Rio
de Janeiron olympialaisten alkajaisiksi tarjoilemme muutaman
brasilialaisruokalajin sekä jokusen muun reseptin, jotka sijoittuvat
suunnilleen niille main, ainakin Etelä-Amerikkaan, vaikka eivät välttämättä
identifioituisikaan ihan puhtaasti brassiruoiksi. Brasilia lautasella on paljon
muutakin kuin pelkkää grilliruokaa. Aloitetaan kuitenkin juomapuolesta.
* * * * * * * * * * *
Caipirinha -drinkki valmistetaan
brasilialaisesta cachaça -viinasta, limetistä sekä sokerista ja lopuksi lasi
täytetään jäillä. Cachaça (lausutaan: kashaasa) tislataan sokeriruokomehusta. Caipirinha
on daiquiri –cocktailin rustiikkisempi versio, ja se valmistetaan aina
kokonaisista hedelmistä, ei koskaan mehusta. Murskatut limetit jätetään drinkin
joukkoon ja sokerina käytetään ruskeaa turbinadosokeria, jota Suomessa vastaa ruokokidesokeri. Tähän drinkkiin ei kuulu mitään muuta, ei tuoretta
inkivääriä, ei minttua, ei sitruunaruohoa, ei…
Caipirinha
puolikas limetti
2 tl demerara –ruokokidesokeria
5 cl cachaça –sokeriruokoviinaa
jäitä
on-the-rocks –lasi
Leikkaa limetti pienemmiksi lohkoiksi, laita ne lasin
pohjalle ja murskaa ne sokerin kanssa. Täytä lasi jäämurskalla ja kaada lasiin
lopuksi cachaça. Sekoita ja tarjoile.
* * * * * * *
Ceviche on salaatin tapainen kylmä kalaruoka,
jonka pääraaka-aine on sitruuna- tai limettimehulla kypsennetty kala. Mitä
tahansa kalaa tähän ei kannata käyttää. Paras ceviche tulee vaaleasta ja kiinteästä,
vähärasvaisesta kalasta eikä kalan tuoreutta voi koskaan liiaksi korostaa. Siis
mahdollisimman tuore, jääkylmä, vaalea, kiinteä, vähärasvainen merikala, kuten suomalaisista
kaloista vaikkapa nahaton ja ruodoton (meri)kuhafilee. Ahven, turska tai kampelakin
käy, miksei siikakin. Kala myös marinoidaan nopeasti, enintään tunnin ajan. Liian lyhyt
marinointi ei kypsennä kalaa riittävästi ja liian pitkä marinointiaika rikkoo
kalan rakenteen tehden lopputuloksesta pelkkää pehmeää mössöä.
Kalan ja
sitruksen suhde on noin puolitoista tai pari desilitraa sitrusmehua jokaista puolta
kalakiloa kohden. Kalojen tulee olla kokonaan sitrusmehun peitossa marinoitumisen
ajan. Kasvikset lisätään joukkoon vasta kun kalapalat ovat marinoituneet, minkä
jälkeen annetaan kasvisten vielä makuuntua kalan kanssa hetkisen ennen
tarjoilua. Eri Etelä-Amerikan maissa cevichestä on hiukan erilaisia
variaatioita muun muassa siten, että kalaceviche ei yleensä sisällä avokadoa,
kun taas katkarapucevicheen sitä lisätään useinkin. Ei ole olemassa yhtä oikeaa
cevicheä, mutta on monta hyvää reseptiä.
Cevichen
kanssa tarjotaan usein tortillachipsejä tai patacones eli tostones eli litistettyä ja
friteerattua keittobanaania.
Ceviche
(neljälle)
400 g tuoretta nahatonta kuhafileetä
400 g tuoretta nahatonta kuhafileetä
3/4 tl suolaa
1 tl sokeria
1,5 dl limettimehua (4-5 limettiä)
puolikas punasipuli
1 iso tomaatti
pari pientä chiliä (punainen/vihreä/keltainen
puolikkaan appelsiinin mehu
1 tl sokeria
1,5 dl limettimehua (4-5 limettiä)
puolikas punasipuli
1 iso tomaatti
pari pientä chiliä (punainen/vihreä/keltainen
puolikkaan appelsiinin mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 ruukku tuoretta korianteria
tortillachipsejä
Hiero kylmiin kalafileisiin suola sekä sokeri. Leikkaa
fileet parin sentin kuutioksi ja laita muovipussiin. Kaada limettimehu pussiin kalapalojen päälle. Painele
ylimääräiset ilmat pois, sulje pussi ja laita se jääkaapin kylmimpään kohtaan
marinoitumaan noin 45 minuutin ajaksi. Käännä pakettia välillä jotta kala marinoituisi tasaisesti. Kala on valmista, kun sen väri on juuri ja juuri muuttunut läpikuultamattoman vaaleaksi.
Leikkaa punasipuli, tomaatti sekä chilit pienemmiksi suunnilleen
tasakokoisiksi paloiksi ja laita kukin lautaselle vierekkäin vielä toistaiseksi
erikseen odottamaan cevichen kokoamista. Valele palat pienellä määrällä limettimehua, appelsiinimehulla
sekä oliiviöljyllä.
Valuta marinoituneet kalapalat siivilässä ja sekoita
kaikki cevichen ainekset keskenään. Leikkaa korianteri karkeasti ja lisää
seokseen. Mausta suolalla jos on tarpeen. Anna makujen tasaantua 5-10 minuuttia,
minkä jälkeen cevichen voi tarjoilla. Viimeistele annokset korianterilla
ja tarjoile tortillachipsien kanssa.
Coxinha, kana-tuorejuustotäytteinen frittipallero, on Brasilian suosituin street food.
Feijoada –papupataan laitetaan papujen lisäksi kalaa, lihaa tai makkaraa.
Moqueca de camarão on ihan parasta katkarapupataa.
Passionhedelmämoussen valmistamiseen tarvitaan mm kondensoitua maitoa.
Alfajor –pikkuleivät ovat suosittuja monissa Etelä-Amerikan maassa, myös Brasiliassa.
2 kommenttia:
Tilaan koko menun, kiitos! :D
Eikä varmasti olisi nälkä enää sen jälkeen ;)
Lähetä kommentti