torstai 19. huhtikuuta 2018

Kesäkurpitsa-halloumipihvit ja kolmen kaalin salaatti



Kunnon lihaanikin kaipaa joskus kasvisruokaa. Kesäkurpitsasta ja halloumista tulee tosi hyvät ”pihvit”. Vielä kun lautaselle laittaa pari värikästä salaattia ja jogurttikastikkeen, muuta ei tarvitakaan. Minulla on melkein jatkuvasti jääkaapissa pikkelöitynä punakaalia/punasipulia ja valkokaalia. Niistä ja muutamasta muusta kasviksesta taikoo nopeasti maukkaita salaatteja erilaisiin ruokiin. Tällä kertaa punakaali/punasipuli sai seurakseen ohueksi viipaloitua tuoretta retiisiä ja pikkelöidyn valkokaalin kanssa sekoitin pikaisesti freesattua ruusukaalia sekä uunissa paahdettua lehtikaalia.

Ohje on neljälle ja tuoreet yrtit tarjosi DeliVerde.


Kesäkurpitsa-halloumipihvit
(12 kpl)

1-2 kpl (noin 400-500 g) kesäkurpitsaa
1 tl suolaa
1 paketti (200 g) halloumia
5 kevätsipulia ohuina viipaleina
1,5 dl vehnäjauhoa
2 kananmunaa
2 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
1/2 tl hienoksi rouhittua katajanmarjaa
mustapippuria myllystä

paistamiseen oliiviöljyä


Raasta kesäkurpitsa karkealla terällä, laita se chifonetilla vuorattuun siivilään ja sekoita raasteen joukkoon teelusikallinen hienoa merisuolaa. Anna raasteen mehustua 15 minuuttia ja purista sitten raaste kuivaksi liinan sisällä. Puhdas chifonet –liina on ihan täydellinen, kestävä kangas, kun kasviksista pitää puristella liika vesi pois. Raasta kesäkurpitsan joukkoon halloumi ja kippaa ainekset kulhoon. Lisää kevätsipuli, vehnäjauho sekä kananmunat. Sekoita massa huolella. Lisää mausteet ja sekoita vielä kerran kunnolla. Maista seosta ja lisää suolaa tai mustapippuria jos on tarvis. Anna vehnäjauhon turvota 15 minuuttia ennen kuin alat paistaa pihvejä.

Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä ja nosta siihen 3-4 lusikallista seosta kerrallaan. Litistä keot pihveiksi ja paista matalahkolla lämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeaksi. Liian kuumassa pihvit ruskistuvat pinnalta, mutta voivat jäädä sisältä raa’aksi.



Kolmen kaalin salaatti

pieni pala valkokaalia
     1-2-3-pikkelilientä
pari isoa lehtikaalin lehteä
     1 tl oliiviöljyä
     1 tl punaviinietikkaa
     ripaus suolaa
     ripaus mustapippuria
300 g ruusukaalia
     tilkka oliiviöljyä
     ripaus suolaa

Raasta valkokaali millinohuiksi suikaleiksi. Kuumenna kattilassa 0,5 dl väkiviinaetikkaa, 100g kidesokeria ja 0,5 dl vettä. Kun neste on riittävän kuumaa että sokeri sulaa, ota kattila pois liedeltä ja sekoita. Lisää 1 dl kylmää vettä jolloin liemi jäähtyy nopeasti käyttökelpoiseksi. Kaada liemi valkokaalisuikaleiden päälle ja anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan.

Revi lehtikaalin lehdet keskiruodin ympäriltä postimerkin kokoisiksi paloiksi. Sekoita mausteliemi ja kaada lehtikaalipalojen päälle. Puristele paloja kämmentesi sisällä, jolloin palat hiukan pehmenevät ja maustuvat paremmin. Levitä kaalinpalat leivinpaperille uunipellille ja paahda 150 asteessa 15 minuuttia. Avaa uuninluukku, pöyhi paloja ja anna olla jäähtyvässä uunissa vielä vartin verran.

Irrota ruusukaaleista lehdet erilleen. Kuumenna paistinpannulla tilkka oliiviöljyä ja freesaa lehtiä sen verran että ne hiukan pehmenevät, mutta eivät muhennu. Mausta ripauksella suolaa.

Sekoita ainekset keskenään ja tarjoa kolmen kaalin salaattina.


Yrttinen jogurttikastike

2 dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia
1/2 rkl sitruunamehua
1/2 tl juoksevaa hunajaa
3 timjaminoksaa
3 lehtipersiljanoksaa
2 mintunlehteä
ripaus suolaa

Riivi timjaminlehdet irti varrestaan. Hienonna timjamit, persiljanlehdet sekä mintunlehdet veitsellä. Sekoita yrtit, hunaja sekä sitruunamehu jogurtin joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää suolaa maun mukaan.


Ei kommentteja: