Reseptejä kertyy taas nopeammin kuin niitä ehtii kokeilla. Tämäkin suklaa”pikkuleipä” oli Serious eatsissa jo tammikuussa, mutta vasta nyt ehdin tarkastella ohjetta lähemmin.
Rakastan suklaata. Joskus
nuorempana sitä sai syödä vaikka ihan urakalla ilman, että missään näkyi.
Nykyään pitää olla vähän varovaisempi. Oi, jos voisikin syyttää lihomisesta
”laiskaa kilpirauhasta”, mutta kun ei voi. Läskit ovat ihan omaa syytä. Silti –
eihän pieni pala suklaapikkuleipää VOI lihottaa?
Pikkuleipä on tästä reseptistä
kuitenkin ehkä hiukan väärä ilmaisu. Pitäisi kai sanoa että isopikkuleipä tai
isokeksi? Mietimme pitkään, mitä sanaa kuuluisi käyttää koko paistinpannun kokoisesta
suklaaleivonnaisesta, joka ei kuitenkaan ole mikään varsinainen kakku. Ja vielä
kun paistoastiana pitää käyttää nimenomaan valurautapannua, joka varaa ja luovuttaa lämpöä
ihan eri tavalla kuin muut materiaalit. Leivonnainen, joka on pinnalta rapea kuin keksi, mutta sisältä pehmeä, hiukan sitkeä. Keksi? Pikkuleipä? Pipari? Cookie ei
ole suomenkieltä, vakka sanaa yleisesti käytetäänkin. Miten englanninkielinen
skillet cookie parhaiten kääntyisi suomeksi? Valurautapaistinpannupikkuleipä? Paistinpannukeksi?
Pannupipari? Siinä se!
Se on pannupipari.
Unohtakaa munkit ja donitsit, tänä vappuna leivotaan pannupipari!
Kun ryhtyy leipomispuuhaan heti vappuaaton aamuna, vapunpäivän brunssilla suklaahipuilla maustettu pannupipari on parhaimmillaan.
Se on pannupipari.
Unohtakaa munkit ja donitsit, tänä vappuna leivotaan pannupipari!
Kun ryhtyy leipomispuuhaan heti vappuaaton aamuna, vapunpäivän brunssilla suklaahipuilla maustettu pannupipari on parhaimmillaan.
Suklaahippu-pannupipari
LEIVONNAINEN KYPSENNETÄÄN UUNISSA VALURAUTAPANNULLA
225
g huoneenlämpöistä voita
125
g valkoista kidesokeria
225
g ruokokidesokeria
1
rkl vaniljauutetta
2
rkl maitojauhetta
1
rkl tummaa kaakaojauhetta
1
rkl mämmimaltaita
1,5
tl hienoa merisuolaa
1
tl ruokasoodaa
½
tl leivinjauhetta
ripaus
jauhettua muskottipähkinää
1
jääkaappikylmä kananmuna (koko L)
350
g vehnäjauhoa
400
g suklaata karkeasti rouhittuna (eri suklaalaatuja, tummaa ja vaaleaa)
voita
paistinpannun voiteluun
Laita
uuni lämpenemään 200 asteeseen. Rouhi suklaat jääkaappikylmänä isolla
veitsellä, jolloin niistä tulee kaikenkokoista murua, isompaa (jopa herneen
kokoista) palaa ja hienompaa lähes suklaajauhetta.
( Alkuperäisessä reseptissä käytettiin yhtenä ainesosana maun syventämiseksi ”malted milk powder”ia, jota ei tiettävästi nykyisin ole millään tuotenimellä myytävänä Suomessa, ainakaan tavallisessa lähikaupassa. Korvasin sen yhdistelmällä muita aineksia, joista kyseinen jauhe teollisesti valmistetaan. Kelpaa korvikkeeksi.)
( Alkuperäisessä reseptissä käytettiin yhtenä ainesosana maun syventämiseksi ”malted milk powder”ia, jota ei tiettävästi nykyisin ole millään tuotenimellä myytävänä Suomessa, ainakaan tavallisessa lähikaupassa. Korvasin sen yhdistelmällä muita aineksia, joista kyseinen jauhe teollisesti valmistetaan. Kelpaa korvikkeeksi.)
Yhdistä
kaikki ainekset huoneenlämpöisestä voista muskottipähkinään yleiskoneen
vatkauskulhoon. Vatkaa ensin vähän aikaa K-vatkaimella hiljaisella nopeudella ja
jatka sitten keskinopeudella vatkaten kunnes massassa on paljon ilmaa eli seos
on vaaleaa ja kuohkeaa. Koneen käydessä lisää kananmuna ja jatka vatkaamista
kunnes taikina on tasaista. Vähennä sitten taas nopeus hitaalle, lisää jauhot
yhdellä kertaa ja heti sen jälkeen suklaamurut. Vatkaa vielä hetki kunnes taikina on sopivasti kiinteytynyt.
Voitele
halk. 25 cm valurautainen paistinpannu runsaalla voilla, kaada taikina pannulle
ja tasoita se painelemalla. Minun paistinpannuni on vain 21,5 cm, joten
taikinaa riitti sen lisäksi kahteen blinipannuun vähän pienemmiksi pipareiksi. Paista
uunin keskitasolla 200 asteessa kunnes taikina on kohonnut, se on keskeltä
vielä pehmeä ja väri on kullanruskea, noin 35 minuuttia. Pikkupannuja paistoin vain 30 minuuttia ja sinä oli pari minuuttia liikaa. Jos käytät suurempaa kuin 25 cm valurautapannua, laske sen ja 25-senttisen pannun tilavuus ja suurenna annosta oikeassa suhteessa. Muutoin piparista tulee liian ohut ja kova.
Ota pannu pois uunista ja anna pannupiparin vielä jäähtyä pannussaan noin tunnin. Se jatkaa kypsymistään kuumassa valurautapannussa uunista ottamisen jälkeen, jolloin pinta rapeutuu.
Ota pannu pois uunista ja anna pannupiparin vielä jäähtyä pannussaan noin tunnin. Se jatkaa kypsymistään kuumassa valurautapannussa uunista ottamisen jälkeen, jolloin pinta rapeutuu.
Nauti
pannupipari lämpimänä kylmän maidon tai vaniljajäätelön kanssa, tai peitä
foliolla odottamaan. Tarvittaessa pannupipari säilyy huoneenlämmössä jopa 3 vuorokautta.
Hauskaa vappua kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti