tiistai 24. huhtikuuta 2018

Raparperipannacotta


Mummoni lempilause oli ”den som spar, den har”, ja kun minä olin säästänyt viime vuodelta puolisen kiloa makeuttamatonta raparperisosetta pakkaseen, niin sen kanssa alettiin nyt viritellä makunystyröitä tulevaan raparperikauteen. Pannacotta on nopea valmistaa ja raparperilla maustettuna se on erityisen raikas päätös aterialle.

Maustoin viimevuotisen makeuttamattoman raparperisoseen appelsiinimehulla. Puoleen kiloon raparperisosetta lisäsin yhden appelsiinin mehun ja raastetun kuoren. Happamuutta tasaamaan lisäsin vielä vajaa puoli teelusikallista hienoa merisuolaa ja sen jälkeen ”sopivasti” sokeria makeutukseksi. Kannattaa sekoittaa sose huolella ja lisätä sokeria vähän kerrallaan ettei lopputulos ole yhtäkkiä liian makea. Tätä raparperisosetta voi sitten käyttää pannacotan lisäksi muidenkin jälkiruokien valmistukseen tai vaikka jogurtin maustamiseen. Sose säilyy jääkaapissa muutamia päiviä


Raparperipannacotta
(6 annosta)

2 dl makeutettua raparperisosetta (saa olla melko löysää)
2 dl kermaa
2 dl maitoa
3 kpl (6 g) liivatelehtiä

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Sekoita keskenään raparperisose, kerma sekä maito. Ota seosta pieneen kuppiin ja lämmitä mikrossa kiehuvaksi. Puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatteet kuumaan nesteeseen haarukalla sekoittamalla. Kaada sitten liivateliuos pannacotan joukkoon, sekoita huolella ja jaa seos tasan kuuteen jälkiruokakulhoon (tai kahvikuppiin tms). Hyydytä pannacotat jääkaapissa 3-4 tuntia ennen tarjoilua. Viimeistele annokset halutessasi paahdetulla raparperilla ja/tai mehustetuilla mansikoilla.


Ei kommentteja: