sunnuntai 21. elokuuta 2016

Kermaista polentaa ja kantarelleja



Viimeiset kantarellit alkavat olla käsillä, joten nyt niitä pitää käyttää, tuoreena. Valmistin kantarellit Delicious –lehden ohjeella (tai vähän sinne päin) polentan ja gremolatan kanssa. Ohje on kahdelle, joten sitä on helppo tarpeen mukaan pienentää tai suurentaa.

Polentaa voitaneen verrata pastaan tai risottoon: polenta ei odota ruokailijoita, vaan ruokailijat odottavat sitä. Polentan rakenne kärsii jos se joutuu odottamaan. Tällä reseptillä polenta toimii loistavasti ihan pelkästään kantarellien kanssa, mutta ei mikään estä lisäämästä lautaselle hyvää pihviä.


Kantarelleja, gremolataa ja kermaista polentaa

300 g tuoreita kantarelleja
kourallinen tuoretta timjamia, lehdet hienonnettuna
merisuolaa myllystä (saa maustaa voimakassuolaiseksi)
mustapippuria myllystä
hiukan voita paistamiseen

puoli nippua lehtipersiljaa, lehdet hienonnettuna
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
(1 valkosipulinkynsi hienonnettuna)
1 rkl paahdettuja pinjansiemeniä morttelissa hienonnettuna

25 g voita
8 dl maitoa
100 g polentajauhoa
1 dl raastettua parmesaania
kourallinen ranskalaista rakuunaa hienonnettuna
100 g hyvää gorgonzolaa


Pannuta kantarelleista ylimääräinen kosteus pois. Laita nokare voita pannulle ja ruskista sienet. Mausta suolalla, mustapippurilla sekä timjamilla.

Yhdistä omassa kulhossaan gremolatan ainekset, lehtipersilja, sitruunankuori ja pinjansiemenet.

Sulata kasarissa voi, lisää maito ja kuumenna kiehuvaksi. Kun maito kiehuu, lisää polentajauhot tasaisesti kaataen ja samalla vatkaten. Vatkaa huolella sekaisin. Keitä polentaa matalahkolla lämmöllä koko ajan vatkaten noin 8-10 minuuttia kunnes seos on pehmeää ja kypsää. Lisää parmesaani ja sekoita. Kääntele lopuksi joukkoon gorgonzola pieninä nokareina ja mausta rakuunalla. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Nostele polenta heti lautasille ja sen päälle sieniä sekä gremolataa.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaapa (tämäkin) reseptinne herkulliselta. Kokeillaan - ja arkistoidaan.

Tuplaespresso kirjoitti...

Jos pitää kantarelleista, pitää tästäkin :)