torstai 7. tammikuuta 2016

Porkkana-kookoskeitto lämmittää pakkasella


Tähän keittoon ei tarvinnut hakea kaupasta mitään muuta kuin ruukku tuoretta korianteria. Sain käytetyksi jopa ne muutamat sateenkaariporkkanat, jotka olivat unohtuneet jääkaapin vihanneslokeroon. Mikä olisikaan parempaa kuin lämmittävä keitto paukkupakkasilla.


Porkkana-kookoskeitto kahdelle

marinoidut porkkanalastut
3-4 pientä porkkanaa (miel. valkoisia/keltaisia, punaisia ja violetteja)
2 rkl rypsiöljyä
4 rkl valkoviinietikkaa
2 tl limettimehua
2 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä

porkkana-kookoskeitto
1 rkl rypsiöljyä
1 pieni sipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl curryjauhetta
ripaus cayennea
300 g porkkanoita (niitä tavallisia oransseja)
3 dl kanalientä
2,5 dl kookoskermaa
1 tl limettimehua
2 rkl kreikkalaista jogurttia
kourallinen tuoretta korianteria
                        
Laita ensin porkkanat marinoitumaan. Niiden pitää maustua vinaigretteliemessä 3-4 tuntia ennen käyttöä. Kuori porkkanat ja veistä niitä mahdollisimman ohuita 7-8 cm pitkiä lastuja perunankuorimaveitsellä. Laita violetit porkkanalastut omaan kulhoonsa, muut voi laittaa yhteen samaan kulhoon (muuten violetit värjäävät kaiken). Sekoita vinagretten ainekset keskenään ja kaada kulhoon/kulhoihin porkkanasuikaleiden päälle. Sekoita sen verran, että suikaleet eivät ole takertuneet toisiinsa. Jätä porkkanat liemessään huoneenlämpöön.

Leikkaa sipuli sekä valkosipulinkynsi ihan pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuleita öljyssä matalahkolla lämmöllä parin minuutin ajan. Lisää inkivääri, curryjauhe sekä cayenne ja paahda mausteita sekoitellen noin minuutin ajan. Lisää kanaliemi sekä kuoritut, paloitellut porkkanat ja keitä kunnes porkkanat ovat täysin pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää kookoskerma, limettimehu, jogurtti sekä suurin osa korianterinlehdistä ja jatka soseuttamista kunnes keitto on samettista. Kuumenna keitto vielä kerran kiehumispisteeseen, tarkista maku ja lisää suolaa, pippuria tai limettimehua mikäli on tarpeen.

Jaa porkkana-kookoskeitto kahdelle lautaselle ja viimeistele marinoiduista porkkanalastuista kietaistuilla renkailla. Lopuksi vielä hiukan hienonnettua korianteria.



Ei kommentteja: