maanantai 5. toukokuuta 2014

Keittoa maissista ja kampasimpukoista



Kun jääkaappi on siivottu, on pakastimen vuoro. Laatikon pohjimmaiseksi unohtuu usein vajaita pussillisia ihan hyviä aineksia, jotka pitää valmistaa ruoaksi ennen kuin on liian myöhäistä. Nyt siivouksen tuloksena löytyi vajaa pussillinen kampasimpukoita ja toinen pakastemaissia. Niistä ja muutamasta muusta raaka-aineesta syntyi todella maukas keitto.

viikon kasvis  17/52:  maissi




Maissi on kaikin puolin monikäyttöinen kasvis. Tämä korkea heinäkasvi on itse asiassa yksi maailman tärkeimmistä ja monipuolisimmista viljelykasveista. Siitä saadaan ihan sellaisenaan maissintähkiä tai vähän lisäjalostettuna muun muassa maissijauhoa, maissihiutaleita, maissitärkkelystä ja maissiöljyä. Bourbon-viskin raaka-aineesta vähintään 51% on maissitislealkoholia (jota lisätään myös bensan lisäaineeksi), maissia käytetään myös muoviraaka-aineena ja siitä voidaan valmistaa kuitua. Ai niin, eikä maissista puhuttaessa pidä unohtaa popcorneja!

Suomessa maissin satokausi kestää noin kuukauden verran alkaen elokuun puolivälistä, mutta esikeitettyjä maissintähkiä on kaupoissa ympäri vuoden.

Tässä blogissa on käytetty maissitärkkelystä kaikenlaiseen suurustamiseen sekä kokattu maissijauhoista polentaa ”fegato alla veneziana”.




Maissi-kampasimpukkakeitto
(ohje kahdelle tai alkuruoaksi neljälle)

1 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
puolikas pieni fenkoli
1 dl valkoviiniä
6 kiinteää perunaa
4 dl kanalientä
maissinjyviä pakasteesta (200 g pussi)
1 dl kermaa
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä
8-10 kampasimpukkaa
4 viipaletta parmankinkkua
kourallinen hienoksi leikattua lehtipersiljaa

Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi lohkoiksi. Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja kuullota sipulit siinä. Lisää ohuiksi viipaleiksi leikattu fenkoli ja sekoittele miedolla lämmöllä parin minuutin ajan. Lisää valkoviini ja keitä kunnes neste on haihtunut noin puoleen. Lisää pieniksi paloiksi leikatut perunat sekä kanaliemi ja keitä kunnes perunat ovat melkein kypsiä (noin 15 min).

Taputtele kampasimpukat talouspaperilla huolella kuiviksi joka puolelta. Paista parmankinkkuviipaleet ja kampasimpukat (noin 40 sekuntia/puoli) sillä välin kun perunat kypsyvät. Mausta kampasimpukat  heti paistamisen jälkeen suolalla ja mustapippurilla.

Lisää kattilaan jäiset maissinjyvät ja odota kunnes keitto alkaa taas kiehua. Lisää kerma ja keitä kunnes sekä perunat että maissinjyvät ovat kypsyneet. Mausta varovasti suolalla ja pippurilla mutta muista, että parmankinkussa on jonkin verran suolaa.

Leikkaa kampasimpukat puoliksi, laita lautasen pohjalle ensin kampasimpukat ja kauho keitto niiden päälle. Näin kampasimpukat pysyvät lämpiminä, mutta eivät pääse kypsymään liikaa. Ripottele lautaselle lopuksi pieniksi paloiksi leikatut parmankinkut sekä hienonnettu lehtipersilja.



Ei kommentteja: