 27 eri maata. Sai
valita, haluaako vietnamilaista vai anatolialaista ruokaa, brasilialaisia
lihavartaita vai espanjalaisia tapaksia, ecuadorilaista vai thairuokaa,
kevätkääryleitä vai kevätkääryleitä. Ja jos joku ei vielä tähän aikaan vuodesta
ollut saanut tarpeekseen blineistä, niitä myytiin Vanhankirkonpuistossa.
Ruokakojujen
tarjonta näytti ainakin minun kierroksellani olevan ihan laadukasta ja
suurimmilta ylilyönneiltä on tällä kertaa vältytty. Tosin viiden (5) euron
tavallinen (amerikkalainen?) pannukakku (ainekset enimmilläänkin alle euron eikä valmistuskaan vaadi mitään
erikoistaitoja) tuntui melkoiselta rahastukselta, kun toisaalla myytiin upeita
eclaireja kolmen (3) euron hintaan.
Vähän ikävästi kuitenkin pisti silmään muutamien ammattimaisten ravintoloiden mukanaolo. Osa ammattilaisista jopa mainosti avoimesti ravintoloitaan, osasta huomasi vasta myöhemmin että ihan oikeaa liiketoimintaa tässä oli tullut kannatetuksi. Tai voihan olla, että minä olen vain ymmärtänyt ravintolapäivän syvimmän olemuksen ihan täysin väärin? Vaikka Ravintolapäivän tarkoituksena on antaa kaikille mahdollisuus perustaa päiväksi ravintola, niin kauan kuin tämän on tarkoitus olla voittoa tavoittelematon tapahtuma, osallistumisen mahdollisuuden tulisi mielestäni koskea vain asian harrastajia eikä niitä, jotka jo pitävät kiinteällä liikepaikalla ravintolaa ansaintatarkoituksessa. Mutta tätä on varmaan aika vaikea valvoa tai estää. Toisaalta arvonlisäverovelvollisten ravintolayrittäjien tulisi antaa pyytämättä asiakkaalle kuitti aina, täysin riippumatta siitä onko myynti tapahtunut yrityksen kiinteässä liiketilassa vai ravintolapäivän ulkoilmakojussa. Kysymys kuuluukin: antoivatko?
Vähän ikävästi kuitenkin pisti silmään muutamien ammattimaisten ravintoloiden mukanaolo. Osa ammattilaisista jopa mainosti avoimesti ravintoloitaan, osasta huomasi vasta myöhemmin että ihan oikeaa liiketoimintaa tässä oli tullut kannatetuksi. Tai voihan olla, että minä olen vain ymmärtänyt ravintolapäivän syvimmän olemuksen ihan täysin väärin? Vaikka Ravintolapäivän tarkoituksena on antaa kaikille mahdollisuus perustaa päiväksi ravintola, niin kauan kuin tämän on tarkoitus olla voittoa tavoittelematon tapahtuma, osallistumisen mahdollisuuden tulisi mielestäni koskea vain asian harrastajia eikä niitä, jotka jo pitävät kiinteällä liikepaikalla ravintolaa ansaintatarkoituksessa. Mutta tätä on varmaan aika vaikea valvoa tai estää. Toisaalta arvonlisäverovelvollisten ravintolayrittäjien tulisi antaa pyytämättä asiakkaalle kuitti aina, täysin riippumatta siitä onko myynti tapahtunut yrityksen kiinteässä liiketilassa vai ravintolapäivän ulkoilmakojussa. Kysymys kuuluukin: antoivatko?
Ravintolapäivä
on jatkuvasti lisännyt tunnettuuttaan maailmalla. Lopullinen ravintolasaldo
lienee ollut 2719 ravintolaa 35 eri maassa. Selailin Restaurant Dayn ulkomaisia
FB-sivuja ja tein mielenkiintoisen havainnon Portugalista. Maan suurimmissa
kaupungeissa, Lissabonissa ja Portossa, kummassakin oli pari pop-up-ravintolaa,
mutta Lissabonista hiukan pohjoiseen, pikkukaupunki Caldas da Rainhassa oli todella
innostuttu asiasta. Caldas da Rainhasta oli ilmoitettu tapahtumaan 29
ravintolaa! Wau! Se on enemmän kuin monessa vastaavan kokoisessa suomalaiskaupungissa.
Tuli
mieleeni, mahtaisikohan jollain säätiöllä olla intressiä rahoittaa
Ravintolapäivän nettisivuja. Jostain syystä kulttuuriksi halutaan luokitella
vain taide eri muodoissaan, mutta ruokahan on kulttuuria mitä suurimmassa
määrin ja Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunta valitsi
tapahtuman vuoden 2011 kulttuuriteoksi.
Suomen
Kulttuurirahaston teettämän tutkimuksen mukaan kulttuuri kiinnostaa
kaikenlaisia suomalaisia ikään, asuinpaikkaan ja tuloluokkaan katsomatta. Tutkimusta
on kommentoinut myös eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija
Vahasalo:
"Tutkimuksen perusteella
kulttuuri on kansaa konkreettisesti yhdistävä asia. Osa kulttuurin
merkittävyyttä on se, että se tuo yhteisiä kokemuksia ihmisille. On erityisen hienoa,
että kaikki kulttuurimuodot ja kulttuurin tekijät saavat arvostusta kansalta.
Se on omalta osaltaan kannustamassa ja motivoimassa tekijöitä."
Mahtaisikohan
vaikkapa Suomen Kulttuurirahastolta liietä muutama euro Ravintolapäivän
nettisivujen korjaukseen ja ylläpidosta aiheutuviin kustannuksiin, jos oikein nätisti pyytää kun seuraavan kerran on apurahojen hakemisen aika?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti