torstai 16. marraskuuta 2023

Varaslähtö jouluun - joulutähtitortut


Sitä mukaa kun päivät lyhenevät ja sateet muuttuvat lumeksi kohta täällä Etelä-Suomessakin, niin täytyy hiljalleen ryhtyä kehittelemään jotain jouluista piristämään marraskuun harmautta. Kun pakastimessa sattui sopivasti olemaan paketti voitaikinalevyjä, niin leivoin vuoden ensimmäiset joulutortut. Viime vuoden malli oli kuusijoulutorttu, nyt muotoilin joulutähtitorttuja. Näiden oleellisin ero perinteisiin tähtitorttuihin on se, että siinä vanhan ajan tähtitortuissa vain keskellä on hilloa, mutta näissä sitä on joka haukkauksella.

 

Joulutähtitortut

 

1 paketti        valmista lehtitaikinaa

1 tölkki          paistonketävää luumumarmeladia
1 kpl              kananmuna kevyesti vatkattuna
                      tomusokeria

 

Sulata pakaste pakkauksen ohjeen mukaan ja leikkaa suorakaiteen muotoiset taikinalevyt kahdeksi neliöksi.

Laita jokaisen neliön keskelle lusikallinen luumumarmeladia (tai jos pidät enemmän vaikka vihreäkuulamarmeladista), kostuta vedellä taikinan reuna ja taita ensin kaikki nurkat keskelle yhteen. Nipistä sivut kiinni toisiinsa niin että tortusta ei vuoda marmeladia ulos. Tasoittele kuvan mukaan torttu melko lituskaksi ja käännä ympäri.

Leikkaa torttuun (saksilla) neljä viiltoa, jotka eivät ulotu ihan keskelle asti. Kostuta sormet ja nipistele päät teräviksi. Tämä on hiukan sotkuinen vaihe, mutta takaa sen että jokaisessa haukkauksessa on hilloa.

Lopuksi voitele tortut vatkatulla kananmunalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia. Viimeistele tomusokerilla juuri ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: