keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Vihreä parsa-avokadokeitto



Ai että tähän aikaan vuodesta alkaa jo tehdä mieli parsaa. Mutta kun tarjonta on vielä mitä on, eli kauppa toisensa jälkeen tarjoaa heviosastollaan toiselta puolelta maailmaa tulleita, valmiiksi väsyneen näköisiä parsanippuja. Myönnän olevani ”ikävä asiakas” ja hypistelleeni taas varmaan ainakin kolmekymmentä puolen kilon parsanippua, joissa useimmissa 3-7 parsaa oli nahistunut käyttökelvottomiksi. (Miten sellaisia edes kehdataan pitää myynnissä täydellä hinnalla?!) Sitten vasta kun käteen sattui se ensimmäinen nippu, jossa kaikki oli käyttökelpoista, syntyi päätös parsakeitosta. Sellaiseen nämä kaukomaiden parsat sopivat parhaiten - suomalaista tai edes eurooppalaista parsaa odotellessa. 

Tämä parsakeitto saa lisää ruokaisuutta perunasta ja kermaista pehmeyttä avokadosta. Parsa-avokadokeitto soveltuu tarjottavaksi yhtä hyvin kuumana kuin kylmänä.


Parsa-avokadokeittoa kahdelle

500 g vihreää parsaa
1 salottisipuli
1 litra vettä

1 keltasipuli
1 rkl oliiviöljyä
200 g (1 iso) jauhoinen peruna
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
2 rkl tuoretta hienonnettua basilikaa
1 avokado

suolaa ja mustapippuria myllystä

keiton päälle
fetamuruja
hienonnettua kevätsipulia
rapeaksi paahdettua parmankinkkua


Kuori parsat, napsauta niiden varsien kuivat kannat poikki ja ota parsoista kaikki maku mukaan keittoon tekemällä tästä "biojätteestä" liemi. Laita kuoret ja kannat kattilaan yhdessä neljään osaan leikatun salottisipulin kanssa ja kaada niiden päälle vettä sen verran että kaikki peittyy. Keitä näitä 20-30 minuuttia, siivilöi sitten liemi talteen ja heitä roskat pois. Liuota liemeen yksi kasvis- tai kanaliemikuutio.

Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kattilassa oliiviöljyä ja kuullota siinä sipulinpalat. Lisää parsa-kasvis(/kana)liemi sekä kuorittu ja pienemmiksi paloiksi leikattu peruna. Keitä kunnes perunanpalat ovat melkein kypsiä. Leikkaa kuoritut parsat parin sentin paloiksi, lisää ne kattilaan ja keitä kunnes ne ovat pehmeitä eli 6-8 minuuttia. Ota kattila pois lämmöltä. Halkaise avokado, irrota siemen ja lusikoi kuoret tyhjiksi. Lisää kattilaan basilika sekä avokado ja soseuta keitto blenderissä. Jos keitto vaikuttaa kovin paksulta, sitä voi hiukan ohentaa kasvis(/kana)liemellä tai kiehuvalla vedellä. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Viimeistele annokset fetalla, kevätsipulilla ja paahdetulla parmankinkulla.


Ei kommentteja: