lauantai 7. huhtikuuta 2018

Ankankoipilasagne



Joskus vuodenvaihteen tienoilla televisiosta tuli Jamie Oliverin ruokaohjelma, jossa hän valmisti kokonaisesta ankasta ”crispy duck lasagne” eli rapeaa ankkalasagnea. Minulla ei ollut käytettävissäni kokonaista ankkaa, mutta ruokakomerossa kummitteli taannoin tarjoushinnalla hankittu purkillinen confitoituja ankankoipia, joista piti keksiä jotain ruokaa. Mietin, mahtaisiko se soveltua lasagnen raaka-aineeksi. Ankanrasvassa kypsennettyjen ankankoipien nahasta ei saa rapeaa millään, mutta entä jos vain poistaisi nahan, perkaisi luista lihat ja käyttäisi ne jauhelihan sijaan. Jamien resepti oli valtava, varmaan 8-10 hengen annos, mutta lasagnessa on muutenkin niin suuri vaiva, että kun kerran aloittaa, saman tien sitä valmistaa niin ison määrän että loput voi pakastaa laiskan päivän varalle.


Ankankoipilasagne

1 iso tölkki confitoituja ankankoipia (4 kpl  net. 1350 g)

1 iso keltasipuli
2 isoa porkkanaa
2 sellerinvartta
2 valkosipulinkynttä
2,5 dl punaviiniä
2 tl kuivattua meiramia
2 tölkkiä luumutomaatteja (Mutti)  (+ 1 tölkillinen vettä)
3 laakerinlehteä

1 rkl sokeria
1 rkl punaviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

100 g voita
100 g vehnäjauhoa
15 dl (kuumaa) maitoa
200 g juustoraastetta (mozzarella, cheddar)
raastettua muskottipähkinää
suolaa tarvittaessa

250 g tuoretta pinaattia

500 g pakkaus lasagnelevyjä

Aloita ankankoivista. Nosta koivet purkista, jossa ne ovat paksun ankanrasvakerroksen peitossa. Pyyhi ankanrasva pois mahdollisimman tarkkaan, poista nahka ja perkaa lihat luista. Revi lihat ihan pieneksi silpuksi ja laita odottamaan.

Kuori keltasipuli, porkkanat sekä valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ihan pieniksi kuutioiksi. Kuutioi samoin myös sellerinvarret. Avaa luumutomaattitölkit, työnnä saksenkärjet tomaattipurkkiin ja leikkaa tomaatit saksilla pienemmiksi paloiksi. Lusikoi ankankoipipurkista pari lusikallista ankanrasvaa isoon kattilaan ja kuullota kasviskuutioita siinä 10-15 minuuttia. Käännä lämpö sitten tosi kuumalle niin että kun kaadat kattilaan punaviinin, se possahtaa ja alkaa heti kiehua. Keittele punaviini lähes olemattomiin, lisää revityt ankanlihat, meirami, pieniksi leikatut luumutomaatit, tölkillinen vettä ja laakerinlehdet. Sekoita ja anna ankankoipiragun kiehua maltillisella lämmöllä tunnin ajan. Lopuksi mausta ragu sokerilla, punaviinietikalla sekä suolalla ja mustapippurilla.

Sillä välin kun ankankoipiragu kiehuu, ryöppää pinaatti miedosti suolatussa vedessä, valuta se ja hienonna odottamaan.

Juustokastiketta varten sulata isossa kattilassa voi, lisää vehnäjauho ja keskilämmöllä sekoita voimakkaasti parin minuutin ajan kunnes jauho on hiukan kypsynyt. Lisää sitten maitoa muutama desilitra kerrallaan ja sekoita edelleen koko ajan ettei kastike kokkaroidu eikä maito pala pohjaan. Keitä kastiketta noin 10 minuuttia ja ota sitten kattila pois lämmöltä. Lisää muskottipähkinää sekä juustoraaste ja sekoita kunnes juusto on sulanut. Mausta tarvittaessa suolalla.

Voitele ISO vuoka (meillä n 25 x 35 cm), lusikoi pohjalle hiukan juustokastiketta, sitten kerros lasagnelevyjä, ohuelti juustokastiketta, runsaasti ankankoipiragua ja lasagnelevyjä. Seuraavassa kerroksessa levitä hienonnettu pinaatti kastikekerrosten väliin ja jatka kunnes kaikki ainekset on käytetty. Päällimmäiseksi lasagneen tulee kerros lasagnelevyjä sekä juustokastiketta. Halutessaan pinnalle voi raastaa vielä hiukan juustoa.

Kypsennä lasagne uunissa 180 asteessa noin 45 minuuttia. Anna vetäytyä 15-20 minuuttia ja nauti.


Ei kommentteja: