Osallistuimme
viime viikolla Tuplaespresson kanssa Chaîne des Rôtisseursin Helsingin
voutikunnan järjestämälle kastikekurssille. Flavour Studiolla oli 20 ensiksi
ilmoittautumaan ehtinyttä innokasta harrastajakokkia, jotka halusivat kehittää
taitojaan. Kokkailuhan on siitä mahtava harrastus, että sitä voi jatkaa niin
kauan kuin suu maistaa ja kädet käyvät. Se on myös sellainen laji, jossa ei
ikinä tule valmiiksi. Aina on uusia makuja maistettavina, uusia reseptejä
kokeiltavina ja uusia tekniikoita opeteltavina. Elinikäinen harrastus, jonka tuloksista
voi nauttia läheistensä ja ystäviensä kanssa.
Kurssimme vetäjä, keittiömestari Kim Palhus, teetätti meillä erilaisia kastikkeita erilaisiin ruokiin. Yksi kurssilaisten suosikkikastikkeista oli kylmä Bloody Mary –kastike, joka tarjoiltiin katkarapusalaatin kera. Kurssilla opeteltuun kastikkeeseen palataan joskus myöhemmin. Sen inspiroimina kehitimme kotikeittiössä samaan makumaailmaan perustuvan, mutta lämpimän kastikkeen, jonka nautimme heppapullien kera. Naudanjauheliha käy tähän reseptiin ihan yhtä hyvin.
Samalla viikon kasvikseksi 18/52 valikoitui lehtiselleri eli varsiselleri
Varsiselleri on ollut meille "ei-nyt-ihan-ykkösherkku" ja kuten niin moni muukin, pidämme siitä eniten Bloody Maryn sekoitustikkuna. Tähän kastikkeeseen varsiselleri antoi kuitenkin sopivasti pientä lisäpotkua silti erottumatta maultaan liikaa. Edelliset ruoat, joissa olemme käyttäneet varsiselleriä, ovat waldorfinsalaatti sekä isomman aterian lisäkkeenä
MARINOITUA VARSISELLERIÄ ”À LA MUMMO”
Kurssimme vetäjä, keittiömestari Kim Palhus, teetätti meillä erilaisia kastikkeita erilaisiin ruokiin. Yksi kurssilaisten suosikkikastikkeista oli kylmä Bloody Mary –kastike, joka tarjoiltiin katkarapusalaatin kera. Kurssilla opeteltuun kastikkeeseen palataan joskus myöhemmin. Sen inspiroimina kehitimme kotikeittiössä samaan makumaailmaan perustuvan, mutta lämpimän kastikkeen, jonka nautimme heppapullien kera. Naudanjauheliha käy tähän reseptiin ihan yhtä hyvin.
Samalla viikon kasvikseksi 18/52 valikoitui lehtiselleri eli varsiselleri
Varsiselleri on ollut meille "ei-nyt-ihan-ykkösherkku" ja kuten niin moni muukin, pidämme siitä eniten Bloody Maryn sekoitustikkuna. Tähän kastikkeeseen varsiselleri antoi kuitenkin sopivasti pientä lisäpotkua silti erottumatta maultaan liikaa. Edelliset ruoat, joissa olemme käyttäneet varsiselleriä, ovat waldorfinsalaatti sekä isomman aterian lisäkkeenä
MARINOITUA VARSISELLERIÄ ”À LA MUMMO”
1 rkl
sitruunamehua
2 rkl
valkoviiniä
3 rkl
rypsiöljyä
0,5 tl
suolaa
2 tl sokeria
2
sellerinvartta leikattuna 3 mm siivuiksi
Sekoita
kannellisessa kulhossa marinadi ja lisää sinne sellerinpalat. Sulje kansi ja
hölskyttele n puolen tunnin välein. Valmis käytettäväksi parin tunnin kuluttua.
Lihapullat hevosen (tai naudan)
jauhelihasta
400
g jauhettua hevosen paistia
4
g (= 1 %) hienoa merisuolaa
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 keskikokoinen
valkosipulinkynsi hienonnettuna
40
g = ½ pkt pancettaa hienonnettuna
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
Sekoita
hyvin suola noin huoneenlämpöiseen jauhelihaan ja anna seistä puolisen tuntia.
Suola sitoo jauhelihamassan eikä kananmunaa tarvita. Lisää loput aineet ja
pyöritä massasta lihapullia. Minä sain niitä aikaan tusinan verran. Laita
pannulle paistolaatuista (ei extra vergine) oliiviöljyä ja kypsennä pyörykät
kohtuullisella lämmöllä niin, että niissä on kaunis pinta. Siirrä ne sivuun pannulta
ja peitä foliolla.
Bloody Mary –kastike
1
tlk (400 g) tomaattimurskaa (tietenkin Mutti )
1
rkl tomaattipyreetä
1 pienehkö porkkana
raastettuna
1 salottisipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi
hienonnettuna
1-2 sellerinvartta pilkottuna
(koosta riippuen)
1
tl kuivattua basilikaa
1
rkl hienoa sokeria
1/4
tl yrttisuolaa
mustapippuria myllystä
1 limetin mehu
1/2
rkl piparjuuritahnaa
rapsaus chilipippuria
1
rkl Worchestershire
–kastiketta
Laita
kaikki aineet kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella. Saa jäädä karkeahkoksi, ei
tarvitse olla sileää.
Lisäksi
tarvitset:
2 sellerinvartta ohuiksi
viipaleiksi leikattuina
1
dl vodkaa
oliiviöljyä (sitä
paistolaatuista)
Kuumenna
öljy paistinpannulla ja laita selleriviipaleet joukkoon. Kypsennä niitä niin,
että ne hieman pehmenevät, mutta eivät muutu muhjuksi, vaan purutuntuma säilyy.
Kaada vodka pannulle ja anna kiehua hetki, jotta alkoholi höyrystyy pois. Lisää
tomaattikastike pannulle ja anna kiehua hiljaa noin 15 minuutin ajan. Lisää
lihapullat pannulle ja keittele pullia pyöritellen jonkin aikaa. Sammuta liesi,
peitä pannu ja anna hautua folion alla. Kun tarjoilet, niin kuumenna nopeasti
pannulla. Halutessasi raasta lautasellasi kastikkeelle hiukan parmesaania.
Lihapullien
ja Bloody Mary –kastikkeen kaveriksi Tuplaespresso teki yksinkertaisen saksalaistyyppisen
perunasalaatin, jossa oli keitettyä italialaista Siikliä, maustekurkkua,
kevätsipulia sekä hienonnettua lehtipersiljaa. Salaatin kastike syntyi
oliiviöljystä, sitruunamehusta, suolasta, mustapippurista ja pikku ripauksesta
sokeria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti