perjantai 6. huhtikuuta 2018

Kevään ihanin kanakeitto



Kanakeitto (lue: broilerikeitto) on kevyttä arkiruokaa ja se valmistuu helposti ja nopeasti. Tässä reseptissä ruoalle antaa makua sitruuna ja rakuuna. Kasvisten lisäksi orzo -pasta lisää keiton ruokaisuutta. Resepti on neljälle.

Sen verran noista tuoreyrteistä, että jos ei ole tarjolla nimenomaan ranskalaista rakuunaa, jätä ostamatta. Rakuunaruukku kyllä näyttää rakuunalta, mutta siinä ei ole niin tuoksua kuin makuakaan. Korkeintaan se maistuu rikkaruoholta. Ranskalaisen rakuunan puutteessa käytä kuivattua rakuunaa, joka antaa keitolle oikean maun. (Sama mauttomuus koskee kotimaista ruukkutilliä ja –ruohosipulia. Ne kyllä näyttävät oikeilta, mutta on hukkaan heitettyä rahaa ostaa jotain ruukku”yrttiä”, joka on täysin tuoksutonta ja mautonta.)


Keväinen kana-pastakeitto

2 broilerinkoipea
       (tai 400 g luutonta broilerinlihaa)
tilkka oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 isoa porkkanaa
2 sellerinvartta
1 keltasipuli
2 kevätsipulia
3 rkl hienonnettua tuoretta ranskalaista rakuunaa
       (tai 2 tl kuivattua rakuunaa)
10 dl kanalientä
170 g orzo –pastaa (sitä riisinjyvän näköistä)
1 rkl sitruunamehua
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
4 sitruunaviipaletta

Leikkaa boilerinliha suikaleiksi ja ruskista palat kattilassa tilkassa oliiviöljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja jätä odottamaan. Älä huuhtele kattilaa. Jos käytettävissäsi on broilerinkoipea eli luullista lihaa, luut (ja nahat) ruskistetaan myös ja laitetaan keittoon kiehumaan ja antamaan makua. Sitten ennen tarjoilua luut ja nahat poimitaan pois keitosta.

Kuori porkkanat ja leikkaa ne vajaan sentin kuutioiksi. Kuori sipuli ja leikkaa myös se skä sellerinvarret pieniksi kuutioiksi. Viipaloi kevätsipulit. Lisää kattilaan tilkka oliiviöljyä ja kuullota siinä ensin sipuleita parin minuutin ajan, lisää porkkanat, sellerit sekä kevätsipulit ja jatka kuullottamista kunnes kasvikset tuntuvat pehmeiltä. Lisää rakuuna sekä kanaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Laita broilerinpalat (ja luut) kiehuvaan liemeen, lisää orzo ja sekoita hyvin. Keitä kunnes pasta on kypsää. Meidän orzo –pussin kyljessä keittoajaksi oli merkitty 15 minuuttia, joten sitä noudatimme.

Kun keitto on valmista, (poimi pois broilerinluut,) mausta se suolalla, mustapippurilla, sitruunamehulla sekä lehtipersiljalla ja jos käytettävissä on tuoretta ranskalaista rakuunaa, sitäkin voi vielä ripotella keiton pinnalle. Viimeistele annokset sitruunaviipaleella.


Ei kommentteja: