Olympialaisten
vuoksi meillä on nyt vielä brassiteemaa postauksissa. Kun etsiskelin sikäläistä
katuruokaa niin löysin São Paulon kauppahallin erikoisuuden – mortadelaleivän.
Mortadela on brasilialainen versio italialaisesta mortadellamakkarasta.
Maahanmuuttajien mukana se on siirtynyt ja tullut osaksi paikallista
ruokakulttuuria.
Bar do Mané on paikka, jossa tämä niin paikallisten kuin varsinkin turistien suosiossa
oleva leipänen syntyi. Erään tarinan mukaan asiakas oli valittanut, että leivän
välissä ei ollut tarpeeksi mortadelaa, joten keittiövastaava päätti katsoa
pitääkö asiakkaan pokka. Hänelle vietiin ranskalainen sämpylä, jonka välissä
oli 250 g (toisen version mukaan 200 g) mortadelaa. Asiakas ensin hölmistyi,
mutta pisteli sämpylän poskeensa. Hän palasi seuraavana päivänä ja tilasi
”sellaisen kuin eilenkin”. Kun se tarjottiin hänelle, niin muutkin asiakkaat
halusivat samanlaisen ja näin leivästä tuli klassikko.
Sunnuntaibrunssiversioni
leivästä oli hieman vaatimattomampi, sillä siinä makkaraa oli ”vain” 125 g.
Maukas leipä niinkin.
Mortadellaleipä
pätkä Parisiennepatonkia
125 g bolognalaista
mortadellaa
tomaattiviipaleita
tankomozzarellaa
salaattia
Halkaise leipä ja painele puolikkaita vähän littanaan.
Aseta pohjapuolelle salaatinlehti. Lado
sen päälle makkaraviipaleet taiteltuna kerran tai kaksi riippuen käyttämäsi
makkaran koosta. Saamani tiedon mukaan pippurimortadella on halkaisijaltaan
pienempää kuin sellainen, jossa on pistaaseja. Makkaroita ei tarvitse laittaa
mitenkään erityiseen järjestykseen. Makkaraviipaleiden päälle tulevat
tomaattiviipaleet ja niiden päälle tankomozzarellan viipaleet. Päällipuoli
paikoilleen ja leipä on valmis.
ORIGINAL ... kuva: flavorsofbrazil.blogspot.com |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti