Brasilialainen
kollega vinkkasi vielä yhden Brasiliassa suositun ruoan, kiben. Kibe on
kulkeutunut Brasiliaan ja muualle Latinalaiseen Amerikkaan Libanonista ja
itäisen Välimeren suunalta, missä sitä valmistetaan erilaisina versioina ja
hiukan erilaisilla nimillä kuten kubbah/kibbeh/kofta jne. Kiben tärkeimmät
ainekset ovat bulgur-vehnärouhe, sipuli, jauheliha sekä minttu. Lihapallerot
pyöritellään päistään suippeneviksi, amerikkalaisen jalkapallon muotoisiksi, ja
uppopaistetaan öljyssä. Joskus kibet täytetään paikallisella tuorejuustolla
(Catupiry) tai jauheliha-pinjansiemen-seoksella tms, mutta se ei ole
välttämätöntä. Bulgurin pitää kuitenkin kuulemma olla juuri oikeanlaista ja ainakin
Kampin K-marketissa myydään sitä aitoa ja oikeaa bulgurrouhetta tuotenimellä
Yoki. Pussin kyljessä on yksi kibe-resepti, mutta jotenkin sen vehnärouhe-jauheliha-suhde
oli mielestäni liian kallellaan vehnärouheen suuntaan, joten tein kibet
reseptillä jonka sovelsin muista lähteistä löytämiini ohjeisiin eli lisäsin
jauhelihan määrän kaksinkertaiseksi. Enemmänkin olisi ehkä voinut olla. Tämä on
nyt kuitenkin ihan perusresepti, jota voi halutessaan muokata täyttein ja
maustein.
Kibet
nautitaan usein mintulla maustetun jogurttidipin kanssa. Meillä oli lisäksi
coleslaw.
Kibe
–lihapyörykät
250 g bulgur –vehnärouhetta (Yoki)
500 g naudan jauhelihaa
1 keskikokoinen keltasipuli
2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria maun mukaan
1 ruukku tuoretta minttua
3 dl maustamatonta jogurttia
rypsiöljyä uppopaistoon
limettilohkoja tarjoiluun
Kaada bulgur vehnärouhe isoon kulhoon ja lisää vettä
pari litraa. Sekoita ja anna vehnärouheen vettyä muutaman tunnin ajan. Valuta
märkä rouhe ensin siivilässä ja kaada se tämän jälkeen keittiöpyyhkeen päälle.
Käännä pyyhe paketiksi rouheen ympärille ja puristele mahdollisimman suuri
määrä vettä pois. Kun ylimääräinen vesi on poistunut, siirrä vehnärouhe
takaisin isoon kulhoon. Lisää jauheliha, pieniksi paloiksi leikattu sipuli,
suola sekä mustapippuri ja puolet mintturuukun lehdistä. Sekoita hyvin ja
painele seos vielä läpi lihamyllystä tai hienonna kutterissa. Mitä
hienojakoisempi lihapyörykkätaikina, sitä parempi maku. Tarkista mausteiden
riittävyys ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai mustapippuria.
Hienonna loput mintunlehdistä ja sekoita jogurtin
joukkoon. Laita jogurtti jääkaappiin maustumaan siksi aikaa kun lihapyörykät
valmistuvat.
Pyörittele taikinasta soikeita, amerikkalaisen
jalkapallon muotoisia lihapyöryköitä ja uppopaista ne 180-asteisessa
rypsiöljyssä. Käytä lämpömittaria!
Taikinasta tulee noin 24-30 lihapyörykkää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti