sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Giant skillet cookie eli pannupipari



Reseptejä kertyy taas nopeammin kuin niitä ehtii kokeilla. Tämäkin suklaa”pikkuleipä” oli Serious eatsissa jo tammikuussa, mutta vasta nyt ehdin tarkastella ohjetta lähemmin.

Rakastan suklaata. Joskus nuorempana sitä sai syödä vaikka ihan urakalla ilman, että missään näkyi. Nykyään pitää olla vähän varovaisempi. Oi, jos voisikin syyttää lihomisesta ”laiskaa kilpirauhasta”, mutta kun ei voi. Läskit ovat ihan omaa syytä. Silti – eihän pieni pala suklaapikkuleipää VOI lihottaa?

Pikkuleipä on tästä reseptistä kuitenkin ehkä hiukan väärä ilmaisu. Pitäisi kai sanoa että isopikkuleipä tai isokeksi? Mietimme pitkään, mitä sanaa kuuluisi käyttää koko paistinpannun kokoisesta suklaaleivonnaisesta, joka ei kuitenkaan ole mikään varsinainen kakku. Ja vielä kun paistoastiana pitää käyttää nimenomaan valurautapannua, joka varaa ja luovuttaa lämpöä ihan eri tavalla kuin muut materiaalit. Leivonnainen, joka on pinnalta rapea kuin keksi, mutta sisältä pehmeä, hiukan sitkeä. Keksi? Pikkuleipä? Pipari? Cookie ei ole suomenkieltä, vakka sanaa yleisesti käytetäänkin. Miten englanninkielinen skillet cookie parhaiten kääntyisi suomeksi? Valurautapaistinpannupikkuleipä? Paistinpannukeksi? Pannupipari? Siinä se! 
Se on pannupipari.

Unohtakaa munkit ja donitsit, tänä vappuna leivotaan pannupipari!
Kun ryhtyy leipomispuuhaan heti vappuaaton aamuna, vapunpäivän brunssilla suklaahipuilla maustettu pannupipari on parhaimmillaan.



Suklaahippu-pannupipari
LEIVONNAINEN KYPSENNETÄÄN UUNISSA VALURAUTAPANNULLA

225 g huoneenlämpöistä voita
125 g valkoista kidesokeria
225 g ruokokidesokeria
1 rkl vaniljauutetta
2 rkl maitojauhetta
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl mämmimaltaita
1,5 tl hienoa merisuolaa
1 tl ruokasoodaa
½ tl leivinjauhetta
ripaus jauhettua muskottipähkinää

1 jääkaappikylmä kananmuna (koko L)
350 g vehnäjauhoa
400 g suklaata karkeasti rouhittuna (eri suklaalaatuja, tummaa ja vaaleaa)
voita paistinpannun voiteluun


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Rouhi suklaat jääkaappikylmänä isolla veitsellä, jolloin niistä tulee kaikenkokoista murua, isompaa (jopa herneen kokoista) palaa ja hienompaa lähes suklaajauhetta.

( Alkuperäisessä reseptissä käytettiin yhtenä ainesosana maun syventämiseksi ”malted milk powder”ia, jota ei tiettävästi nykyisin ole millään tuotenimellä myytävänä Suomessa, ainakaan tavallisessa lähikaupassa. Korvasin sen yhdistelmällä muita aineksia, joista kyseinen jauhe teollisesti valmistetaan. Kelpaa korvikkeeksi.)

Yhdistä kaikki ainekset huoneenlämpöisestä voista muskottipähkinään yleiskoneen vatkauskulhoon. Vatkaa ensin vähän aikaa K-vatkaimella hiljaisella nopeudella ja jatka sitten keskinopeudella vatkaten kunnes massassa on paljon ilmaa eli seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Koneen käydessä lisää kananmuna ja jatka vatkaamista kunnes taikina on tasaista. Vähennä sitten taas nopeus hitaalle, lisää jauhot yhdellä kertaa ja heti sen jälkeen suklaamurut. Vatkaa vielä hetki kunnes taikina on sopivasti kiinteytynyt.


Voitele halk. 25 cm valurautainen paistinpannu runsaalla voilla, kaada taikina pannulle ja tasoita se painelemalla. Minun paistinpannuni on vain 21,5 cm, joten taikinaa riitti sen lisäksi kahteen blinipannuun vähän pienemmiksi pipareiksi. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa kunnes taikina on kohonnut, se on keskeltä vielä pehmeä ja väri on kullanruskea, noin 35 minuuttia. Pikkupannuja paistoin vain 30 minuuttia ja sinä oli pari minuuttia liikaa. Jos käytät suurempaa kuin 25 cm valurautapannua, laske sen ja 25-senttisen pannun tilavuus ja suurenna annosta oikeassa suhteessa. Muutoin piparista tulee liian ohut ja kova. 

Ota pannu pois uunista ja anna pannupiparin vielä jäähtyä pannussaan noin tunnin. Se jatkaa kypsymistään kuumassa valurautapannussa uunista ottamisen jälkeen, jolloin pinta rapeutuu.


Nauti pannupipari lämpimänä kylmän maidon tai vaniljajäätelön kanssa, tai peitä foliolla odottamaan. Tarvittaessa pannupipari säilyy huoneenlämmössä jopa 3 vuorokautta.

 Hauskaa vappua kaikille!


Ei kommentteja: