Lohikappelileipä
on vanhoja suomalaisia ravintolaklassikoita. Pannulla paahdettua leipää,
paistettua lohta, paistettu kananmuna, tomaattiviipale sekä kähärälehtisen
persiljan oksa koristeena. Näin sen muistan. Päätin tuoda klassikon tähän
päivään ja lisätä uutta makua joukkoon. Tämän lämpimän voileivän kulta-aikana
lohi oli herrojen herkkua tuoreena Itämereltä, eikä mitään markettien
norjalaista kassilohta kuten nykyisin.
Vaihdoin tämän ruokalajin hivenen tylsä(hkö)n lohen siikaan ja ajattelin lisätä samalla hiukan potkua kalaan, joka, vaikka onkin vallan maukasta paistettuna, kaipasi mielestäni lisämakua. Makustelin mielessäni erilaisia asioita, jotka saattaisivat toimia siian kanssa, ja päädyin tässä reseptissä esitettyyn vaihtoehtoon. Omasta ja Tuplaespresson mielestä tulos oli erittäin onnistunut ja suosittelen kokeilemaan. Itse asiassa Tuplaespresso totesi, että etenkin tilli-sipulipyree oli sitä erityistä, mitä Michel Roux Jr Britannian Masterchef Professionalissa kutsuisi ilmaisulla ”umph”, ja että jos hän jossain ravintolassa saisi tällaisen annoksen, hän lähettäisi isot kiitokset keittiöön ja kehuisi ravintolaa kaikille kavereilleen.
Vaihdoin tämän ruokalajin hivenen tylsä(hkö)n lohen siikaan ja ajattelin lisätä samalla hiukan potkua kalaan, joka, vaikka onkin vallan maukasta paistettuna, kaipasi mielestäni lisämakua. Makustelin mielessäni erilaisia asioita, jotka saattaisivat toimia siian kanssa, ja päädyin tässä reseptissä esitettyyn vaihtoehtoon. Omasta ja Tuplaespresson mielestä tulos oli erittäin onnistunut ja suosittelen kokeilemaan. Itse asiassa Tuplaespresso totesi, että etenkin tilli-sipulipyree oli sitä erityistä, mitä Michel Roux Jr Britannian Masterchef Professionalissa kutsuisi ilmaisulla ”umph”, ja että jos hän jossain ravintolassa saisi tällaisen annoksen, hän lähettäisi isot kiitokset keittiöön ja kehuisi ravintolaa kaikille kavereilleen.
Siika-kappelileipä ja tilli-sipulipyree
leipäviipaleita (vaaleaa
leipää) syöjien ja nälän määrän mukaan
1/2
-1 siikafilettä syöjää kohti
voita
1 kananmuna / leipä sunny side
up paistettuna
suolaa
valkopippuria myllystä
Tilli-sipulipyree ( 4 leivälle)
2 keltasipulia viipaloituna
1,5
dl silputtua hyvää tilliä
0,5 dl kermaa
0,5 dl kermaa
1 kananmunan keltuainen
oliiviöljyä
voita
suolaa
valkopippuria myllystä
Valmista
ensin tilli-sipulipyree. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi, laita
paistinpannu kuumenemaan ja pannulle ruokalusikallinen oliiviöljyä. Ruskista
sipuleita pannulla niin, että ne ruskistuvat palamatta. Tarkoitus ei ole
hauduttaa tai kuullottaa niitä, vaan ruskistaa. Kun sipulit ovat ruskistuneet,
mausta niitä vähän suolalla ja valkopippurilla ja laita kerma sekä reilu nokare voita
pannulle. Pyörittele sipulit voissa ja lisää joukkoon silputtu tilli.
Sekoittele pannulla niin, että aineet sekoittuvat hyvin ja tilli kypsyy hieman
ruskistumatta. Siirrä pannu sivuun ja anna seoksen jäähtyä lähelle
huoneenlämpöä. Laita seos sauvasekoittimen kulhoon tai kutteriin, lisää yksi
munankeltuainen ja sekoita tasaiseksi. Tilli-sipulipyree on valmis. Tarkista
maku.
Puolita
suomustetut siikafileet, joista pystyruodot on nypitty pois. Mausta ne pari
tuntia ennen paistamista lihapuolelta sormisuolalla ja vastajauhetulla
valkopippurilla ja anna maustua huoneenlämmössä nahkapuoli alaspäin. Paista
siikapalat pannulla reilussa määrässä voita nahkapuoli alaspäin ja käännä
hetkeksi toisin päin ennen kuin otat ne pannulta. Pidä lämpimänä.
Paista
leipäviipaleet pannulla voissa. Minun käyttämäni leipä oli Kanniston leipomon
maalaisvuokaleipää, joka ei ole ihan tyhjää hiilaria kuten oli ennen vanhaan tällaiseen
ruokaan käytetty ranskanleipä. Paista kananmunat sopivan kuumalla pannulla vain
toiselta puolelta niin, että valkuainen hyytyy, keltuainen on vielä löysä eikä
alapuoli ole palanut.
Kokoa
leipä. Laita leipäviipaleelle siikapala, kalan päälle pyreetä ja kananmuna
päälle tai viereen. Villiparsa oli erinomainen lisäke leiville ja australialainen
Plan B:n valkoviini toimi erinomaisesti aterian kanssa. Bon appetit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti