Appelsiinit
ovat talven parhaita hedelmiä ja veriappelsiineista tulee upea piirakka
sunnuntain jälkiruoaksi. Piirakan täyte, veriappelsiinimehu, saostetaan
Maizenalla ja keltuaisilla. Grand Marnier ei ole välttämätön ainesosa, mutta se
antaa kivan lisäaromin. Munista jääneet valkuaiset jalostin marengiksi, jotka
käytin piirakan koristeeksi. Ilman marenkia sen maku tuntui jotenkin vajaalta. Piirakkaa
ei välttämättä tarvitse paistaa missään vaiheessa, jos tekee pohjan voista ja
keksinmuruista. Tässä on kuitenkin käytetty murotaikinaa. Alkuperäisen idean meidän käyttöömme muokattavaksi löysin BBC:n ruokasivuilta.
Veriappelsiinipiirakka
murotaikinapohja
100 g voita
50 g tomusokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 tl leivinjauhetta
veriappelsiinitäyte
3 veriappelsiinin mehu (noin 3 dl)
2 veriappelsiinin raastettu kuori
(hiukan ruokokidesokeria maun mukaan)
(2 rkl Grand Marnier sitruslikööriä)
3 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
1 muna
4 keltuaista
40 g kylmää voita pieninä kuutioina
pinnalle
3 veriappelsiinia ohuina viipaleina
2-3 rkl ruokokidesokeria
marenki
4 valkuaista
1 dl sokeria
Leikkaa huoneenlämpöinen voi pieniksi palasiksi ja
siivilöi sen päälle tomusokeri. Sekoita toiseen astiaan keskenään vehnäjauho, suola ja maissitärkkelys. Vatkaa voi ja sokeri pehmeäksi, vaaleaksi
vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa voimakkaasti ainekset sekaisin.
Lisää jauhoseos vähän kerrallaan ja sekoita huolella tasaiseksi taikinaksi.
Laita taikina vähäksi aikaa jääkaappiin tekeytymään.
Painele kylmä taikina ohueksi kerrokseksi
piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa päälle leivinpaperiarkki ja kaada sille paistopapuja. Kypsennä uunin alaosassa 200 asteessa 15 minuuttia ja sen
jälkeen vielä ilman papuja 5 minuuttia. Jäähdytä piirakkapohja.
Vatkaa kulhossa muna, keltuaiset sekä maissitärkkelys.
Kaada kattilaan veriappelsiinimehu, raastettu kuori (, Grand Marnier) sekä
ruokokidesokeri (mikäli mehu vaikuttaa liian happamalta). Vatkaa huolella
munaseos mehun joukkoon. Kuumenna täytettä matalahkolla lämmöllä koko ajan
sekoittaen. Kun täyte alkaa paksuuntua, nosta kattila pois lämmöltä. Sekoita
täyte tasaiseksi ja lisää siihen kylmä voi. Sekoita kunnes voi on sulanut ja
täyte on tasaisen kiiltävää. Kaada täyte piirakkapohjalle ja tasoita pinta.
Jäähdytä täyte. Älä vahingossakaan
hetkeksikään käännä selkääsi liedelle, sillä jos mehukattila on liian kauan
liian kuumalla, munista tulee kokkelia ja täyte on pilalla.
Vatkaa valkuaiset sokerin kanssa
kovaksi vaahdoksi. Levitä marenki uunipellille leivinpaperin päälle tasaiseksi
kerrokseksi ja kuivaa uunissa kiertoilmassa 100 asteessa noin 1,5 tuntia.
Sammuta uuni ja jätä marenki sinne jäähtymään.
Leikkaa veriappelsiineista kuoret ja viipaloi hedelmät ohuelti. Asettele viipaleet tasaisesti täytteen päälle.
Leikkaa veriappelsiineista kuoret ja viipaloi hedelmät ohuelti. Asettele viipaleet tasaisesti täytteen päälle.
Tarjoiltaessa taputtele liika kosteus appelsiininviipaleista talouspaperilla. Ripottele sitten veriappelsiinien päälle muutama
ruokalusikallinen ruokokidesokeria ja paahda se rapeaksi kaasupolttimella. Sokeri saa
paikoin jopa vähän kärähtää, sillä palaneen sokerin kitkeryys sopii hyvin täytteen
appelsiininkuoriraasteen makuun. Taittele marenkilevystä paloja ja tarjoile ne
piiraan kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti