Mikä onkaan mukavampaa kuin vastata
puheluun, jonka soittaja kysyy, haluammeko auttaa häntä pääsemään eroon
viikonlopun valtavasta kalansaaliista. Näin kevään korvalla kala todella
liikkuu ja käy pyydykseen.
Muistimme vanhan haukiklassikon,
Homburgin hauen, ja päätimme laittaa ensin parista pienemmästä fileestä sitä.
Ruokalajin nimen alkuperälle en löytänyt mitään selitystä. mutta aikoinaan
ravintoloissakin tarjotusta klassikosta on kyse.
Haukea á la Homburg
2 haukifilettä (noin 500 g)
suolaa
cayennepippuria
½ sitruunan mehu
50
g juustoraastetta
50
g voisulaa
1 munankeltuainen
1
– 1 1/2 dl kermaa
n.
1 rkl korppujauhoa
Mausta
haukifileet suolalla ja pippurilla. Vanhoissa resepteissä on käytetty
valkopippuria, kuten minäkin olen ennen tehnyt. Tällä kertaa kokeilin saada
vähän lisämakua hauelle ja vaihdoin pippurin hieman tulisemmaksi. Toimi oikein
hyvin. Puristin sitruunamehun fileiden päälle. Annoin maustua noin puolen
tunnin ajan työpöydällä voidellussa uunivuoassa. Kaadoin voisulan kaloille ja
ripottelin päälle juustoraasteen. Juustoraasteena käytin vanhaa goudajuustoa,
joka on voimakkaamman makuista kuin tavalliset kermajuustot ja myös se antoi
lisämakua ruokaan. Sekoitin keskenään munankeltuaisen ja kerman ja lisäsin
sekoituksen uunivuokaan. Vielä korppujauhoa pinnalle ja kala oli valmis uuniin.
Uuni 200 asteeseen ja kala siellä noin 20 minuuttia. Tarkkaile pinnan väriä.
Liian pitkä kypsytys sitkistää kalaa.
Vanhoissa
resepteissä kehotetaan valelemaan kalaa paiston aikana pannun nesteellä. Jos
kalafilee on kovin paksu eli isosta hauesta, niin tämän voi tehdä. Meillä kalat
hautuivat hyvin ilman valeluakin.
Lisäkkeiksi
perunaa ja höyrytettyä pinaattia. Nam. Kuka sanoo, että haukea ei muka voi
syödä?! Mutta koskaan ei jaksa lakata ihmettelemästä, miten pieneksi 100 grammaa pinaattia kutistuu, kun se höyrytetään.
2 kommenttia:
Joku muistikuva tuli mieleen, että sauvajyvänen olisi tehnyt tuon nimistä ruokaa ja olikin!http://sauvajyvanen.blogspot.fi/2012/02/hampurin-hauki.html :)
Sauvajyväsen keittiössä tunnetaan monenlaiset klassikot, kuten tämäkin. Koskimies-Somersalon Keittotaidossa vuodelta 1932 tämä ruokalaji on hakemistossa nimellä Hampurinhauki ja reseptin otsikko on Homburgin hauki tai -kuha.
Lähetä kommentti