maanantai 15. elokuuta 2016

Pähkinät patukoiksi



Kaappeihin oli taas kertynyt sekalainen valikoima pähkinöitä ja puoli tölkkiä maapähkinävoita. Avattujen pähkinäpussien sisältö tuppaa eltaantumaan ennen ”parasta ennen” -päiväystä, joten päätin tehdä niistä välipalapatukoita. Sellaisten leipomiseen ei tarvita edes mitään varsinaista reseptiä kunhan kuiva-aineiden joukossa on joitain sideaineita pitämään keksit kasassa. Kuorrutin patukat jogurtti-valkosuklaalla, koska vaahterasiirapista huolimatta ne tuntuivat kaipaavan vielä hiukan lisää makeutta. Tällaiset energiapatukat ovat aamu-unisen aamun pelastus. Jos ei ehdi tai viitsi tai jaksa syödä aamiaista, patukan voi nakerrella vaikka matkalla töihin. Tai matkalla kouluun. Vinkkinä näin koulujen taas alkaessa.

Tästä tuli aika iso satsi, joten lähisukulaiset ”joutuivat” vastaanottamaan osan patukoista. Pähkinäpatukat säilyvät jääkaapissa runsaan viikon ajan.



Kaura-pähkinäpatukat

7 dl kaurahiutaleita
5 dl erilaisia pähkinöitä (tässä manteli, pistaasi, saksanpähkinä, cashew)
2 dl ”linnunsiemeniä” (auringonkukka, kurpitsa)
3 dl kookoshiutaleita
1 dl pellavansiemeniä
1/2 dl ruusunmarjajauhetta
1 tl suolaa

100 g voisulaa
150 g sokeroimatonta maapähkinävoita
150 g vaahterasiirappia
250 g soseutettua mustapilkullista banaania

pinnalle
100 g maustamatonta kreikkalaista jogurttia
150 g valkosuklaata


Rouhi pähkinät kohtalaisen hienoksi murskaksi ja sekoita kaurahiutaleiden kanssa. Levitä seos leivinpaperille uunipellille ja paahda 200 asteessa noin 10-15 minuuttia. Paahtaminen ei ole ihan välttämätöntä, mutta se antaa paremman maun. Kaada seos isoon kulhoon, lisää loput kuiva-aineet ja sekoita. Sekoita toisessa kulhossa kaikki sideaineet keskenään ja yhdistä kulhojen sisällöt. Sekoita massaa kunnes se on tasaista ja sopivan kiinteää muotoiltavaksi. Levitä massa tasaisesti leivinpaperoituun isohkoon uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin 20-30 minuuttia kunnes pinta hiukan ruskettuu. Jäähdytä ja leikkaa paloiksi.

Kuumenna vesihauteessa paloiteltu valkosuklaa ja jogurtti tasaiseksi seokseksi. Jäähdytä vähän aikaa, kaada seos pursotinpussiin ja kuorruta patukat.

Säilytä patukat jääkaapissa.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä muka epätrendikästä? Soppa365 bloggasi just melkein samanlaisen reseptin. Nää välipalapatukathan on nyt ihan huippua.

Tuplaespresso kirjoitti...

No niinpäs bloggasikin. Me ehdittiin kuitenkin ensin, puoli tuntia aiemmin ;)